Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αργολίδα

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το 2017 εμφανίστηκε στην Αργολίδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Ο ασθενής, κάτοικος αγροτικής περιοχής της Αργολίδας, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο η έκβαση της νόσου ήταν καλή και πήρε εξιτήριο.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από άγρια πτηνά στα «κοινά» κουνούπια, τα οποία στη συνέχεια επιμολύνονται και έτσι μεταφέρουν τη νόσο και στον άνθρωπο. Οι άνθρωποι, ωστόσο, δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί, ή έχουν ήπια συμπτωματολογία (π.χ. καταβολή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, διαταραχές γαστρεντερικού), ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η δε διάγνωση γίνεται κυρίως με ειδικό έλεγχο αντισωμάτων σε υγρά του σώματος (αίμα-εγκεφαλονωτιαίο υγρό).

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ εκτιμά πως οι περιοχές εμφάνισης του ιού αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, καθώς η επιδημιολογία του καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Γι’αυτό, συμβουλεύουν οι ειδικοί, οφείλουμε να λαμβάνουμε συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, με ασφαλή δραστικά εντομοαπωθητικά, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά και αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

 

v