Τι να τρώει το παιδί το απόγευμα

Τι να τρώει το παιδί το απόγευμα

Το πρωινό και το μεσημεριανό του παιδιού τα έχετε λυμένα! Εξάλλου, το πρωί πριν το σχολείο δεν έχετε πολύ χρόνο για να ετοιμάσετε στο μικρό σας πρωινό-υπερπαραγωγή και η επιλογή του φαγητού το μεσημέρι, ειδικά αν έχει μεγαλώσει πλέον, είναι εύκολη υπόθεση. Το απογευματινό κολατσιό, όμως, παραμένει ένα μικρό πρόβλημα, γιατί πρέπει να συνδυάζει δύο βασικά πράγματα: να είναι υγιεινό, που σημαίνει ότι αποκλείονται γλυκά και άλλα σνακ, χορταστικό, για να μην χρειαστεί το παιδί να ξαναφάει μέχρι το βραδινό αλλά και νόστιμο, για να το απολαύσει αδιαμαρτύρητα.

Δείτε 5 εναλλακτικές για το απογευματινό κολατσιό, στις οποίες δύσκολα θα πει όχι.

1. «Δροσερό» τοστ με τυρί και γαλοπούλα

Για να το κάνετε ακόμα πιο υγιεινό, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης -εξάλλου, στη γεύση πολύ μικρή διαφορά έχει σε σχέση με το λευκό ψωμί του τοστ. Βάλτε μία φέτα κίτρινο τυρί, ιδανικά χαμηλών λιπαρών και μία φέτα βραστή γαλοπούλα. Αν θέλετε να του δώσετε μια νότα δροσιάς, προσθέστε ένα κομμάτι μαρούλι ή άισμπεργκ που ταιριάζουν απόλυτα μ’ αυτές τις γεύσεις. Και επειδή, η εμφάνιση πάντα μετράει, σε παλαιότερο άρθρο μας μπορείτε να πάρετε ιδέες για τους πιο πρωτότυπους τρόπους να σερβίρετε το τοστ στο παιδί.

2. Ένα θρεπτικό αλλά νόστιμο επιδόρπιο

Για να μην βαρεθεί το παιδί τις ίδιες γεύσεις, καλό είναι να υπάρχει εναλλαγή στο καθημερινό του απογευματινό κολατσιό. Μια πολύ καλή επιλογή, στην οποία δεν πρόκειται να πει «όχι», είναι ένα δροσιστικό επιδόρπιο γιαουρτιού για παιδιά. Το Danonino είναι ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ που παρέχει στα παιδιά τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός τους. Αν, μάλιστα, γίνεται… πόλεμος κάθε φορά για να πιει το παιδί το γάλα του, το επιδόρπιο γιαουρτιού, είναι μια πολύ καλή λύση για να αναπληρώσει το ασβέστιο που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξή του.

Εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία, όμως, η δροσερή και φρουτένια γεύση είναι ένας ακόμη λόγος για να το καταναλώσει το παιδί αδιαμαρτύρητα. Το παιδί μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις γεύσεις της φράουλας, της μπανάνας και του βερύκοκου και να τις εναλλάσσει όποτε θέλει! Είναι ένας «έξυπνος» τρόπος να συνηθίσει στη γεύση των φρούτων, τα οποία ενδεχομένως δεν συμπαθεί ιδιαίτερα. Δώστε του, λοιπόν, το κουταλάκι του και αφήστε το να απολαύσει το κολατσιό του.

3. Λίγο απ’ όλα: Φρούτο εποχής, κρακεράκια και τυρί

*Φωτογραφία: kindercarepediatrics.ca

Ειδικά για τον Σεπτέμβριο, κάποιες από τις καλύτερες επιλογές είναι τα μήλα, τα δαμάσκηνα και τα σταφύλια (προτιμήστε την ποικιλία χωρίς κουκούτσια για να τα φάει πιο εύκολα το παιδί). Φροντίστε, ωστόσο, να τα πλένετε πολύ καλά: η... συνταγή είναι να τα μουλιάζετε σε ένα μίγμα που θα αποτελείται από 10% ξύδι και 90% νερό, για περίπου 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, τα ξεπλένετε με αρκετό φρέσκο νερό.

Επειδή, όμως, από μόνο του το φρούτο δεν είναι χορταστικό, συνδυάστε το με 3 κρακεράκια ολικής άλεσης και μία φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Εκτός από το κλασικό κίτρινο, το κότατζ είναι μια εξίσου καλή εναλλακτική.

4. Μπάρα δημητριακών και δροσερό smoothie

*Φωτογραφία: mnn.com

Αν δεν θέλετε να προσφέρετε στο παιδί μπάρες δημητριακών του εμπορίου, δοκιμάστε να τις φτιάξετε σπίτι, με τα χεράκια σας. Εδώ θα δείτε κάποιες συνταγές με καστανή ζάχαρη που είναι πιο υγιεινή επιλογή. Για ρόφημα, μπορείτε να επιλέξετε ένα δροσιστικό, υγιεινό smoothie χωρίς ζάχαρη -μπορείτε να πάρετε ιδέες για τις γεύσεις που θα «παντρέψετε» από εδώ.

Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε κάτι δικό σας, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί ένα απολαυστικό ρόφημα γιαουρτιού με γεύση φράουλα ή μπανάνα που ξέρετε ότι σίγουρα θα του αρέσει!

5. Σπιτικό κέικ 1 με 2 φορές την εβδομάδα

*Φωτογραφία: bbcgoodfood.com

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα γλυκά πρέπει να είναι περιορισμένα στη διατροφή των παιδιών και να μην καταναλώνονται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, επειδή δεν γίνεται να τα κόψετε εντελώς από το μενού του, η ιδανική συχνότητα για να τα καταναλώνει είναι 1 έως 2 φορές την εβδομάδα. Μια καλή λύση είναι ένα λαχταριστό κομμάτι σπιτικό κέικ, στο οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε την λευκή ζάχαρη με καστανή για να είναι πιο υγιεινό -στην ίδια λογική, καλό θα είναι, επίσης, να αποφύγετε το γλάσο.

 

v