Πώς να αναπληρώσει το παιδί το ασβέστιο αν δεν πίνει γάλα

Πώς να αναπληρώσει το παιδί το ασβέστιο αν δεν πίνει γάλα

Αμέτρητοι γονείς ανά τον κόσμο κυνηγάνε καθημερινά τα παιδιά για να πιουν το γάλα τους και όχι αδικαιολόγητα: Οι επιστήμονες τονίζουν την τεράστια σημασία του γάλακτος, ως μία από τις βασικές τροφές σε όλη την διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Ειδικά, όμως, για τα παιδιά, το γάλα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία χάρη όχι μόνο στα θρεπτικά συστατικά του (υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνες) αλλά και στο ασβέστιο που περιέχει, το οποίο δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια, καθώς το παιδί αναπτύσσεται.

Τι γίνεται, όμως, όταν το παιδί βλέπει γάλα ή γιαούρτι και… αλλάζει δρόμο; Μέσω ποιων άλλων τροφών μπορεί αυτό να λάβει τις απαραίτητες για την ανάπτυξή του ποσότητες ασβεστίου και τι γίνεται με το σοκολατούχο γάλα, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί γονείς ως έσχατη λύση;

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Πέρα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, σημαντικές πηγές ασβεστίου αποτελούν και άλλα είδη τροφών τα οποία μπορεί να αυξήσει ο γονιός στην διατροφή του παιδιού που δεν πίνει γάλα, προκειμένου να αναπληρώσει την πρόσληψη ασβεστίου. Οι τροφές αυτές είναι:

Tόφου: Είναι προϊόν από το γάλα της σόγιας, μοιάζει με τυρί και μπορούμε να το προσθέσουμε στις σαλάτες, τα μακαρόνια, αλλά και σε μαγειρευτά φαγητά με κρέας και λαχανικά.

Σπανάκι: Ένα μόλις φλιτζάνι σπανάκι περιέχει τόσο ασβέστιο όσο μισό κεσεδάκι απλού γιαουρτιού. Έτσι, σαλάτες με σπανάκι, σπανακόπιτες, σπανακόρυζο κ.λ.π. αποτελούν ιδανικά φαγητά για να ετοιμάζει κανείς στα παιδιά καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Σαρδέλες: 100γρ. σαρδέλες με τα κόκκαλα έχουν περισσότερο ασβέστιο από ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα. Επιπλέον, πρόκειται για αρκετά οικονομικό ψάρι με υψηλή θρεπτική αξία. Μπορείτε να το προσφέρετε στα παιδιά μαγειρεμένο στο φούρνο, τηγανιτό ή ακόμα και σε κονσέρβα, ως συνοδευτικό σε όσπρια.

Ξερά φασόλια: Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει τόσο ασβέστιο όσο μισό φλιτζάνι γάλα. Ένα πιάτο φασολάδα μία φορά την εβδομάδα, λοιπόν, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα για τα παιδιά.

Αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι και ξηρά σύκα: Σημαντικές πηγές ασβεστίου και αυτά, αν και όχι τόσο όσο οι παραπάνω τροφές, μπορεί πάντως κανείς να τα εντάξει στα καθημερινά σνακ των παιδιών είτε σκέτα είτε συμπληρωματικά, π.χ. στα δημητριακά τους, σε γλυκά που πιθανώς φτιάξει, στο γιαούρτι μαζί με φρούτα κ.ο.κ.

Το γάλα… αλλιώς

Αν το παιδί σας αρνείται να πιεί σκέτο γάλα, μπορείτε να του το σερβίρετε στις παρακάτω πολύ πιο ελκυστικές εκδοχές:

Milk-shake με ροδάκινο: «Χτυπήστε» στο μπλέντερ 2 μεγάλες φέτες ροδάκινο, 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι, ¼ κουταλιάς του γλυκού βανίλια, 1 κούπα γάλα και σερβίρετε σε μεγάλο ποτήρι.

Banana smoothie: «Χτυπήστε» στο μπλέντερ μία μπανάνα, ένα παγωμένο ποτήρι γάλα, μία βανίλια και λίγο πάγο και προσφέρετέ το για γρήγορο πρωινό.

Πρωινό smoothie: Ακόμα πιο πλούσιο αυτό το smoothie, περιλαμβάνει κουάκερ, μισή μπανάνα, τρεις φράουλες, ένα ποτήρι φρέσκο γάλα και μία βανίλια.

Πορτοκαλόγαλα: «Χτυπήστε» στο μπλέντερ μία κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι, μισή κούπα γάλα, μισή κούπα νερό, ¼ της κούπας ζάχαρη, 1 ασπράδι αυγού, μισή κουταλιά του γλυκού βανίλια και τρία παγάκια για να ένα πρωτότυπο, δυναμωτικό ρόφημα. Από αυτά τα υλικά θα προκύψουν δύο μερίδες.

Power smoothie: «Χτυπήστε» στο μπλέντερ μισή ώριμη μπανάνα, μισό αβοκάντο, μισή κούπα τυρί cottage, μισή κούπα γάλα και μισή κούπα χυμό (της προτίμησης του παιδιού) για να χορταστικό πρωινό ρόφημα.

Το σοκολατούχο γάλα

Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Χαρίλαο Δημοσθενόπουλο «το σοκολατούχο γάλα είναι μία τροφή που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του άσπρου γάλακτος. Η θρεπτική αξία του, όμως, δεν είναι απόλυτα αποδεκτή και αμφισβητείται από πολλούς επιστήμονες. Βασικότερος λόγος είναι το κύριο συστατικό του σοκολατούχου γάλακτος, που είναι το κακάο: Έχει βρεθεί ότι το κακάο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε οξαλικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό». Έτσι, ένα παιδί που πίνει σοκολατούχο γάλα παίρνει πολύ μικρότερη ποσότητα ασβεστίου από όση είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή του. Άλλες έρευνες, βέβαια, λένε ότι η ποσότητα του κακάο είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει τόσο πολύ.

Ωστόσο, ένα ακόμα μειονέκτημα του σοκολατούχου γάλακτος, ιδιαίτερα στην έτοιμη μορφή που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι και η υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη, η οποία συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού. Συνεπώς, καλό είναι αυτά τα σοκολατούχα γάλατα να αποφεύγονται σε καθημερινή βάση.

v