8 κόλπα για γονείς με παιδιά δύσκολα στο φαγητό

8 κόλπα για γονείς με παιδιά δύσκολα στο φαγητό

Σχεδόν όλοι οι γονείς ταλαιπωρούνται όταν έρθει η ώρα του φαγητού. Κι αυτό ιατί όλα τα παιδιά – με ελάχιστες εξαιρέσεις- είναι ιδιότροπα στο φαγητό και κάθε γεύμα καταλήγει να γίνεται μια πολύωρη διαπραγμάτευση, που μπορεί να θύμιζε ακόμα και το... Κυπριακό. Μετά από πολλή εμπειρία, αλλά και κούραση (!), σας δίνουμε τα «φώτα» για να κάνετε το παιδί πιο δεκτικό στο φαγητό.

Μια μπουκιά με κάθε αγαπημένο του φαγητό

«Δίπλα στο βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα!» λέει ο σοφός λαός! Εκμεταλλευτείτε την αγάπη του παιδιού για τις τηγανητές πατάτες, και δώστε του να δοκιμάσει μια μπουκιά από όσπρια ή σαλάτα. Η μικρή ποσότητα δεν θα το τρομάξει και αν ξέρει ότι μετά θ' ακολουθήσει το αγαπημένο του γεύμα, θα είναι πολύ πιο πρόθυμο να το δοκιμάσει χωρίς φωνές και γκρίνια.

Αν δείτε ότι η αντίδρασή του είναι αρνητική, δοκιμάστε την ίδια τακτική στο επόμενο γεύμα και αν και πάλι οι προσπάθειές σας αποβούν άκαρπες, συνεχίστε την επόμενη μέρα. Να ξέρετε ότι η υπομονή είναι απαραίτητο εργαλείο στη συγκεκριμένη περίπτωση!

Φάτε την ώρα του παιχνιδιού

Επιλέξτε την ώρα του παιχνιδιού για να...συστήσετε κάποιες καινούριες γεύσεις στο παιδί. Ενδεικτικά, μπορείτε να του κόψετε μικρά κομματάκια από φρούτα -το μήλο είναι μια πολύ καλή επιλογή- ή λαχανικά, όπως το καρότο, και να του τα δώσετε σαν σνακ ενώ παίζει. Έτσι, θα είναι απασχολημένο με την αγαπημένη του δραστηριότητα και οι πιθανότητες να σκεφτεί ότι δεν θέλει να φάει και να προβάλλει αντιστάσεις θα μειωθούν κατά πολύ. Είναι αυτονόητο, ωστόσο, ότι δεν εννοούμε το κυνηγητό ή το τρέξιμο αλλά πιο «ελαφριές» μορφές παιχνιδιού, όπως όταν παίζει με τις κούκλες, τα αυτοκινητάκια ή όταν χαζεύει το αγαπημένο του παραμύθι.

Δώστε του περισσότερες από μία επιλογές

Όταν το παιδί αρνείται πεισματικά να φάει το μπρόκολο που έχει στο πιάτο του, μην επιμείνετε παραπάνω. Αντίθετα, προσπαθήστε να του προσφέρετε εναλλακτικές. Εξηγήστε του ότι αφού δεν του αρέσει η συγκεκριμένη επιλογή, μπορεί να δοκιμάσει καρότο, που έχει πιο ουδέτερη γεύση, ή κάποιο άλλο λαχανικό, που ξέρετε ότι είναι πιο κοντά στα γούστα του. Το κλειδί και πάλι είναι να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια! Εκτός αν είστε από τους λίγους τυχερούς γονείς, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν αρκετές μέρες μέχρι να καταφέρετε το σκοπό σας.

Μην φτιάχνετε ξεχωριστό φαγητό για το παιδί

Εκτός και αν αυτό επιβάλλεται για ιατρικούς ή άλλος λόγους, προσπαθήστε να το αποφύγετε ή έστω να το περιορίσετε. Αν το παιδί ξέρει πως, ό,τι και να γίνει θα έχει πάντα στο πιάτο του τηγανιτές πατάτες ή μακαρόνια, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να δοκιμάσει τίποτα άλλο. Έτσι, θα του δίνετε το σωστό παράδειγμα και το παιδί θα μάθει να τρώει το ίδιο φαγητό με σας.

Μην απομακρύνετε το φαγητό απ' το τραπέζι

Μπορεί ν' ακούγεται περίεργη συμβουλή, αλλά ενδεχομένως ένας τρόπος να εξοικειωθεί το παιδί με τα φαγητά που δεν συμπαθεί ή που δεν θέλει να δοκιμάσει, είναι να τα συνηθίσει... οπτικά! Εκτός του ότι θα συνηθίσει στην παρουσία τους, μπορεί κάποια στιγμή να του εξάψουν την περιέργεια και να θελήσει να τα δοκιμάσει από μόνο του. Απλώς, αφήστε μια επιλογή «ανοιχτή». 

Ζητήστε την βοήθειά του στη μαγειρική

Η συμμετοχή του παιδιού στην προετοιμασία του φαγητού μπορεί να το κάνει πιο δεκτικό όσον αφορά τις διατροφικές του επιλογές. Ζητήστε του να πλύνει τα λαχανικά, ν' ανακατέψει την σάλτσα ή να ρίξει τα μυρωδικά. Έτσι, θα εμπλακεί περισσότερο στην όλη διαδικασία και στο τέλος θα θελήσει να δοκιμάσει το δημιούργημά του!

Τα κρυμμένα λαχανικά

Όταν αρνείται να φάει τα λαχανικά του, ο πιο συνηθισμένος και παραδοσιακός τρόπος να το «ξεγελάσετε» είναι να τα κρύψετε στη σάλτσα των μακαρονιών, να τα «καμουφλάρετε» ως μπιφτέκια ή να τα κάνετε πουρέ. Αφού το παιδί τα φάει, μπορείτε να του αποκαλύψετε την αλήθεια! Ωστόσο, προσπαθήστε να μην το κάνετε πολύ μεγάλο θέμα γιατί έτσι μπορεί να νιώσει ότι το «εξαπατάτε» και , από αντίδραση, να γυρίσει στις παλιές του συνήθειες.

Το φαγητό... αλλιώς!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να το δελεάσετε να φάει είναι να του φτιάχνετε ευφάνταστα γεύματα με σχέδια και πολλά χρώματα. Επειδή ξέρουμε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο με τα όσπρια ή με άλλα, μη δημοφιλή στα παιδιά, φαγητά, μπορείτε να κάνετε σχέδια, για παράδειγμα,  με τα βραστά λαχανικά που θα συνοδεύουν το κυρίως πιάτο του.

Μην τα «δωροδοκείτε» με γλυκό

Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς είναι να «δωροδοκούν» τα παιδιά με γλυκά, αν φάνε όλο τους το φαγητό. Ωστόσο, η τακτική αυτή δεν λειτουργεί θετικά, αφού έτσι οι επιλεκτικοί... καλοφαγάδες μαθαίνουν ότι κάθε φορά που θα τρώνε οτιδήποτε δεν τους αρέσει, στο τέλος θα τους επιβραβεύετε με γλυκό. Εκτός του ότι μπορεί να εκμεταλλευτούν αυτή την «δωροδοκία» ακόμα και τις μέρες που τρώνε το αγαπημένο τους φαγητό, η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης μπορεί ν' αποδειχτεί μοιραία τόσο για το βάρος όσο και για τα δόντια τους. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v