Καισαρική: Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Καισαρική: Προετοιμαστείτε κατάλληλα

Ακόμα και οι πιο ψύχραιμες μέλλουσες μαμάδες μπορεί να αγχωθούν στην ιδέα ενός κανονικού χειρουργείου, όπως είναι η καισαρική. Αν, όμως, είναι καλά προετοιμασμένες τόσο για τις στιγμές του τοκετού όσο και για αυτές που θα ακολουθήσουν, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα και με πολύ λιγότερο στρες. Έτσι, ο ερχομός του μωρού θα αποτελέσει ένα γεγονός που θα συνδέεται μόνο με ευχάριστες αναμνήσεις.

Η τσάντα του μαιευτηρίου

Μετά την καισαρική, η νέα μαμά χρειάζεται να μείνει στο μαιευτήριο συνήθως για 5 ημέρες (4 νύχτες). Έτσι, η τσάντα που θα ετοιμάσετε για την παραμονή σας εκεί θα πρέπει να περιλαμβάνει αρκετά άνετα ρούχα, ιδιαίτερα πουκαμίσες και μπλουζάκια με κουμπιά, αν σκοπεύετε να θηλάσετε το μωρό. Τα ρούχα του μαιευτηρίου θα πρέπει να είναι απαλά και πολύ ελαστικά στη μέση, ενώ για τις βόλτες εκτός δωματίου βολικά είναι τα φούτερ τζάκετ με φερμουάρ. Επίσης, ένα ζευγάρι αναπαυτικές παντόφλες είναι απαραίτητο.

Στο νεσεσέρ του μαιευτηρίου, η μέλλουσα μαμά θα πρέπει να βάλει την οδοντόβουρτσα της, βούρτσα για τα μαλλιά, ένα απαλό αφρόλουτρο με άρωμα, που θα της προσφέρει τρομερή ανακούφιση όταν θα καταφέρει να κάνει μπάνιο, και ενυδατική λοσιόν σώματος.

Προετοιμασία για το χειρουργείο

Αν και ο κάθε μαιευτήρας-χειρουργός ακολουθεί τη δική του διαδικασία πριν από την καισαρική, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες: Λιγες μέρες πριν από το χειρουργείο, θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις, πιθανώς να συναντηθείτε με τον γιατρό για να συζητήσετε για το είδος της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί, ενώ σίγουρα θα σας απαγορευτεί να φάτε ή να πιείτε κάτι περίπου τις 8-12 ώρες πριν την καισαρική.

Check-in στο μαιευτήριο

Φτάνοντας στο μαιευτήριο, το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθείτε στο δωμάτιό σας για να αφήσετε τα πράγματά σας και από εκεί στον όροφο των χειρουργείων, για να σας κάνουν κάποιες ακόμα εξετάσεις, να πάρουν το ιατρικό ιστορικό και να σας ετοιμάσουν (π.χ. να σας ξυρίσουν, να σας βάλουν κλύσμα και -εφόσον αυτό έχετε συμφωνήσει- να σας χορηγήσουν την επισκληρίδιο).

Το χειρουργείο

Όταν όλα είναι έτοιμα θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιτραπεί σε κάποιον άλλον, π.χ. στον σύζυγό σας, να σας συνοδεύσει εκεί. Στο χειρουργείο θα σας τοποθετήσουν καθετήρα, για να μπορείτε να ουρείτε κατά την διάρκεια της καισαρικής αλλά και μετά, ενώ όπως θα είστε ξαπλωμένη, θα τοποθετηθεί ένα κουρτινάκι στο ύψος του στήθους σας για να εμποδίζεται η ορατότητα προς τα …κάτω. Επιπλέον, τα χέρια σας είναι ανοιχτά (σε σχήμα σταυρού) και δεμένα για να μη μπορέσετε κατά λάθος να ακουμπήσετε την αποστειρωμένη χειρουργική περιοχή.

Αν δεν κάνετε ολική αναισθησία αλλά επισκληρίδιο, η οποία προτιμάται από τους περισσότερους μαιευτήρες, θα είστε ξύπνια καθ’ όλη την διαδικασία. Δεν θα νιώσετε καθόλου πόνο, αν και ενδεχομένως να αισθανθείτε κάποια πίεση και τράβηγμα στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης, θα μπορείτε να μιλάτε με τον/την γιατρό σας κατά την διάρκεια της καισαρικής.

Αμέσως μετά

Αμέσως μόλις βγει το μωρό σας, θα σας επιτραπεί να το δείτε, πιθανώς και να το ακουμπήσουν στο στήθος σας, πριν ακόμα ο γιατρός το πάρει για να το ελέγξει, να το μετρήσει και να το ζυγίσει. Ενώ το μωρό σας θα ετοιμάζεται και θα καθαρίζεται, προκειμένου να το δουν ο σύντροφός σας και οι υπόλοιποι συγγενείς που θα περιμένουν έξω, η χειρουργική ομάδα θα ολοκληρώνει την καισαρική σας. Έπειτα, θα περιμένετε σε ένα άλλο δωμάτιο, πιθανώς με άλλες νέες μαμάδες, προκειμένου να συνέλθετε κάπως από την αναισθησία (και το σοκ) και να σας χορηγηθούν κάποια φάρμακα ή ορός.

