Αποτελεσματικές τεχνικές αντιστρές από όλον τον κόσμο

Αποτελεσματικές τεχνικές αντιστρές από όλον τον κόσμο

Ο κάθε πολιτισμός, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, έχει «εφεύρει» τις δικές του εθιμοτυπικές τεχνικές για να διώχνει το στρες και να αναζητά την χαλάρωση και τη χαρά. Και επειδή η παγκοσμιοποίηση μας έχει φέρει όλους ακόμα πιο κοντά και στοιχεία από άλλους πολιτισμούς δανειζόμαστε συνέχεια, ας δούμε ποιες από αυτές τις τεχνικές θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν και για εμάς!

Σουηδία: Ένα γλυκό διάλειμμα κάθε μέρα

Μπορεί το «διάλειμμα για φαγητό» (lunch break ή coffee break) εν ώρα εργασίας να μην αποτελεί κανόνα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, είναι σκόπιμο όμως να προσπαθήσετε να το καθιερώσετε, έστω και για μερικά κάθε μέρα, και μάλιστα με τον σουηδικό τρόπο. Στη Σουηδία, λοιπόν, ο θεσμός του coffee break, ο οποίος λαμβάνει χώρα μία φορά γύρω στις 10 π.μ. και άλλη μία γύρω στις 15.00 μ.μ., περιλαμβάνει ένα σύντομο γεύμα εκτός γραφείου, αποτελούμενο από έναν καφέ και συνήθως ένα γλυκό. Την ώρα εκείνη, μάλιστα, ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει μαζί του κάποιον συνάδελφο ή να καλέσει έναν φίλο, ώστε να έχει και παρέα στο χαλαρωτικό διάλλειμά του. Ένα καφεδάκι και ένα γλυκάκι στα μισά της ημέρας, λοιπόν, είναι ό,τι πρέπει για να μειώσετε σημαντικά το στρες.

Άλλωστε, μελέτη του MIT έδειξε ότι άτομα που κοινωνικοποιούνται με συναδέλφους τους κατά την διάρκεια της ημέρας στη δουλειά, παρουσιάζουν 10-15% μεγαλύτερη παραγωγικότητα συγκριτικά με πιο μοναχικούς συναδέλφους τους.

Ινδία: Μασάζ στο κεφάλι

Τα ινδικά μασάζ κεφαλής χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν και, όπως πιστεύεται, όχι μόνο εξισορροπούν τα τσάκρας (τα ενεργειακά κέντρα του σώματος), αλλά και απομακρύνουν το στρες, διεγείρουν το λεμφατικό σύστημα και ανακουφίζουν τις ημικρανίες. Υπάρχουν τεχνικές της θεραπείας αυτής που μπορούν ακόμα και να κοιμίσουν το άτομο που δέχεται το μασάζ, όμως άλλες μπορούν να τονώσουν την πνευματική του διαύγεια και να βελτιώσουν την αυτοσυγκέντρωσή του. Έτσι, μετά από ένα τέτοιο μασάζ μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας με πολύ πιο καθαρό μυαλό.

Για ακόμα πιο "αντι-στρες αποτελέσματα", μάλιστα, μπορείτε να ζητήσετε, μαζί με το μασάζ κεφαλής, να σας κάνουν και λίγο χαλαρωτικό μασάζ στους ώμους και στον αυχένα.

Δείτε εδώ πού μπορείτε να κάνετε μασάζ στην Αθήνα και με πόσα.

Κι αν δεν έχετε χρόνο ή δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, ένας άμεσος τρόπος για να κάνετε μόνοι σας μασάζ στον αυχένα σας είναι τοποθετώντας τα ακροδάκτυλά σας πίσω από το κεφάλι, στα σημεία πίσω από τα αυτιά, εκεί που ο ο αυχένας ενώνεται με το κεφάλι. Με τους αγκώνες λυγισμένους πιέστε τα δάχτυλά σας, πλησιάζοντας και απομακρύνοντάς τα, τρίβοντας τη βάση του κρανίου. Κάντε αυτή την κίνηση για 30 δευτερόλεπτα και θα νιώσετε γρήγορα ανακούφιση.

