Ο γιος μου μου είπε ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κορίτσι. Πώς να το χειριστώ;

Ο γιος μου μου είπε ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κορίτσι. Πώς να το χειριστώ;
Ερώτηση:
Το αγοράκι μου είναι 5 χρονών και κάνει περισσότερη παρέα με κορίτσια, αντί για αγόρια. Το πρόβλημά μου, όμως, είναι ότι μου είπε χθες ότι όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει κορίτσι. Πόσο πρέπει να ανησυχώ;
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας βρίσκονται στη διαδικασία της διαμόρφωσης του ρόλου του φύλου τους, επομένως διάφορα «περίεργα» μηνύματα μπορούν να φτάσουν στους γονείς και να τους ανησυχήσουν.

Κατά τη διαδικασία αυτή, που διαρκεί από τα 3 έως τα 5 έτη, ο ρόλος των γονέων γενικά αλλά και του ομόφυλου γονιού ειδικά είναι πολύ σημαντικός. Το παιδί αντιλαμβάνεται πλέον ότι το φύλο του είναι σταθερό, και ξεκινά τη διαδικασία της ταύτισης με τα χαρακτηριστικά του ομόφυλου γονέα. Ουσιαστικά ξεκινά να μιμείται εικόνες, συμπεριφορές και πρότυπα που έχει δει για το φύλο του αρχικά από τον ομόφυλο γονέα και έπειτα από τον κοινωνικό περίγυρο.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η σχέση που έχε αναπτύξει το παιδί με το γονέα-πρότυπο και η σχέση μεταξύ των γονέων. Ενώ τα παιδιά είναι πολύ πρόθυμα να ακολουθήσουν κανόνες και να πειθαρχήσουν στον τρόπο των γονιών, αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται όταν υπάρχει μια σχέση αποδοχής και φροντίδας μεταξύ τους.

Επομένως, η δήλωση αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να ανησυχείτε. Αυτό που χρειάζεται να έχετε πάντα έγνοια είναι η σχέση σας με το γιo σας και τι βλέπει σε εσάς τώρα που σας κοιτά με αγωνία προκειμένου να ταυτιστεί μαζί σας. Το να περνάτε όμορφο χρόνο μαζί του είναι πολύ σημαντικό, το να μιλάτε και να του επιτρέπετε να σας ρωτά για να λύνει τις απορίες του, ακόμα κι αν κάποια ερώτηση σας δυσκολεύει, επίσης. Η σχέση σας με τη σύντροφό σας του δείχνει τρόπο για να χαίρεται να κορίτσια διατηρώντας τα δικά του χαρακτηριστικά. Όσο πιο πολύ φροντίζετε εσάς τόσο πιο πολύ θα σας εμπιστεύεται και θα σας ακολουθεί ο γιoς σας.

Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψή σας σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας θα είναι βοηθητική, καθώς θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε τον προβληματισμό σας.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v