Η 5 ετών κόρη μου κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι και δεν έχει αυτοπεποίθηση. Πως θα τη βοηθήσω;

Η 5 ετών κόρη μου κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι και δεν έχει αυτοπεποίθηση. Πως θα τη βοηθήσω;
Ερώτηση:
Έχω μια κορούλα 5 ετών, η οποία πηγαίνει προνήπιο. Πέρσι ξεκινήσαμε παιδικό σταθμό και είχε αδυναμία σε ένα συγκεκριμένο κορίτσι, με αποτέλεσμα να κάνει ό,τι έκανε αυτό. Φέτος στο νηπιαγωγείο συμβαίνει το ίδιο με άλλο κορίτσι. Οι νηπιαγωγοί μου λένε ότι παρασύρεται εύκολα και ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση και ότι πρέπει να το χειριστώ από τώρα. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι σημαντικό που έχετε από το περιβάλλον του σχολείου αυτήν την πληροφορία. Οι σχέσεις της κόρης σας, όπως όλων των παιδιών φυσικά, είναι πολύ σημαντικές καθώς εκείνες θα της δώσουν χώρο έκφρασης και μοιράσματος έξω από το σπίτι. Απαντάται συχνά σε μία ομάδα παιδιών άλλα παιδιά να αναλαμβάνουν πιο ηγετικούς ρόλους κι άλλα παιδιά να νιώθουν περισσότερο καλά όταν ακολουθούν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αλλά δεν χρειάζεται να είναι και πάντα το ίδιο. Εννοώ ότι η εναλλαγή μπορεί να είναι πολύ βοηθητική έτσι ώστε να δοκιμάσουν τα παιδιά όλες τις πλευρές. Όσο αφορά λοιπόν τις σχέσεις στο σχολείο μπορείτε να τη ρωτήσετε. Εάν εκείνη το απολαμβάνει και είναι ευχαριστημένη, τότε μοιάζουν καλά τα πράγματα. Εάν ωστόσο πιέζεται, δεν περνάει καλά, έχει άγχος και είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι ακόμη και εάν δεν το θέλει, τότε θα χρειαστεί να τη βοηθήσετε. Μια συζήτηση καταρχήν μαζί της θα σας βοηθήσει να καταλάβετε και επιπλέον θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέχει σε εσάς για συμβουλή ή βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Πολύτιμο!

Ένα άλλο στοιχείο που έχετε να προσέξετε και να παρέμβετε εάν χρειαστεί είναι οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Στις μεταξύ σας σχέσεις νιώθετε ότι έχει αυτοπεποίθηση; Μπορεί να διεκδικήσει; Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες; Και πολλά άλλα ερωτήματα έχετε να θέσετε. Εάν όχι, χρειάζεται να της δείξετε τον τρόπο! Μάθετέ την στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού πώς γίνεται, έτσι ώστε να μπορέσει να το γενικεύσει και έξω από αυτό. Και φυσικά εάν χρειάζεστε βοήθεια ως προς αυτό ζητήστε την!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v