7 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια

7 πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι με καθαρά σπίτια

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν θέλει να επιφορτίζεται με τις δουλειές του σπιτιού όταν γυρνάει κατάκοπος από το γραφείο το βράδυ ή όταν περνάει όλη του τη μέρα φροντίζοντας τα παιδιά. Το αποτέλεσμα είναι στο τέλος της εβδομάδας να συσσωρεύονται όλες οι δουλειές του νοικοκυριού και το σαββατοκύριακο, αντί για δύο μέρες ξεκούρασης, να μετατρέπεται σε δύο μέρες... φασίνας. Η λύση είναι να γίνονται καθημερινά κάποιες βασικές δουλειές για να διατηρείτε πάντα το σπίτι σας καθαρό και τακτοποιημένο. Δείτε επτά πρακτικές συμβουλές που εφαρμόζουν νοικοκύρηδες με σπίτια που λάμπουν!

1. Βγάζετε τα παπούτσια σας 

Τα παπούτσια είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν μικρόβια, χώμα ή σκόνη, τα οποία καλό είναι να μην «εισβάλλουν» στο εσωτερικό του σπιτιού. Γι' αυτό, μπορείτε να τα αφήνετε έξω από το σπίτι ή να τα τοποθετείτε σε μία παπουτσοθήκη στην είσοδο, και να φοράτε κάποια συγκεκριμένα ζευγάρια ή παντόφλες μόνο εντός σπιτιού.

2. Αερίζετε τον χώρο

Ο αέρας στο σπίτι πρέπει να ανανεώνεται συχνά. Έτσι, «φεύγουν» τυχόν μικρόβια, απομακρύνονται δυσάρεστες μυρωδιές και ο χώρος αποπνέει μία φρεσκάδα. Ακόμα και όταν κάνει κρύο, φροντίστε να ανοίγετε, έστω και για πέντε λεπτά, τις μπαλκονόπορτες σε όλα τα δωμάτια. Θα καταλάβετε την διαφορά!

3. Καθαρίζετε ενώ μαγειρεύετε

Το καθάρισμα της κουζίνας είναι ίσως μία από τις πιο ανεπιθύμητες δουλειές του νοικοκυριού. Γι' αυτό, προτιμήστε να την καθαρίζετε ενώ μαγειρεύετε. Για παράδειγμα, ενώ περιμένετε το φαγητό να ψηθεί, μπορείτε να καθαρίσετε τον πάγκο που έχετε λερώσει προηγουμένως. Θα σας πάρει πολύ λιγότερη ώρα απ' ό,τι φαντάζεστε και η κουζίνα θα είναι έτοιμη για την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε!

4. Βάζετε πλυντήριο ρούχων συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα

Στο τέλος της εβδομάδας, τα βρώμικα ρούχα είτε συσσωρεύονται στο καλάθι των απλύτων είτε είναι πεταμένα παντού μέσα στο σπίτι. Για ν' αποφύγετε αυτή την ακαταστασία, καλό θα είναι να ορίσετε συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα, ανάλογα με τα άτομα και τις ανάγκες της οικογένειας, που θα βάζετε πλυντήριο. Έτσι, δεν θα ξεμένετε από ρούχα και η μπουγάδα δεν θα σας τρώει όλη την Κυριακή.

5. Αδειάζετε το πλυντήριο πιάτων μετά από κάθε πλύση

Αδειάζετε το πλυντήριο πιάτων για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ξανά αμέσως μόλις χρειαστεί. Έτσι, θα έχετε τα πάντα στην θέση τους, ενώ ο νεροχύτης δεν θα γεμίσει με βρώμικα πιάτα μέχρι την επόμενη πλύση. Είναι υπόθεση πέντε λεπτών που μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο μετά.

6. Καθαρίζετε το ψυγείο μία φορά την εβδομάδα

Η ποιότητα των τροφίμων, και κυρίως όσων χρειάζονται συντήρηση, εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο αποθήκευσής τους. Για το λόγο αυτό, ένα καθαρό ψυγείο είναι απαραίτητο για να τα διατηρήσετε φρέσκα, χωρίς ν' αποτελούν μία επικίνδυνη πηγή μικροβίων που θα καταναλώσετε εσείς και η οικογένειά σας. Μία φορά την εβδομάδα, «σκαλίστε» το περιεχόμενό του, πετάξτε οτιδήποτε έχει λήξει ή σαπίσει και καθαρίστε το. Δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί. Απλώς, αδειάζετε τα ράφια και τα πλένετε με ένα σφουγγάρι και υγρό πιάτων.

7. Πετάξτε ό,τι δεν χρειάζεστε

Τα περισσότερα σπίτια που είναι καθαρά και οργανωμένα, δεν έχουν τίποτα περιττό. Αδειάστε τα πάντα, από τις ντουλάπες μέχρι τα συρτάρια του γραφείου και χαρίστε ό,τι δεν χρειάζεστε σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή αν κάτι από αυτά δεν είναι σε καλή κατάσταση, πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Σταδιακά, θα σας γίνει τρόπος ζωής.

Η αρχή ίσως σας φανεί δύσκολη. Το κλειδί είναι να μην εγκαταλείψετε, να ακολουθείτε την ρουτίνα που θα φτιάξετε καθημερινά και, φυσικά, να την προσαρμόσετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα, όπως σας βολεύει. Αν καταφέρετε να πείσετε και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας να σας ακολουθήσει, τα αποτελέσματα σε λίγο καιρό θα σας εκπλήξουν!

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v