Πώς θα ανανεώσετε τον παλιό σας καναπέ

Πώς θα ανανεώσετε τον παλιό σας καναπέ

Αν οι καναπέδες είχαν μιλιά, το πιθανότερο είναι ότι θα έκρωζαν «έλεος!». Στα περισσότερα σπίτια, ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά, οι καναπέδες αποτελούν το στέκι της οικογένειας: Εκεί συγκεντρώνονται όλοι αργά το απόγευμα, εκεί τρώνε, εκεί παίζουν, εκεί υποδέχονται φίλους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τους παίρνει ο ύπνος κάθε βράδυ στον καναπέ. Το αποτέλεσμα; Έπιπλα καταταλαιπωρημένα, φθαρμένα, που δεν θυμίζουν σε τίποτα τον στιλάτο καναπέ που είχατε κάποτε χρυσοπληρώσει! Η λύση δεν είναι να αγοράσετε καινούργιο, αλλά να ανανεώσετε αυτόν που ήδη έχετε. Πώς;

Διακοσμήστε τον με μαξιλάρια

Δεν χρειάζεται να φορτώσετε με πολλά μαξιλάρια τον καναπέ σας για να του δώσετε νέο στιλ. Ο ιδανικός αριθμός, λένε οι διακοσμητές, για έναν τριθέσιο καναπέ είναι τρία μαξιλάρια, τα οποία να ταιριάζουν χρωματικά με τον καναπέ. Αν ο καναπές σας είναι μονόχρωμος, προτιμήστε τρία μαξιλάρια στο ίδιο μέγεθος αλλά με μεγάλα, διαφορετικά μεταξύ τους prints. Έτσι, θα δείχνουν ομοιόμορφα μεν αλλά και ενδιαφέροντα από στιλιστικής άποψης. Μάλιστα, αν θέλετε να είστε στη μόδα, οι διακοσμητές λένε ότι το χρώμα που κυριαρχεί τη φετινή άνοιξη είναι το ανοιχτό μωβ –για την ακρίβεια αυτό.

Αλλάξτε του πόδια!

Οι περισσότεροι καναπέδες δεκαετίας έχουν αυτά τα άκομψα, στρογγυλά χοντροκομμένα πόδια από ξύλο, τα οποία όμως πλέον δεν είναι καθόλου στη μόδα. Αν, μάλιστα, έχουν φθαρεί με τα χρόνια, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα αντικαταστήσετε με νέα, σε πιο ίσιες γραμμές ή σε σχήμα κώνου. Δεν είναι δύσκολο! Αν γυρίσετε τον καναπέ σας ανάποδα, θα δείτε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα πόδια ξεβιδώνονται (ειδικά αν ο καναπές σας είναι από τα Ikea). Έτσι, θα χρειαστεί απλά να βιδώσετε τα καινούργια ποδαράκια της επιλογής σας, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από καταστήματα εξαρτημάτων για έπιπλα, όπως αυτό εδώ, με κόστος περί τα 2 ευρώ ανά τεμάχιο. Μάλιστα, καθώς τα πιο σκουρόχρωμα ξύλα κυριαρχούν πλέον στην διακόσμηση, μπορείτε να «περάσετε» τα νέα σας ποδαράκια με ένα σκουρόχρωμο λούστρο.

Βάλτε ένα πρωτότυπο κάλυμμα

Ένα κάλυμμα αποτελεί μία ακόμα εύκολη και σχετικά οικονομική λύση για να δώσετε νέο ύφος στον καναπέ σας. Το μυστικό για να δείχνει κομψός ένας καναπές με κάλυμμα είναι αυτό να εφαρμόζει τέλεια πάνω του, σαν δεύτερο «δέρμα» -αν δε μπορέσετε να βρείτε έτοιμο ένα τέτοιο κάλυμμα, π.χ. εδώ, ίσως είναι προτιμότερο να το ράψετε στα μέτρα του καναπέ σας. Αν, πάλι, το κάλυμμα σας φαίνεται κάπως βαρετή ιδέα και θέλετε να πρωτοτυπήσετε, μπορείτε να βάψετε το κάλυμμα σε στιλ ombre. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να βουτάτε διαδοχικά μέρη ενός λευκού καλύμματος σε χρώμα (για υφάσματα) της επιλογής σας, μειώνοντας κάθε φορά τον χρόνο που θα αφήνετε το κάθε μέρος στο χρώμα, ώστε σταδιακά να ξεθωριάζει. Δείτε ακριβώς πώς θα το κάνετε σε αυτό το βίντεο.

Αν ο καναπές σας χρειάζεται καλό καθάρισμα, δείτε πώς θα το κάνετε εδώ!

Ζεστάνετέ τον με ένα ριχτάρι

Οι περισσότεροι μοντέρνοι καναπέδες έχουν συνήθως έντονες γωνίες και δείχνουν πολύ «στημένοι» -πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με τραπεζάκι που έχουν λεπτομέρειες από νίκελ ή plexiglass, όπως ήταν στη μόδα πριν μία δεκαετία. Αν θέλετε να «ζεστάνετε» λίγο το σημείο αυτό του καθιστικού, μπορείτε να ρίξετε ένα πλεκτό ριχτάρι σε μία πλευρά ενός τέτοιου καναπέ ή και ένα-δύο μαλακά μαξιλάρια με όμορφα σχέδια ή στάμπες. Ένα τέτοιο στιλ θα σας δημιουργεί πιο έντονα το αίσθημα της χαλάρωσης.

Τοποθετήστε διακοσμητικά καρφιά στα τελειώματα

Διακοσμώντας τα τελειώματα των ραφών, στο κύριο μέρος του καναπέ, με μεταλλικά καρφάκια, όχι μόνο θα τον κάνετε να δείχνει πολύ πιο πολυτελής αλλά θα του δώσετε και υπέροχο vintage στιλ. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να πάρετε μπόλικα διακοσμητικά καρφιά, σε ό,τι χρώμα εσείς θέλετε (όπως αυτά εδώ) και να τα καρφώσετε το ένα δίπλα στο άλλο κατά μήκος των κεντρικών ραφών στο κάτω μέρος του καναπέ ή στα πλαϊνά μπράτσα –ή όπου αλλού πιστεύετε εσείς ότι μπορεί να ταιριάζουν.

Αλλάξτε ταπετσαρία!

Η αλλαγή ταπετσαρίας είναι ίσως η πιο κοστοβόρα, από τις παραπάνω, λύση, αν θέλετε να ανανεώσετε τον καναπέ σας και, κακά τα ψέματα, σας συμφέρει να το κάνετε μόνο αν ο καναπές σας είναι πραγματικά καλής ποιότητας και το ύφασμά του πολύ φθαρμένο. Διαφορετικά, ανάλογα πάντα με το κόστος του νέου υφάσματος που θα επιλέξετε, η αλλαγή ταπετσαρίας για έναν μεγάλο, τριθέσιο καναπέ, μπορεί να κοστίσει και 1.000 ευρώ.

Μάλιστα, αν αλλάξετε ταπετσαρία, ελέγξτε με τη βοήθεια του ταπετσιέρη μήπως τα μαξιλάρια του καναπέ σας χρειάζονται γέμισμα. Για να αποφύγετε το γέμισμα καλό είναι να τα βγάζετε και να τα «χτυπάτε» τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να φουσκώνουν, αλλά μετά από πολλά χρόνια, το γέμισμα για να στηθούν πάλι καλά τα μαξιλάρια είναι απαραίτητο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v