Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα για να φτιάξουν τα παιδιά

Χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα για να φτιάξουν τα παιδιά

Τώρα που ο ελεύθερος χρόνος με τα παιδιά πολλαπλασιάζεται γεμίστε τον παρέα με όμορφες, δημιουργικές χειροτεχνίες, τις οποίες μπορούν έπειτα τα παιδιά να χαρίσουν στα αγαπημένα του πρόσωπα, αντί Χριστουγεννιάτικου δώρου.

Δείτε πέντε απίθανα DIY Χριστουγεννιάτικα δώρα που τα παιδιά μπορούν να κάνουν μόνα τους.

Φωτογραφικά χιονόβαζα

Μία όμορφη ιδέα για να αξιοποιήσετε τις φωτογραφίες των παιδιών και ένα δώρο που θα ενθουσιάσει την γιαγιά και τον παππού, οι οποίοι σίγουρα θα το τοποθετήσουν σε περίοπτη θέση στο σπίτι.

Τι θα χρειαστείτε:
Καθαρό βάζο (ή βάζα ανάλογα με το πόσα θέλετε να φτιάξετε) με καπάκι
Φωτογραφίες των παιδιών
Χαρτί χειροτεχνίας
Μπογιά σε σπρέι
Σταθερή ακρυλική μπογιά με πινέλο
Γκλίτερ
Ζεστή κόλλα
Λευκά πομπομ
Οποιοδήποτε άλλο στολίδι θέλετε να προσθέσετε

Τι θα κάνετε:
Ξεκινήστε βάφοντας τα καπάκια των βάζων, για να στεγνώνουν. Περάστε τα μία στρώση με μπογιά σε σπρέι. Αυτή θα βοηθήσει ώστε η σταθερή μπογιά να «κάτσει» καλύτερα.

Στην συνέχεια κόψτε ένα κομμάτι χαρτί χειροτεχνίας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μεταλλικό για λάμψη), στο ύψος το βάζου και λίγο πιο στενό από αυτό. Το χαρτί θα χρησιμεύσει ως φόντο, πίσω από την φωτογραφία, οπότε δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά μεγάλο.

Επιλέξτε τις φωτογραφίες που θα βάλετε και κόψτε τις όπως θέλετε και όπως βολεύουν για να μπουν στο βάζο, ωστόσο διπλώστε λίγο το κάτω μέρος της φωτογραφίας για να λειτουργήσει ως βάση και να σταθεί στο βάζο. Με λίγη κόλλα θα την σταθεροποιήσετε ακόμα καλύτερα.

Ρίξτε μπόλικο «χιόνι» (λευκά πομπομ) στον πάτο του βάζου, πίσω και γύρω από την φωτογραφία. Αντί για λευκά πομπομ μπορείτε να βάλετε λίγη κόλλα στον πάτο του βάζου και να ρίξετε γκλίτερ που θα κολλήσει.
Τοποθετήστε το καπάκι και διακοσμήστε το με κορδέλες ή γκλίτερ.

Χριστουγεννιάτικες κάλτσες

Ένα όμορφο, γιορτινό διακοσμητικό για σπίτι, το οποίο μπορείτε να γεμίσετε με καραμέλες, σοκολάτες και διάφορα άλλα μικροδωράκια, για να χαρίσει το παιδί στη νονά ή τον νονό του.

Τι θα χρειαστείτε:
Ύφασμα για την κάλτσα (ό,τι προτιμάτε)
Ψαλίδι για ύφασμα
Κλωστές και βελόνες για ράψιμο (ακόμα καλύτερα αν έχετε ραπτομηχανή)
Μακρύ και λεπτό μονόχρωμο κομμάτι ύφασμα για γείσο και κορδονάκι

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν εκτυπώστε σε μεγάλο χαρτί την πατέντα, πάνω στην οποία θα βασιστείτε για το σχέδιο της κάλτσας («κατεβάστε» την από εδώ). Υπολογίστε ότι η κάθε κάλτσα θα έχει ύψος 25 εκ. Πάνω στην πατέντα θα βασιστείτε για να κόψετε το ύφασμα από το οποίο θα δημιουργήσετε την κάλτσα. Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να έχει ό,τι χρώμα και σχέδιο επιθυμείτε (μπορεί ακόμα να είναι από τσόχα). Αν θέλετε, η κάθε κάλτσα μπορεί να αποτελείται από τρία «φύλλα» υφάσματος, δηλαδή το εξωτερικό, μία επένδυση από πολυστέρα και ένα άλλο φύλλο υφάσματος στο εσωτερικό ως φόδρα. Εννοείται ότι όλα αυτά πρέπει να τα υπολογίσετε επί δύο, για τις δύο πλευρές της κάλτσας.

