Πώς θα καθαρίσετε τον καναπέ: Πρακτικές συμβουλές και λύσεις

Πώς θα καθαρίσετε τον καναπέ: Πρακτικές συμβουλές και λύσεις

Οι γιορτές πλησιάζουν και το σπίτι θα «ανοίξει» για να υποδεχτεί αγαπημένους φίλους και συγγενείς. Ο χριστουγεννιάτικος στολισμός δίνει λάμψη, η κουζίνα έχει «ποτίσει» με μυρωδιές των παραδοσιακών γλυκών που απαιτούν οι μέρες, οι καναπέδες όμως είναι αρκετά ...εμφανίσιμοι ή μήπως έχει έρθει η ώρα για ένα καλό καθάρισμα;

Το πώς θα καθαρίσετε τον καναπέ σας έχει να κάνει αφενός με το πόσο λερωμένος είναι (π.χ. από τι έχει λερωθεί, είναι λερωμένος τοπικά ή σε όλη την επιφάνειά του), και αφετέρου με το ύφασμά του (διαφορετικά υφάσματα μπορεί να χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση). Επιπλέον, αν ο καναπές είναι παλιός, πιθανώς να έχουν αναπτυχθεί σε αυτόν μικρόβια ή να είναι γεμάτος ακάρεα, αποτελώντας έτσι κίνδυνο ακόμα και για τα μέλη της οικογένειας.

Πώς θα καθαρίσετε τον καναπέ μόνοι σας

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να διατηρείτε πάντα τον καναπέ σας σε καλή κατάσταση είναι να τον καθαρίζετε άμεσα τη στιγμή που θα λερωθεί και να μην αφήνετε τους λεκέδες να «ποτίζουν». Τα σωστά βήματα που θα πρέπει να ακολουθείτε είναι τα εξής:

1. Ηλεκτρική σκούπα

Πριν από οτιδήποτε άλλο «περάστε» τον καναπέ καλά με την ηλεκτρική σκούπα. Οι περισσότερες καινούργιες ηλεκτρικές σκούπες έχουν ειδικά εξαρτήματα που τοποθετούνται στην άκρη τους για να «χώνονται» και να καθαρίζουν σε βάθος ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία του καναπέ. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε με την ηλεκτρική τόσο τα μπράτσα, όσο και την πλάτη του καναπέ.

2. Πανί για τις ξύλινες επιφάνειες

Αν ο καναπές σας έχει πολλές ξύλινες επιφάνειες, «περάστε» τις με ένα πανί για να φύγει η σκόνη.

3. Προσοχή στο ύφασμα

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καθαριστικό για τον καναπέ ελέγξτε τυχόν οδηγίες που μπορεί να έχετε από κάποια μπροσούρα που σας δόθηκε κατά την αγορά του καναπέ. Αν δεν έχετε τέτοιες οδηγίες δείτε αν στο εσωτερικό των μαξιλαριών υπάρχει ταμπελάκι με οδηγίες πλυσίματος (π.χ. αν το ύφασμα αφαιρείται από τα μαξιλάρια και πλένεται, σε πόσους βαθμούς κ.λ.π.). Διαφορετικά επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του καναπέ και ρωτήστε πώς μπορεί να καθαριστεί, επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεστε στο σωστό ύφασμα της ταπετσαρίας.

4. Προϊόν καθαρισμού

Αγοράστε, στη συνέχεια, το σωστό προϊόν καθαρισμού, ανάλογα με τις πληροφορίες που θα δώσει ο καθαριστής του καναπέ. Αν δεν θέλετε να βάλετε στον καναπέ κάποιο χημικό προϊόν, δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με ένα πανί από δέρμα σαμουά, το οποίο θα έχετε «ποτίσει» με νερό και λίγο ξύδι ή με νερό και λίγη αμμωνία. Ο συνδυασμός αυτό συνιστάται για βελούδινα υφάσματα ή για συνθετικά με μικροΐνες. Τρίψτε τους λεκέδες κόντρα στο ύφασμα και αφού τους απομακρύνετε αφήστε το ύφασμα λίγη ώρα για να στεγνώσει.

Ακόμα πιο βαθύς καθαρισμός

Για ακόμα πιο βαθύ καθαρισμό του καναπέ σας μπορείτε να αγοράσετε ή και να νοικιάσετε έναν ατμοκαθαριστή χειρός. Ενδεικτικά, το κόστος ενοικίασης της μηχανής καθαρισμού Kärcher Puzzi 100 Super για μία ημέρα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για δεύτερη ημέρα το κόστος αυξάνεται κατά 17,50 ευρώ (δείτε από πού μπορείτε να νοικιάσετε τέτοια μηχανή εδώ). Όσο για αγορά ενός τέτοιου ατμοκαθαριστή, οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ (δείτε εδώ) και μπορεί να φτάσουν και τα 100-120 ευρώ για ένα «επαγγελματικό» μηχάνημα.

