Όταν είσαι μαμά οι ενοχές δεν σταματούν ποτέ

Όταν είσαι μαμά οι ενοχές δεν σταματούν ποτέ

Έμεινες έγκυος και το έμαθες ενώ ακόμα δεν είχες κόψει το κάπνισμα; Ενοχές. Έφαγες μία σαλάτα σε ένα εστιατόριο, χωρίς να σκεφτείς αν έχει πλυθεί καλά; Ενοχές. Ήθελες να γεννήσεις φυσιολογικά, αλλά δεν τα κατάφερες και κατέληξες στην καισαρική; Ενοχές. Ενοχές, ενοχές, ενοχές! Το μόνιμο μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι μας. Το διαβολάκι που στρογγυλοκάθεται στον ώμο μας, για να μας θυμίζει διαρκώς πως ό,τι κάνουμε είναι λάθος και κακό. Μας λέει ότι δεν μεγαλώνουμε σωστά τα παιδιά μας, μας κάνει να αναρωτιόμαστε διαρκώς για κάθε μας σκέψη, για κάθε μας πρωτοβουλία και κάθε πράξη. Μας βάζει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλες μαμάδες και να βγαίνουμε πάντα κατώτερες. Κάπως έτσι είναι να είσαι μαμά τον 21ο αιώνα: Να νιώθεις διαρκώς άσχημα, για πράγματα όπως...

Όταν δεν προσέχεις ότι τα ρούχα του παιδιού έχουν κάποια ατέλεια

Φοράτε στην κόρη σας την αγαπημένη της μπλούζα Έλσα και λίγη ώρα αργότερα, μόλις φτάνετε στο σχολείο, παρατηρείτε ότι έχει μία μικρή τρύπα στην πλάτη. Κατάρα! Σίγουρα η δασκάλα θα σκεφτεί ότι δεν φροντίζετε αρκετά το παιδί σας. Θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί και σκέφτεστε σοβαρά να επιστρέψετε στο σπίτι για να αλλάξει μπλούζα.

Όταν δίνεις στο παιδί μπισκότα και δημητριακά με σοκολάτα



Τρόφιμα που στα δικά μας παιδικά χρόνια θεωρούνταν έως και υγιεινά, σήμερα έχουν δαιμονοποιηθεί και μας κάνουν να νιώθουμε αμήχανα όταν τα προσφέρουμε στα παιδιά (ειδικά μπροστά σε άλλους γονείς). Μήπως δεν δίνουμε αρκετές βιταμίνες στα παιδιά; Μήπως έπρεπε να έχουμε προτιμήσει οργανικά δημητριακά; Μήπως θα έπρεπε να φτιάχνουμε μόνες μας μπισκότα, χωρίς ζάχαρη;

Όταν πηγαίνει σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες ή δεν πηγαίνει σε πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες

Αν πηγαίνει σε πολλές σχολικές δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι είστε όλη μέρα στο τρέξιμο, με αποτέλεσμα συχνά να μην προλαβαίνετε να μαγειρέψετε και να καταλήγετε να τρώτε σουβλάκια για βραδινό. Επιπλέον, αν υπάρχει μικρό αδερφάκι, συχνά το τραβολογάτε κι εκείνο από εδώ κι απο΄κεί, άρα έχετε επιπλέον ενοχές επειδή το ταλαιπωρείτε.

Αν δεν πηγαίνει σε πολλές σχολικές δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι σίγουρα χάνει πολύτιμα μαθήματα ζωής και πνευματικής ανάπτυξης, χωρίς τα οποία θα γίνει ένας ανεπαρκής ενήλικας που δεν θα μπορεί να προσαρμοστεί σε καμία ομάδα. Άρα είστε "κακή μαμά".

Όταν δεν πηγαίνει αρκετά νωρίς για ύπνο

Όλοι λένε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι στο κρεβάτι το αργότερο στις 9:00, προκειμένου να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν επαρκώς. Είστε, λοιπόν, διαρκώς με ένα ρολόι στο χέρι και από το απόγευμα και μετά γκρινιάζετε ασταμάτητα ότι είναι ώρα για ύπνο –για να καταφέρετε, τελικά, να κοιμίσετε το παιδί στις 9:30 (και να σας «φάνε» οι τύψεις).