Αφού κόψετε όλα τα φύλλα στις κατάλληλες διαστάσεις που θα δείτε στην πατέντα, τοποθετήστε τα το ένα πάνω στο άλλο, ενώστε τα με καρφίτσες για να μην κουνιούνται και ξεκινήστε να τα ράβετε. Αν χρησιμοποιήσετε πολλά φύλλα για την κάθε πλευρά της κάλτσας ράψτε πρώτα τις πλευρές και μετά αυτές μεταξύ τους. Για να σταθεροποιηθούν τα πολλά φύλλα μπορείτε να ράψετε και σε μορφή καπιτονέ.

Έπειτα, πάρτε το μακρόστενο, μονόχρωμο κομμάτι υφάσματος. Κόψτε ένα μέρος για να το ράψετε ως γείσο στην κάλτσα και άλλο ένα μέρος για να λειτουργήσει ως θηλιά, από την οποία αυτή θα κρεμαστεί. Για να φτιάξετε την θηλιά διπλώστε το κομμάτι στα δύο, ώστε να έχει πλάτος ενός εκατοστού, σιδερώστε το για να παραμείνει διπλωμένο και ράψτε το για να σταθεροποιηθεί. Ενώστε την θηλιά με την κάλτσα και... είναι έτοιμη!

Σελιδοδείκτες βιβλίων

Ένα υπέροχο δώρο, το οποίο μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά για όλη την οικογένεια, έναν σελιδοδείκτη για τον κάθε έναν.

Τι θα χρειαστείτε:
(συνολικά 45 τετραγωνικά εκατοστά υφάσματος, ως εξής)
Βαμβακερό ύφασμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εμπριμέ ύφασμα από παλιά σεντόνια) για την πίσω πλευρά
Πιο χοντρό ύφασμα, π.χ. ανοιχτόχρωμη τσόχα, για σταθερότητα στη μέση
Λεπτό ανοιχτόχρωμο ύφασμα για την άλλη πλευρά.
Κορδέλα σε ό,τι χρώμα θέλετε για να «βγαίνει έξω» από το βιβλίο
Κλωστές σε ό,τι χρώματα θέλετε και βελόνα για κέντημα
Λευκή αυτοκόλλητη ταινία
Ανεξίτηλο μαρκαδόρο

Τι θα κάνετε:
Απλώστε σε ένα τραπέζι το ανοιχτόχρωμο ύφασμα πάνω στο οποίο το παιδί θα σχεδιάσει την ζωγραφιά που θέλει να έχει ο σελιδοδείκτης. Σχεδιάστε, όμως, πρώτα εσείς ένα πλαίσιο για την ζωγραφιά, το οποίο μετά θα κοπεί με το ψαλίδι για να ενωθεί με τα άλλα κομμάτια υφάσματος, στις ίδιες διαστάσεις. Οι διαστάσεις του ορθογώνιου πλαισίου πρέπει να είναι 20 εκατοστά ύψος επί 10 εκατοστά πλάτος. Για να σταθεί το ύφασμα στο τραπέζι κολλήστε το με λευκή ταινία.

Όταν τελειώσει το παιδί με το σχέδιο μπορεί να γράψει κάτι στο ύφασμα, πάντα μέσα στο πλαίσιο, π.χ. το όνομα του παραλήπτη του δώρου.

Στην συνέχεια, αφαιρέστε τα αυτοκόλλητα και τοποθετήστε το ύφασμα μέσα σε ένα τελάρο κεντήματος, στο κέντρο αυτού. Περάστε στις βελόνες τις κλωστές που θέλετε και δώστε τις στο παιδί, ώστε να κεντήσει με αυτές πάνω στο περίγραμμα της ζωγραφιάς του καθώς και πάνω στην λέξη που έχει γράψει.

