Αλλεργίες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αποφύγετε

Αλλεργίες στην εγκυμοσύνη: Πώς θα τις αποφύγετε

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες αλλεργίες και άλλες παρενέργειες.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Κάποια είδη τυριών, όπως το ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα. Επειδή φτιάχνονται με μούχλα, μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα είδος βακτηρίων επικίνδυνο για το έμβρυο. Ωστόσο, μπορείτε κάλλιστα να τρώτε σκληρά τυριά, όπως τσένταρ, παρμεζάνα και γραβιέρα.

Κάθε είδους πατέ, συμπεριλαμβανομένων και των πατέ λαχανικών, τα οποία επίσης μπορεί να περιέχουν λιστέρια.

Μπορείτε να τρώτε αυγά, αρκεί να είστε βέβαιες ότι έχουν μαγειρευτεί καλά (το εσωτερικό τους να είναι σφιχτό). Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγετε τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά για να μην κινδυνεύσετε από σαλμονέλα.

Το ωμό κρέας είναι επίσης κάτι πρέπει να ξεχάσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα, το καλομαγειρεμένο μοσχάρι είναι ιδανικό για τις πρωτεΐνες του.

Αποφύγετε το συκώτι και τα παράγωγά του, καθώς περιέχουν βιταμίνη Α που μπορεί να βλάψει το μωρό.

Συγκεκριμένα ψάρια (και ειδικά τα μεγάλα) θα πρέπει να αποφεύγονται, π.χ. ο ξιφίας. Επίσης, καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση τόνου, καθώς ψάρια όπως αυτό περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου που μπορούν να βλάψουν το νευρικό σύστημα του εμβρύου.

Αν έχετε ιστορικό αλλεργιών (όπως άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και τροφική αλλεργία) σε διάφορους ξηρούς καρπούς, καλό είναι να τους αποφύγετε εντελώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προσέξτε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε – η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος του εμβρύου και να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα υγείας στο μέλλον. Υπερβολική λήψη καφεΐνης μπορεί ακόμα και να προκαλέσει αποβολή.

Μην καταναλώνετε μη παστεριωμένους χυμούς που μπορεί να περιέχουν μικρόβια.

Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαδιού, καθώς έχουν συνδεθεί με αλλεργίες στο έμβρυο. Αντίθετα, προτιμήστε τροφές με πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά.

Απλές διατροφικές προφυλάξεις

Πλένετε καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε και αποφεύγετε να τα τρώτε από έτοιμα salad bars εστιατορίων.

Πλένετε καλά όλα τα σκεύη μαγειρικής, τον πάγκο εργασίας της κουζίνας, αλλά και τα χέρια σας αν έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.

Τρώτε μόνο καλομαγειρεμένα φαγητά.

Απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στην εγκυμοσύνη

Θερμίδες: Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγκυοι χρειάζονται επιπλέον 300 θερμίδες ημερησίως για να διατηρηθούν δραστήριες.

Πρωτεΐνη: Ψάρια, πουλερικά, ξηροί καρποί και γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διατροφολόγιο της εγκύου.

Ίνες: Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτούνται περισσότερες φυτικές ίνες, π.χ. ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά και δημητριακά, για να αποφεύγονται η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες.

Φολικό οξύ: Ενισχύστε τα επίπεδα φολικού οξέος περιλαμβάνοντας στο διαιτολόγιό σας τροφές όπως πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ψωμί ολικής άλεσης και δημητριακά.

Σίδηρος: Αν οι τροφές που καταναλώνετε δεν αρκούν, ίσως χρειάζεστε συμπληρώματα σιδήρου σε χάπια.

Βιταμίνη C: Πολλά πορτοκάλια.

Βιταμίνη D: Είναι σημαντική για να σχηματίσει το μωρό σας γερά κόκκαλα και δόντια. Ενισχύστε την πρόσληψή της με ειδικά συμπληρώματα.

Ασβέστιο: Χρειάζεστε σχεδόν διπλάσια πρόσληψη ασβεστίου, ιδιαίτερα κατά τις 10 τελευταίες εβδομάδες. Πέρα από τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε ασβέστιο είναι το ψωμί, τα πράσινα λαχανικά, τις σαρδέλες, το τόφου και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

Κι αν παρουσιάσετε αλλεργία;

Αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίσετε αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα, και αφού συμβουλευτείτε τον/την γυναικολόγο σας, συνήθως επιτρέπεται να δεχθείτε κάποια ειδική, αντιισταμινική ένεση που θα σας ανακουφίσει.

Πηγή: Askamum

v