Όταν εργάζεστε

Με τον μισθό σας πληρώνετε τον παιδικό σταθμό, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, το φαγητό των παιδιών σας, κι όμως συνεχίζετε να νιώθετε άσχημα που δεν είστε στο σπίτι μαζί τους, να ψήνετε κουλουράκια και να τα περιμένετε με ένα φρέσκο ποτήρι γάλα κάθε μεσημέρι που επιστρέφουν από το σχολείο. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μην δουλεύετε –κι όμως, εσείς νιώθετε ότι έτσι θα έπρεπε να γίνεται. Λες και θα εμφανιστεί ένα μαγικό τζίνι, το οποίο θα αναλάβει να πληρώνει όλα σας τα έξοδα, ώστε εσείς να καταλήξετε τελικά να καθαρίζετε, να μαγειρεύετε και να νιώθετε άσχημα που είστε όλη μέρα με τις πυτζάμες.

Όταν έχετε κουραστεί να αλλάζετε πάνες και να σκουπίζετε πισινούς όλη μέρα

Οι μαμάδες, πέρα από όλες τις άλλες δουλειές που έχουν να κάνουν, καλούνται να «καθαρίσουν» τα πάντα: μύξες, εμετούς, διάρροιες, κακά, τσίσα και ενίοτε αίματα. Μικρά ανθρωπάκια ουρλιάζουν μπροστά τους όλη μέρα, κλαίνε κάθε λίγο και απαιτούν διαρκώς τα πάντα –από το κόκκινο ποτηράκι, μέχρι τον αγαπημένο τους δεινόσαυρο που χάθηκε κάπου στο σπίτι. Έρχονται, λοιπόν, στιγμές που απλά θέλεις να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις. Και όταν το κάνεις -όταν αποφασίζεις ότι θα αφιερώσεις 1-2 ώρες αποκλειστικά για τον εαυτό σου- αρχίζεις να νιώθεις τύψεις που εγκατέλειψες τα παιδιά σου και που μπορεί να σκεφτούν ότι δεν τα αγαπάς πια και έτσι, καταλήγεις να σκέφτεσαι μήπως δεν είσαι, τελικά, κατάλληλη για μαμά.

Όταν έρχεται η ώρα να αγοράσεις δώρα

Νιώθεις τύψεις επειδή τους παίρνεις πάρα πολλά και θα καταλήξουν να γίνουν απαιτητικά και κακομαθημένα. Τα παιδιά δεν χαίρονται με τίποτα, γιατί έχουν τα πάντα και έτσι δεν θα μάθουν ποτέ να εκτιμούν όσα τους δίνεις.

Και έτσι, σταματάς να τους ψωνίζεις συνέχεια, αποφασίζεις ότι τα Χριστούγεννα ο Άη Βασίλης θα φέρει μόνο ένα δώρο και αυτόματα γίνεσαι κυρία Σκρουτζ.

Όταν ανοίγεις την τηλεόραση

Κάθε φορά που ανοίγεις την τηλεόραση, αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως τα παιδιά νιώσουν ότι τα αγνοείς. Κι αν βάλεις παιδικά, τότε τα ωθείς στην απραξία και την αποχαύνωση. Ακόμα κι όταν είσαι άρρωστη, και δεν εγκαταλείπεις, και μαγειρεύεις για το μωρό που ουρλιάζει, όταν, τελικά φάει, κάθεσαι λίγο στον καναπέ και… νιώθεις ξανά άσχημα που άνοιξες την τηλεόραση.
 
Ακόμα κι αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται λίγο υπερβολικά, η αλήθεια είναι ότι κάθε μαμά θα νιώσει κάποτε ενοχές για ορισμένα από αυτά –ή και για άλλα ζητήματα γύρω από τη μητρότητα. Για κάθε μαμά θα έρθει μία στιγμή που θα θέλει να κρυφτεί σε έναν λάκκο από τις ενοχές και τις τύψεις. Που θα νιώσει την ανάγκη να πάρει μια ανάσα από όλο αυτό που ζει και να βρει ξανά την πίστη της στον εαυτό της –αλλά που και πάλι, θα νιώσει ενοχές για τον χρόνο που σπατάλησε. Αυτό θα πει να είσαι μαμά. Ούτε καλή ούτε κακή. Απλά μαμά.

Πηγή: scarymommy.com

 

v