Χρήσιμες συμβουλές:

Άμεση αντιμετώπιση λεκέ: Τη στιγμή που θα λεκιάσει ο καναπές προσπαθήστε να μαζέψετε αμέσως τα υγρά με ένα απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια με ένα πανί, πριν διεισδύσουν στο ύφασμα. Στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ταπετσαρία αλκαντάρα: Αν η ταπετσαρία του καναπέ σας είναι από αλκαντάρα και σας λεκιάσει με μελάνι δοκιμάστε να ταμπονάρετε τον λεκέ με υπερχλωροαιθυλένιο, το οποίο θα βρείτε σε χρωματοπωλείο. Αν στο αλκαντάρα πέσει μπύρα ή κρασί ταμπονάρετε με χλιαρό νερό, στο οποίο θα προσθέστε λίγο οινόπνευμα. Αν πέσει σοκολάτα, ταμπονέρετε με χλιαρό νερό στο οποίο θα προσθέσετε λίγη αμμωνία. Αν πέσουν μπογιές (π.χ. τέμπερα ή λαδομπογιές) καθαρίστε με νερό και λίγο σαπούνι.

Καναπές και κατοικίδια: Αν ο γάτος ή ο σκύλος σας συνηθίζουν να ξύνουν ή να δαγκώνουν τον καναπέ, τρίψτε στο «αγαπημένο» τους σημείο λίγο πιπέρι, καθώς η μυρωδιά του θα τους φανεί ανυπόφορη και δεν θα ξαναπλησιάσουν.

Οριστική λύση με αδιαβροχοποίηση: Μία οριστική λύση για να προστατεύσετε τους καναπέδες σας από λεκέδες είναι να τους αδιαβροχοποιήσετε. Η διαδικασία αδιαβροχοποίησης περιλαμβάνει εμποτισμό των υφασμάτινων και δερμάτινων επίπλων με ένα ειδικό υλικό, το οποίο δημιουργεί μία σχεδόν αόρατη, λεπτή διαφάνεια στην επιφάνεια, γύρω από τις ίνες του καναπέ, με αποτέλεσμα να μην περνά σε αυτές το νερό ή το λάδι –ή τουλάχιστον να μην περνούν τόσο γρήγορα, ώστε να προλαβαίνετε να τον καθαρίσετε. Το ενδεικτικό κόστος της αδιαβροχοποίησης από την εταιρία Δέλτα Ταπητοκαθαριστήρια ανέρχεται στα 28 ευρώ ανά θέση καναπέ (υπολογίστε 25 ευρώ επιπλέον για κάθε θέση αν ο καναπές χρειαστεί και καθάρισμα πριν την αδιαβροχοποίηση). Η διαδικασία αυτή «έρχεται» με 5 χρόνια εγγύηση, αρκεί να μην επιχειρήσετε να «τρίψετε» μόνοι σας τον καναπέ για να καθαρίσει από κάποιον λεκέ, γιατί τότε η αδιαβροχοποίηση θα φύγει.

Απευθυνθείτε σε συνεργείο καθαρισμού

Ουκ ολίγες εταιρίες αναλαμβάνουν βιολογικούς καθαρισμούς καναπέδων, με κόστος όχι απαγορευτικό. Οι περισσότερες από αυτές χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα στεγνού ατμού, αλλά και ασφαλών για την ποιότητα του υφάσματος -και την υγεία των κατοίκων του σπιτιού- απορρυπαντικών. Το συνεργείο καθαρισμού της εταιρίας στην οποία θα απευθυνθείτε έρχεται στον χώρο σας και αναλαμβάνει, σε μία με δύο ώρες, να κάνει τον καναπέ καινούργιο! Προσέξτε, ωστόσο, να μην τον χρησιμοποιήσετε για λίγη ώρα, για να αεριστεί και να στεγνώσει καλά.
Ενδεικτικά, στην εταιρία Clean 'n Carry το κόστος καθαρισμού ταπετσαρίας σαλονιού με ύφασμα ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θέση, ενώ για δερμάτινους καναπέδες ανεβαίνει στα 44 ευρώ ανά θέση. Στα ποσά αυτά, περί τα 120-150 ευρώ για έναν αρκετά λερωμένο τριθέσιο καναπέ, κυμαίνονται χοντρικά οι τιμές και στις υπόλοιπες εταιρίες, όπως η FMHellas, Easy Clean και Eco Clean.

v