Τα 5 καλύτερα χόμπι για μαμάδες που «πνίγονται» από το στρες

Τα 5 καλύτερα χόμπι για μαμάδες που «πνίγονται» από το στρες

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην παχυσαρκία (παιδικών και ενηλίκων), στα τροχαία ατυχήματα και στο κάπνισμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς όλα τα παραπάνω συνδέονται με το στρες, το οποίο έχει ενταθεί την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει τεράστιο μέρος του πληθυσμού στην ανεργία ή σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο επειδή λίγοι από εμάς κάνουμε κάτι ουσιαστικό καθημερινά για να μειώσουμε το στρες, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής μας, αλλά και η σχέση μας με τους ανθρώπους γύρω μας.

Όχι, δεν είναι εύκολο. Ούτε χρόνος υπάρχει για πολύωρες βόλτες στη φύση που θεωρητικά θα μας βοηθούσαν να χαλαρώσουμε, ούτε χρήματα για να επισκεφθούμε κάποιον ψυχολόγο που θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε όσα μας ταλανίζουν. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να γίνουμε γονείς, όμως, έχουμε υποχρέωση να είμαστε καλά για τα παιδιά μας, τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα να μας βλέπουν κατσουφιασμένους, γεμάτους νεύρα, «πεσμένους» και κακοδιάθετους. Ούτε εμείς φταίμε. Είναι, όμως, στο δικό μας χέρι να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίον θα διαχειριστούμε τα προβλήματά μας, ώστε να μην τα μεταφέρουμε στο σπίτι μας, να «χωνέψουμε» ότι τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα για πολύ καιρό ακόμα, να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα και να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να βρίσκει την γαλήνη και την πνευματική ευεξία με τρόπους όπως οι παρακάτω.

Οι δραστηριότητες που ακολουθούν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνουν το στρες:

Διάβασμα

Κουρνιάστε με ένα καλό βιβλίο στον καναπέ ή το κρεβάτι και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Sussex, ακόμα και 6 λεπτά διαβάσματος την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του στρες κατά 2/3. Ο λόγος είναι, ότι το να ξεφεύγεις από την δική σου πραγματικότητα, έστω και για λίγη ώρα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο έτσι κι αλλιώς, ενώ με το διάβασμα συγκεκριμένα έχει αποδειχτεί ότι μειώνεται η ένταση στους μύες και οι καρδιακοί παλμοί.

Πλέξιμο

Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία όλο και περισσότερες γυναίκες απολαμβάνουν να κάθονται σε μία πολυθρόνα και να πλέκουν ήσυχα-ήσυχα κασκόλ και κουβερτούλες. Η επαναληπτική κίνηση του πλεξίματος αποτελεί μια μορφή διαλογισμού, επιτρέποντας στο άτομο να συγκεντρωθεί στην συγκεκριμένη στιγμή, προσφέροντάς του ταυτόχρονα την ικανοποίηση ότι δημιουργεί κάτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πλέξιμο είναι αποτελεσματικό στη μείωση τόσο των ψυχολογικών όσο και των σωματικών συμπτωμάτων του στρες.

Γράψιμο

Θυμάστε στο σχολείο που είχατε το αγαπημένο σας ημερολόγιο και εκεί «ξεφορτώνατε» όσα βάραιναν τη δύσκολη εφηβική σας καθημερινότητα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γράψιμο αυτής της μορφής είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε το άγχος και το στρες, καθώς το να «ξεσπάμε» μέσω του γραψίματος μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά και να μπορέσουμε να δούμε αυτά και τις σκέψεις μας πιο καθαρά.

Άσκηση

Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του στρες και αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί με αμέτρητες έρευνες και πειράματα σε άτομα που υπέφεραν από στρες και αγχώδη διαταραχή –η τακτική άσκηση, μάλιστα, τους έφερε καλύτερα αποτελέσματα και από την αγωγή με ηρεμιστικά που λάμβαναν μέχρι τότε . Εξάλλου, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ενδορφίνες που εκκρίνονται με την «ζωηρή» σωματική άσκηση, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και να είμαστε πιο ανθεκτικοί στον πόνο. Ωστόσο, λένε οι επιστήμονες, δεν χρειάζεται να «ψοφήσουμε» στη γυμναστική για να αποτινάξουμε το στρες. Αρκούν 20-30 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης 3-4 φορές την εβδομάδα, για να μας κάνουν να χαλαρώσουμε σημαντικά.

Ζωγραφική για ενήλικες

Δεν είναι απλά μόδα, έχει αποδειχτεί με μελέτες ότι τα βιβλία ζωγραφικής/χρωματισμού για ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά άτομα που υποφέρουν από στρες -και δη τις γυναίκες- με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρωματίζοντας συγκεκριμένα σχέδια τα άτομα κάνουν μια μορφή διαλογισμού, επικεντρώνονται σε μία συγκεκριμένη «άσκηση» και μπλοκάρουν τις αρνητικές σκέψεις, καθώς τα σημεία του εγκεφάλου που χρησιμοποιούνται για να κοιτάξουμε ένα σχέδιο και να επιλέξουμε το χρώμα που θα του δώσουμε είναι τα ίδια με αυτά που ευθύνονται για τη δημιουργία αρνητικών σκέψεων. Τέτοια βιβλία θα βρείτε πλέον σε πληθώρα, σε μεγάλα βιβλιοπωλεία.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v