Ιαπωνία: Ξυπόλητοι στη δουλειά

Κάτι ήξερε ο Steve Jobs που πήγαινε ξυπόλητος στο Πανεπιστήμιο, συνήθεια που υιοθέτησε και ο Mark Zuckerberg (και που τηρεί συχνά στις ιδιωτικές του στιγμές). Κάποιοι Ιάπωνες, βέβαια, έχουν καταρρίψει κάθε τύπο και βγάζουν τα παπούτσια τους τη στιγμή που μπαίνουν στο γραφείο, για να φορέσουν απλές, αναπαυτικές παντόφλες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι μεγάλες επιχειρήσεις στην Ιαπωνία που διαθέτουν και ειδικά ντουλαπάκια για να φυλούν οι υπάλληλοι τα άβολα παπούτσια που απαιτούνται στις επαγγελματικές συναντήσεις τους.

Η λογική πίσω από αυτή τη συνήθεια είναι ότι το να νιώθουν άνετα όχι μόνο βοηθά τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην εργασία τους (και όχι στον κάλο που τους πονάει), αλλά και να αποφεύγονται οι κράμπες και τα μουδιάσματα. Αν υπολογίσει κανείς πόσες ώρες περνά σε ένα γραφείο, ένα ζευγάρι αναπαυτικές παντόφλες ακούγονται περίφημη ιδέα!

Φινλανδία: Ιδρώστε με παρέα

Η σάουνες στη Φινλανδία είναι ό,τι τα μπαλκόνια στην Ελλάδα: Υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σπίτι, στα ξενοδοχεία, αλλά και σε πολλές εταιρίες, ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι να τις επισκέπτονται για να χαλαρώνουν στο τέλος της ημέρας τους. Οι Φιλανδοί, λοιπόν, συνηθίζουν να κάθονται γυμνοί στη σάουνα, συνήθως με άτομα του ίδιου φίλου, σε ένα ξύλινο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία μπορεί να ξεπερνά τους 80 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, στο δωμάτιο υπάρχει πάντα ένας κουβάς με νερό, το οποίο χύνεται ανά διαστήματα πάνω σε καυτές πέτρες για να δημιουργηθεί ατμός.

Οι Φιλανδοί καταφεύγουν στις σάουνες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να χαλαρώσουν και να διώξουν το στρες μέσω του ιδρώτα, ενώ συνήθως έχουν μαζί και παρέα –δεν είναι σπάνιο σε σάουνα να πραγματοποιηθεί και κάποια επαγγελματική συνάντηση.

Οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πίεση και τους παλμούς, καθώς διαστέλλουν τα αγγεία. Γι'αυτό οι σάουνες δεν συνιστώνται σε άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα πίεσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Έρευνα Παγκόσμιας Ευτυχίας, την οποία διεξήγαγε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, χάρισε στη Φινλανδία τη δεύτερη θέση!

Σάουνες στην Ελλάδα διατίθενται σε μεγάλα γυμναστήρια, καθώς και στα περισσότερα spa της χώρας.

Δυτική Αφρική: Αντιστρές με ρυθμό!

Ξεχάστε ιδρώτες και σοκολάτες! Στη δυτική Αφρική η συμμετοχή σε ομαδικά μουσικά γκρουπ με τύμπανα έχει βρεθεί όχι μόνο να βελτιώνει τη διάθεση αλά και να μειώνει το στρες (δε μας κάνει εντύπωση –ποιος δεν θέλει να χτυπήσει κάτι όταν νιώθει στρεσαρισμένος;). Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίστοιχες ιδιότητες έχει και ο χορός που χορεύεται γύρω από αυτά τα τύμπανα.

Κι αν η ιδέα να πάρετε ένα τύμπανο ή ένα ταμπούρλο και να αρχίσετε να το χτυπάτε μόνοι σας στο σπίτι δεν σας ακούγεται και πολύ θελκτική, μάθετε ότι στην Ελλάδα λειτουργεί η σχολή Αφρικανικού Χορού, Μουσικής και Τεχνών STUDIO SELI KANOU, όπου μπορείτε να γραφτείτε ώστε να παρακολουθήσετε τα σχετικά μαθήματα!

Πηγή: Oprah

v