Τι να προσέξετε στις πρώτες τροφές του μωρού

Τι να προσέξετε στις πρώτες τροφές του μωρού

Το μωρό σας είναι έτοιμο για τις πρώτες του στέρεες τροφές αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Δείτε ποιες θα δεχθεί πιο εύκολα και ποιες είναι ασφαλείς για τον πρώτο καιρό.

Αβοκάντο

Δεν έχουν πολύ έντονη γεύση, είναι μαλακά, ενώ αν τα καταψύξετε ξεπαγώνουν εύκολα. Επιπλέον είναι πολύ θρεπτικά για την διατροφή του παιδιού.

Πουρές

Τα μωρά λατρεύουν κάθε είδους πουρέ, είτε πρόκειται για λαχανικά είτε για λιωμένα φρούτα. Φροντίστε, όμως, να τον λιώσετε εντελώς, γιατί αν έχει μικρά κομματάκια μπορεί είτε να μην αρέσει στο μωρό είτε να το πνίξει.

Ποικιλία φρούτων και λαχανικών

Δώστε στο μωρό να δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά φρούτα και λαχανικά –μην «κολλάτε» μόνο σε αυτά που του άρεσαν με την πρώτη. Δώστε του κολοκύθι, αβοκάντο, γλυκοπατάτες, μπιζέλια, μήλα και αχλάδια. Τα μπιζέλια, τα καρότα και τα πράσινα φασόλια είναι λίγο πιο δύσκολα στο λιώσιμο, οπότε ίσως χρειαστεί να τα προσφέρετε σταδιακά.

Τροφή σε παγάκια

Οι παγοκύστες αποκτούν νέο νόημα με το μωρό. Εκεί μπορείτε να τοποθετήσετε το φαγητό που του έχετε μαγειρέψει και αλέσει στο μπλέντερ, να τις βάλετε στην κατάψυξη για να συντηρηθούν αναλλοίωτες και να ξεπαγώνετε τα «παγάκια» κάθε φορά είναι η ώρα του μωρού να φάει. Έτσι, μπορεί π.χ. να φάει τρία παγάκια το μεσημέρι και άλλα δύο το απόγευμα.

Μικρές ποσότητες

Μη μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ακόμα κι αν το κάνετε παγάκια, μέχρι τουλάχιστον να ισορροπήσει η διατροφή του μωρού και να βεβαιωθείτε ότι δεν εμφανίζει αλλεργία σε κάποια τροφή.

Δοκιμάζετε ό,τι φτιάχνετε

...για να ξέρετε όχι μόνο αν είναι νόστιμο για το μωρό, αλλά και αν έχει λιώσει ή έχει ξεπαγώσει καλά.

Διατηρήστε τα φρέσκα

Προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι στις μπανάνες, τα αχλάδια και τα αβοκάντο για να μη μαυρίζουν.

Μη βιάζεστε

Περιμένετε μία εβδομάδα μέχρι να προσθέσετε ένα νέο τρόφιμο στη διατροφή του μωρού σας. Έτσι, αν το μωρό εμφανίσει οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση θα ξέρετε γιατί.

v