Ποια είναι η αλήθεια για τα "light" προϊόντα;

Ποια είναι η αλήθεια για τα light προϊόντα;

Τα light προϊόντα είναι διατροφική συνήθεια του σύγχρονου κόσμου. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να τα βάλουν στο τραπέζι τους προκειμένου να χάσουν βάρος, να κάνουν δίαιτα, να γλιτώσουν το λίπος και τη ζάχαρη. Ποια είναι όμως η αλήθεια γύρω από τα light προϊόντα και σε ποιο βαθμό μπορούμε να τα εμπιστευόμαστε;

Τι σημαίνει light

Ο κλινικός διαιτολόγος–διατροφολόγος κ. Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «light» είναι το προϊόν (τρόφιμο ή ποτό) που έχει χαμηλότερο ποσοστό σε θερμίδες, λίπος ή ζάχαρη από εκείνο που δεν είναι «light». Δε σημαίνει λοιπόν πως το light προϊόν δεν έχει καθόλου θερμίδες, ζάχαρη ή λίπος, αλλά μικρότερο ποσοστό και συνήθως γύρω στα 30%-40% χαμηλότερο από τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η μόνη περίπτωση που το «light» έχει πιο... συγκεκριμένη σημασία είναι στο ζελέ light το οποίο δεν έχει καθόλου ζάχαρη, καθώς και στα αναψυκτικά light που δεν εμπεριέχουν καθόλου θερμίδες.

Τα θετικά ενός light προϊόντος

Η κατανάλωση light προϊόντων έχει σίγουρα θετική επίδραση στον οργανισμό, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, καταναλώνοντάς το γλιτώνουμε θερμίδες, λαμβάνουμε λιγότερο λίπος (ακόμα πιο σημαντικό στην περίπτωση του κορεσμένου λίπους), που σημαίνει καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενώ λαμβάνουμε κάτι πιο ελαφρύ που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό και μου μας βοηθά αν κάνουμε δίαιτα. Στην περίπτωση δε των αναψυκτικών light γλιτώνουμε κατευθείαν 160 θερμίδες από την πρόσληψη ζάχαρης.

Πόσο υγιεινά είναι;

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι τα light προϊόντα δημιουργούν συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, επειδή δε γνωρίζουμε ακόμη τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η μακροχρόνια χρήση τους καλό θα είναι να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην κάνουμε κατάχρηση. Ο σκεπτικισμός απέναντι στα light προϊόντα έχει ουσιαστικά να κάνει καταρχάς με το ότι οφείλουμε να είμαστε σίγουροι ότι γλιτώνουμε κάποια επιβαρυντικά στοιχεία και, κατά δεύτερον, με το ότι δεν πρέπει να τα υπερκαταναλώνουμε (καθώς θα έχουμε αντίθετα διατροφικά αποτελέσματα). Ο κ. Δημοσθενόπουλος διευκρινίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση ενός light γαλακτοκομικού προϊόντος (γάλα – γιαούρτι) μιας και ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή απομακρύνεται το ζωικό λίπος και η χρόνια κατανάλωση δεν σχετίζεται με κανένα κακό για την υγεία.

Καθημερινή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Τα light προϊόντα φαίνεται πως στην πλειοψηφία τους παρέχουν τα ίδια συστατικά με τα υπόλοιπα προϊόντα. Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, δε στερούμαστε κάτι με την κατανάλωσή τους και στις περισσότερες περιπτώσεις συναντούμε την ίδια περιεκτικότητα στα θρεπτικά στοιχεία. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, όπου σε light προϊόν μπορεί να έχουν αντικατασταθεί συστατικά με χημικές ουσίες, γι' αυτό και καλό θα ήταν πάντα να ελέγχονται οι ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά.

Light προϊόν και παραπλάνηση

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ό,τι αναγράφεται ως «light» είναι προϊόν που έχει λιγότερες θερμίδες ή λίπος ή ζάχαρη και ως εκ τούτου οφείλουμε να το εμπιστευτούμε. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να είμαστε επιφυλακτικοί σε φούρνους ή ζαχαροπλαστεία όπου αυθαίρετα αναγράφεται ο όρος «light» σε γλυκά που ουσιαστικά δεν είναι (πχ. μπορεί να μην έχουν ζάχαρη, αλλά να έχουν φρουκτόζη ή μπορεί να μην έχουν ελαιόλαδο, αλλά να έχουν σπορέλαιο). Θα ήταν καλό λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Δημοσθενόπουλο, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να επιλέγουμε με σύνεση αυτά που επιθυμούμε να καταναλώσουμε.

v