Τα πιο υγιεινά δημητριακά

Τα πιο υγιεινά δημητριακά

Τα δημητριακά αποτελούν δεδομένη επιλογή για το πρωινό των παιδιών. Είναι όλα τους, όμως, εξίσου υγιεινά και με την ίδια θρεπτική αξία; Ζητήσαμε από τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, διευθυντή του Διαιτολογικού Τμήματος στην Ευρωκλινική Παίδων, κ. Γιάννη Χρύσου, την άποψή του ως προς τα δημητριακά που θα πρέπει να επιλέγουμε για τα παιδιά μας.

Στα ράφια του σούπερ-μάρκετ

«Η πρώτη μας επιλογή, όταν αναζητάμε δημητριακά για το παιδί, θα πρέπει να είναι τα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα, δηλαδή τα προϊόντα ολικής άλεσης», λέει ο κ. Χρύσου, εξηγώντας ότι δημητριακά που βασίζονται στο σιτάρι είναι προτιμότερα από αυτά που βασίζονται στο ρύζι ή στο καλαμπόκι.

«Το θέμα της ζάχαρης δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει τόσο, καθώς η μικρή ποσότητα απλών σακχάρων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο παιδί» λέει ο ίδιος και τονίζει πως θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Μπορούμε να κρίνουμε πόση ζάχαρη περιλαμβάνεται στα δημητριακά των παιδιών μας, απλά συγκρίνοντας τα σάκχαρα που αναγράφονται στους ειδικούς πίνακες της κάθε συσκευασίας.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην επιλογή μας είναι το κατά πόσο τα δημητριακά είναι εμπλουτισμένα με σημαντικά συστατικά για την διατροφή του παιδιού. «Στο εμπόριο κυκλοφορούν δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, με σίδηρο ή με βιταμίνη D. Όλες αυτές είναι κατηγορίες σημαντικών συστατικών που δεν λαμβάνονται πάντα επαρκώς από την καθημερινή διατροφή του παιδιού», λέει ο κ. Χρύσου και προτείνει στους γονείς να προτιμούν τέτοια δημητριακά, έναντι άλλων που δεν είναι εμπλουτισμένα.

Τέλος, αναφορικά με τα πρόσθετα των δημητριακών (π.χ. τη σοκολάτα ή τους ξηρούς καρπούς), «αυτά συνήθως δεν τροποποιούν την θερμιδικά αξία του γεύματος, οπότε δεν χρειάζεται να μας ανησυχούν. Αντιθέτως, η προσθήκη αμυγδάλων, παραδείγματος χάριν, στα δημητριακά είναι ωφέλιμη, αφού δίνει επιπλέον ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό», λέει ο ειδικός. Φυσικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο παιδί απλά δημητριακά από σιτάρι, στα οποία θα προσθέσουμε μόνοι μας ξηρούς καρπούς.

Προσοχή στην ποσότητα

«Το σημαντικότερο όλων είναι να ελέγξουμε την ποσότητα κατανάλωσης δημητριακών», τονίζει ο κ. Χρύσου, δίνοντας ως παράδειγμα περιπτώσεις παιδιών που καταναλώνουν ένα πακέτο δημητριακών σε μία μόνο ημέρα.

Όπως ο ίδιος συμβουλεύει, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στο παιδί την σωστή μεριδοποίηση, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά την ποσότητα του ενός φλιτζανιού σε κάθε γεύμα.

Το ίδιο ισχύει και αν το παιδί επιλέξει να φάει δημητριακά ως βραδινό γεύμα. «Αν, βέβαια, τα δημητριακά ακολουθήσουν του δείπνου, το παιδί δεν θα πρέπει να καταναλώσει περισσότερο από μισό φλιτζάνι», συμπληρώνει.

Τέλος, αναφορικά με το γάλα που συμπληρώνει τα δημητριακά, ο κ. Χρύσου επισημαίνει ότι μέχρι τον 6ο χρόνο του παιδιού αυτό πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρες. Μετά τον 6ο χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το παιδί να καταναλώνει ημιάπαχο γάλα. Ωστόσο, ο ειδικός προτείνει να γίνεται πρώτα μία λιπιδαιμική αξιολόγηση και ο διατροφολόγος να κρίνει αν το παιδί χρειάζεται ημιάπαχο ή πλήρες γάλα, ανάλογα με το βάρος του.

Βρώμη: Το ιδανικό (που δεν είναι πάντα αρεστό)

Η μοναδική θρεπτική αξία των νιφάδων βρώμης, που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και πολύτιμες διαλυτές φυτικές ίνες, χρίζουν το συγκεκριμένο τρόφιμο ως ιδανικό για το παιδικό πρωινό. Η βρώμη είναι, άλλωστε, το μοναδικό μη επεξεργασμένο δημητριακό, προσφέροντας στον οργανισμό του παιδιού μόνο οφέλη.

Το μειονέκτημα, όμως, είναι πως η βρώμη δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη στη γεύση –ειδικά αν την προσφέρουμε στο παιδί βρασμένη με γάλα. Συνεπώς, λίγα είναι τα παιδιά που θα την δεχτούν στην απλή, ακατέργαστη μορφή της για πρωινό, εκτός κι αν δοκιμάσουμε να την αναμείξουμε με άλλες γεύσεις, π.χ. με ξηρούς καρπούς, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι της αρεσκείας του παιδιού κλπ.

Διαβάστε ακόμα: Πρωινό: 5 υγιεινές προτάσεις για παιδιά

Γλυκά: Κάντε τις σωστές επιλογές για τα παιδιά

v