Τα υπέρβαρα παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν κατάθλιψη ως ενήλικες

Τα υπέρβαρα παιδιά ενδέχεται να εμφανίσουν κατάθλιψη ως ενήλικες

Λες και δεν είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολο να είναι ένα παιδί υπέρβαρο, νέα μελέτη δημοσιεύτηκε που αποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Συγκρίνοντας, λοιπόν, παιδιά φυσιολογικού βάρους που έγιναν υπέρβαροι ενήλικες, με υπέρβαρα παιδιά, αποδείχτηκε πως τα δεύτερα έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη ως ενήλικες. Ο κίνδυνος αυτός, ωστόσο, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος στα υπέρβαρα παιδιά που παρέμειναν έτσι και στην ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η παχυσαρκία προκαλεί κατάθλιψη, αλλά επιβεβαίωσε παλαιότερα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία οι νέοι που υποφέρουν από αυτή, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τη Δρ Ντέμπορα Γκιμπσον-Σμιθ από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU της Ολλανδίας, είναι σύνθετος. Για παράδειγμα, τα άτομα που αποτυγχάνουν να αποκτήσουν το ιδανικό βάρος, μπορεί να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Και η χαμηλή αυτοεκτίμηση οπωσδήποτε συνδέεται με επακόλουθη κατάθλιψη. Η επιρρέπειά τους, τόσο στην κατάθλιψη όσο και στην παχυσαρκία, μπορεί επίσης να οφείλεται σε κοινό γενετικό κίνδυνο, πρόσθεση η ίδια.

Για τις ανάγκες της μελέτης, 900 παιδιά ηλικίας 8 ετών περί τα 1930, παρακολουθήθηκαν μέχρι περίπου το 2002, όταν ήταν πλέον στα 70 τους. Από αυτά τα 40 περίπου εμφάνισαν συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης –ήταν τα ίδια που ως παιδιά είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Όπως σημειώνει η Γκιμπσον-Σμιθ, ιδανικά οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά τους να επιτύχουν έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος, δίνοντας έμφαση στο να είναι υγιή και σωματικά δραστήρια.  

Ψυχολόγοι που συμμετείχαν στη μελέτη επισημαίνουν, ότι οι γονείς θα πρέπει να μιλούν με το παιδί και να μαθαίνουν αν πέφτει θύμα bullying στο σχολείο, ειδικά λόγω του βάρους του, ώστε να προστατεύουν έτσι και την ψυχική του υγεία.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Πηγή: cbsnews.com
v