Πανάδες: Που οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Πανάδες: Που οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Το καλοκαίρι φτάνει σιγά-σιγά, ο ήλιος ετοιμάζεται να "χτυπήσει" και μαζί με αυτόν οι... πανάδες! Αυτά τα σκουρόχρωμα σημάδια σε πρόσωπο και σώμα που, εδικά μετά την ηλικία των 30, δίνουν το παρόν στην επιδερμίδα. Ο ειδικός δερματολόγος αφροδισιολόγος κ. Νικόλαος Καλογερόπουλος μας εξηγεί πώς μπορούμε να τις προλάβουμε και με ποιους τρόπους θα τις εξαφανίσουμε.

Τι είναι οι πανάδες

Οι πανάδες (αλλιώς μέλασμα ή χλόασμα) είναι βλάβες του δέρματος μεγαλύτερης έκτασης και πιο ανοιχτόχρωμες από τις κηλίδες, με ασαφή συνήθως όρια και καφέ ή καφε-κίτρινη χροιά. Εμφανίζονται στο πρόσωπο αλλά πιο σπάνια και στο σώμα, και ειδικότερα στα χέρια, στην ωμοπλάτη και στο μπούστο. Οι πανάδες εμφανίζονται κυρίως σε γυναίκες, συνήθως μετά την ηλικία των 30-35 χρόνων, αν και μπορούν να γίνουν εμφανείς και σε άτομα μικρότερης ηλικίας αν αυτά έχουν υποστεί μεγάλη έκθεση στον ήλιο ή εκτεταμένα εγκαύματα. Επίσης "απειλούν" περισσότερο εκείνες που έχουν λευκό προς μέτριο χρώμα επιδερμίδας.

Αιτίες εμφάνισης

Ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρει πως η κυριότερη αιτία εμφάνισης πανάδων, μεγαλύτερης υπέρχρωσης δηλαδή του δέρματος με την συγκέντρωση τοπικής μελανίνης, είναι η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο. Ένας άλλος παράγοντας είναι η περίοδος της εγκυμοσύνης που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πανάδων σε πρόσωπο και σώμα. Μελέτες μάλιστα δείχνουν πως επηρεάζει περισσότερο από 75% των εγκύων γυναικών. Μια επιπρόσθετη αιτία είναι οι ορμονικοί παράγοντες, κυρίως γυναικολογικής φύσης ενώ η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πανάδων εξαιτίας της επίδρασης των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και των ορμονών που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Τέλος, υπάρχουν και μια σειρά φαρμάκων που η χρήση τους μπορεί να έχει σχέση με τις πανάδες, ενώ ο κληρονομικός παράγοντας μπορεί να συμβάλει στην εμφάνισή τους. 

Διάγνωση πανάδων - συμπτώματα

Εάν εμφανιστεί στο δέρμα κάποια μορφή σκουρόχρωμης κηλίδας, είναι επιβεβλημένο το άτομο να επισκεφθεί έναν δερματολόγο. Εκείνος θα κάνει μια κλινική εξέταση με φακό για να καταλήξει εάν πρόκειται για απλή μελαχρωματική κηλίδα ή εάν έχουμε να κάνουμε με κακοήθη μελάχρωση του δέρματος. Ο ασθενής θα πρέπει να κάνει και δερματοσκόπηση, μια διαγνωστική τεχνική που μπορεί να χαρτογραφήσει σπίλους και να διαγνώσει έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι πανάδες δεν είναι κακοήθεις, ωστόσο από τη στιγμή που μια γυναίκα βγάλει πανάδες στο δέρμα είναι σημαντικό να τις παρακολουθεί καθώς υπάρχει περίπτωση να εξελιχθούν. 

Τρόποι αντιμετώπισης

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πανάδες. Τα χημικά peeling, το λέιζερ αποχρωματισμού, η δερμοαπόξηση, κάποιες τοπικές θεραπείες και οι αποχρωματιστικές κρέμες που περιέχουν εξειδικευμένα στοιχεία, όπως βιταμίνες και οξέα φρούτων, μπορούν να θεραπεύσουν τις πανάδες. Μια θεραπεία διαρκεί γύρω στους 6 μήνες, αποτελείται από 4-6 συνεδρίες, και είναι καλό να γίνεται τον χειμώνα, από τον Οκτώβρη ως τον Απρίλη, για να μην υπάρχει δυνατός ήλιος 

Μέθοδος πρόληψης

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να προλάβουμε τις πανάδες, είναι να φοράμε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη (ακόμα και τον χειμώνα) καθώς επίσης να καθόμαστε όσο λιγότερο γίνεται στον ήλιο. Ο κ. Καλογερόπουλος συνιστά μόνο 10-15 λεπτά στον ήλιο. Από εκεί και έπειτα οι συχνές επισκέψεις στον δερματολόγο, ειδικά ενόψει του καλοκαιριού, μπορούν να προλάβουν σημάδια πάνω στην επιδερμίδα. 

v