Καθώς η αναισθησία θα υποχωρεί, θα αρχίσετε να κουνάτε τα δάκτυλα των ποδιών σας, τα οποία πιθανώς θα νιώθετε ακόμα μουδιασμένα, και ίσως αρχίσετε να νιώθετε πόνο στην περιοχή της καισαρικής. Εννοείται ότι θα σας χορηγηθούν ισχυρά παυσίπονα.

Εκείνες οι στιγμές της αναμονής, και της απόλυτης μοναξιάς, μπορεί να σας φανούν αρκετά δύσκολες. Προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποια μαία, να ρωτήσετε αν μπορεί να έρθει κοντά σας κάποιος δικός σας ή έστω πιάστε κουβέντα με τις «διπλανές» σας. Μην ανησυχείτε, πάντως, δεν θα μείνετε εκεί πολύ. Σύντομα θα οδηγηθείτε στο δωμάτιό σας, στο οποίο θα σας περιμένει ένα μικρό πάρτι!

Θηλασμός

Το γλυκό μαρτύριο του θηλασμού ξεκινά από την πρώτη κιόλας μέρα, από το πρώτο απόγευμα. Για πολλά χρόνια, στο παρελθόν, οι μαμάδες παραπονιούνταν ότι δε μπορούσαν να θηλάσουν αμέσως μετά την καισαρική. Γι’ αυτό στα μωρά δινόταν μπουκάλι μέχρι να μπορέσει η μητέρα να θηλάσει, με αποτέλεσμα να γίνεται μο θηλασμός τότε γινόταν ακόμα πιο δύσκολος, γιατί το μωρό είχε συνηθίσει στο μπουκάλι. Σήμερα, ωστόσο, οι περισσότερες μαίες θα επιμείνουν να θηλάσετε μετά την καισαρική, ακόμα κι αν το γάλα δεν έχει «κατέβει». Η διαδικασία τις πρώτες ώρες θα είναι ιδιαίτερα επίπονη, πιθανώς να χρειαστείτε θήλαστρο για να «τραβήξετε» πιο εύκολα το γάλα. Σταδιακά όμως, μέρα με τη μέρα το στήθος θα γεμίζει και θα μπορείτε να ταΐσετε το μωρό σας με μεγαλύτερη ευκολία. Στο δεκαήμερο ο θηλασμός θα σας φαίνεται «παιχνιδάκι».

Φροντίστε, πάντως, να ζητήσετε βοήθεια από την μαία σας για τους πρώτους θηλασμούς, ρωτήστε την πώς να κρατάτε το μωρό και πού ακριβώς πρέπει να τοποθετεί το στόμα του για να μην πληγιάσουν οι θηλές σας.

Επισκέπτες

Είναι πιθανό την πρώτη ημέρα μετά την καισαρική να αισθάνεστε εξαντλημένη ή ακόμα και κακόκεφη. Ίσως πρέπει να δεχτείτε τους επισκέπτες σας από τη δεύτερη ημέρα στο μαιευτήριο και μετά.

Χρόνος ανάρρωσης

Μέσα σε 24 ώρες μετά την καισαρική, θα σας αφαιρέσουν τον καθετήρα και πιθανώς και την πεταλούδα και θα σας ζητήσουν να σηκωθείτε από το κρεβάτι για να περπατήσετε και να κινηθείτε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να ενεργοποιηθεί το κυκλοφορικό σας και να αποφύγετε τον κίνδυνο θρομβώσεων. Παρόλο που στην αρχή θα είναι δύσκολο, το περπάτημα θα σας βοηθήσει να αναρρώσετε ταχύτερα. Ανάλογα με την ανάρρωσή σας θα σας πουν και πότε μπορείτε να κάνετε μπάνιο, με συνοδό την πρώτη φορά. Αυτό εξαρτάται και από το πότε θα κλείσει η τομή, αν και μπορείτε να την καλύψετε και με αδιάβροχη γάζα.

Αφού αρχίσετε να κινείστε, είναι πιθανό και να αρχίσετε να πεινάτε, όμως το διαιτολόγιό σας, στην αρχή τουλάχιστον, θα είναι συγκεκριμένο και ελαφρύ.

Εν αναμονή του απροσδόκητου

Όσο καλά κι αν έχετε προετοιμαστεί για την γέννηση του μωρού σας, πάντα υπάρχει χώρος για μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα είχατε στο μυαλό σας ή αν προκύψουν αλλαγές στο «πρόγραμμα», να σκέφτεστε πάντα θετικά και αισιόδοξα.

Συναισθηματικά...

Είναι πιθανό, κάποιες γυναίκες που γέννησαν με καισαρική, να νιώσουν ενοχές που δεν μπόρεσαν να γεννήσουν φυσιολογικά. Είναι, επίσης, πιθανό να νιώσετε θλίψη απλά και μόνο επειδή γεννήσατε (η επιλόχειος κατάθλιψη είναι πολύ συχνή). Δεν υπάρχει θεραπεία ή συγκεκριμένη συμβουλή για αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που πιθανώς νιώσετε. Με τον καιρό θα ηρεμήσετε και θα είστε σε θέση να απολαύσετε πλήρως τη συνεχή επαφή με το μωρό σας.

Πηγή: Babyzone

v