Όταν τελειώσει, αφαιρέστε το ύφασμα από το τελάρο, κόψτε το στο πλαίσιο γύρω από την ζωγραφιά και ενώστε το με τα άλλα δύο κομμάτια υφάσματος που έχετε ήδη κόψει στις ίδιες διαστάσεις. Για την ένωση μπορείτε να το ράψετε περιμετρικά με το χέρι, εκτός κι αν έχετε ραπτομηχανή, για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Μην ενώσετε το πάνω μέρος του σελιδοδείκτη αν δεν έχετε περάσει μέσα την κορδέλα που κρέμεται έξω από το βιβλίο, την οποία θα αφήσετε όσο μακριά θέλετε.

Γλαστράκια ανθρωπάκια

Ένα πανέμορφο δώρο, αντί διακοσμητικής γλάστρας, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Τι θα χρειαστείτε:
Ένα γυναικείο καλσόν, από το οποίο θα κρατήσετε μόνο τα «πόδια»
Σπόρους κάρδαμου (ή άλλους που φυτρώνουν γρήγορα)
Λίγο χώμα
Δύο μικρά μπολ
Χαρτί, μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα

Τι θα κάνετε:
Ρίξτε μία χούφτα σπόρους μέσα σε κάθε «πόδι» του καλσόν. Έπειτα γεμίστε το με μπόλικο χώμα και δέστε καλά την άκρη, ώστε να κλείσει εντελώς. Θα έχει δημιουργηθεί μία πλατιά μπάλα που θα μοιάζει με κεφάλι.
Βάλτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν στο χαρτί και να κόψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου για το κεφάλι (π.χ. μάτια, μύτη, στόμα). Στην συνέχεια κολλήστε τα στο κεφάλι. Με το στόμα προς τον κόμπο.

Βάλτε τα δύο κεφαλάκια που θα έχετε φτιάξει σε ένα μπολ το κάθε ένα με λίγο νερό. Αφήστε εκεί, με τον κόμπο προς τα κάτω –στο νερό, για μερικές ημέρες και κατά προτίμηση σε ηλιόλουστο σημείο.

Σιγά-σιγά τα σπόρια θα ανθίσουν και θα φυτρώσουν σαν μαλλιά στο κεφάλι, τα οποία θα βγουν έξω από το καλσόν.

Κολιέ από μαλλί πλεξίματος

Ένα υπέροχο δώρο για την αδερφή ή την ξαδέρφη του παιδιού και εξαιρετικά εύκολο για να το φτιάξει.

Τι θα χρειαστείτε:
Μαλλί πλεξίματος (σε όποιες αποχρώσεις προτιμάτε)
Μπολ με καυτό νερό (6 κούπες) και τέσσερις κουταλιές της σούπας άχρωμο απορρυπαντικό
Δίσκος ψησίματος (για να στραγγίξουν οι μπάλες)
Σφουγγάρι (επίσης για να στεγνώσουν οι μπάλες από το νερό)
Ζυγαριά κουζίνας (για να φτιάξετε μπάλες στο ίδιο μέγεθος με την πρώτη πρέπει να ζυγίσετε το μαλλί πριν ξεκινήσετε την δεύτερη)
Ένα μακρύ κατσαβίδι (για τρύπα στις μπαλίτσες)
Δερμάτινο κορδόνι για να τις κρεμάσετε

Τι θα κάνετε:
Επιλέξτε το μαλλί πλεξίματος που θα χρησιμοποιήσετε. Περιστρέψτε την κλωστή σε μία άμορφη μπάλα και βουτήξτε την σε καυτό νερό με μπόλικο σαπούνι. Συνεχίστε να περιστρέφετε τη μπάλα με τα χέρια σας. Υπολογίστε πως όταν στεγνώσει η μπάλα θα έχει τον μισό όγκο από τον αρχικό.
Μην την σφίξετε για να στραγγίξει, απλά «πλάστε» απαλά την ώστε να γίνει ομοιόμορφη μπάλα. Σιγά-σιγά θα αρχίσει να σφίγγει από μόνη της. Πριν στεγνώσει εντελώς η κάθε μπάλα, περάστε από το κέντρο της το κατσαβίδι για να δημιουργηθεί τρύπα μέσα από την οποία θα περάσει το δερμάτινο κορδόνι.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες στο παρακάτω βίντεο:

 

v