Σχολικό κολατσιό: Υγιεινές προτάσεις για ενέργεια και δύναμη!

Σχολικό κολατσιό: Υγιεινές προτάσεις για ενέργεια και δύναμη!

Το σχολικό κολατσιό έχει μεγάλη αξία καθώς αποτελεί το τρόφιμο που όχι μόνο θα καλύψει το αίσθημα της πείνας του παιδιού αλλά και που θα το βοηθήσει να έχει ενέργεια και ζωντάνια, για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, αλλά και στο παιχνίδι! Οι επιλογές είναι πολλές και οι περισσότερες απαιτούν πραγματικά πολύ λίγο χρόνο προετοιμασίας.

Τι μπορεί να περιλαμβάνει το σχολικό κολατσιό

Σάντουιτς

Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Έτσι, κάθε πρωί, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού σας.
Μπορείτε να κάνετε εναλλαγές στο είδος του ψωμιού, για να μη βαρεθεί το παιδί. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε φούρνους και supermarkets αλλά αν βρείτε χρόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ζυμώστε με τα παιδιά το δικό σας!
Προσθέστε τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα ή άπαχο ζαμπόν και ό,τι λαχανικό επιθυμεί το παιδί σας (π.χ. μαρούλι, αγγούρι, πιπεριές). Αν προσθέσετε ντομάτα, κοιτάξτε να είναι σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά. Μια άλλη ιδέα είναι σάντουιτς με φυστικοβούτυρο (επιλέξτε κάποιο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) και μαρμελάδα (η μαρμελάδα φράουλα ταιριάζει πολύ ωραία)!

Αραβική πίτα

Με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά, αυτή η πίτα μπορεί να είναι και ψημένη, και δεν πρόκειται να μαλακώσει, όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον, μπορείτε, να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Χάμπουργκερ και Πίτσα

Για το χάμπουργκερ, αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ψητό μπιφτέκι από άπαχο κιμά ή φιλέτο κοτόπουλο, που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα, χρησιμοποιείστε κάποια έτοιμη ζύμη ή φτιάξτε την δική σας με αλεύρι ολικής αλέσεως (για περισσότερες φυτικές ίνες) και προσθέστε σάλτσα ντομάτας, τυρί mozzarella και διάφορα λαχανικά (π.χ. ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές).

Σπιτική πίτα (π.χ. τυρόπιτα, σπανακόπιτα κ.λ.π.)

Μπορείτε να την έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά, όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, τυρί χαμηλών λιπαρών, λαχανικά/μυρωδικά. Αυτή η επιλογή μπορεί, επίσης, να σας διευκολύνει, καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο, οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια, και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούργιο.

Σπιτικό κέικ ή μπισκότα

Ένα σνακ που τα παιδιά λατρεύουν. Είναι προτιμότερο να αφιερώσετε λίγο χρόνο την Κυριακή για να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας ένα κέικ ή μπισκοτάκια, παρά να πάρετε έτοιμα. Δοκιμάστε να βάλετε στη γέμιση φρούτα, όπως μπανάνα και ξηρούς καρπούς, αντί για σοκολάτα.

Μείγμα από δημητριακά, ξηρούς καρπούς, κομμάτια σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα

Σε ένα σακουλάκι θα αναμείξετε δημητριακά ολικής αλέσεως με κομματάκια από αποξηραμένα φρούτα που αρέσουν στο παιδί σας (π.χ. σταφίδες, cranberries, goji berries, δαμάσκηνα, βερίκοκα κ.λ.π.), θα προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας και τέλος, προσθέστε ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα, καρύδια). Μια εναλλακτική υγιεινή επιλογή είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σ' ένα σακουλάκι ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κ.λπ.), και μικρά τεμάχια φρούτων όπως ρόγες σταφυλιού, σταφίδες, φέτες από μανταρίνι και ρόγες ροδιού.

Άλλες επιλογές: crackers σικάλεως ή με ω3 λιπαρά, κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κριτσίνια (το σουσάμι στο κουλούρι και τα κριτσίνια αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου), σπιτικά popcorn (τα οποία μπορείτε να αναμείξετε με δημητριακά ολικής αλέσεως και αποξηραμένα φρούτα) και παστέλι που αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου.

Κάθε κολατσιό μπορεί να συνοδευτεί με ένα φρούτο ή με χυμό. Βεβαιωθείτε ότι οι χυμοί φρούτων είναι χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός, και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό, τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη), και δίνετε κάθε μέρα και από έναν στο παιδί σας. Ιδανικά φρούτα τα οποία είναι ανθεκτικά είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.

 
v