Οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται τα παιδιά και πού βρίσκονται

Οι θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται τα παιδιά και πού βρίσκονται

Θέλετε να προσφέρετε στον οργανισμό των παιδιών σας τα πιο ισχυρά όπλα για να αντιμετωπίζουν τις ασθένειες και να διανύσουν όσο το δυνατόν υγιέστερη ενήλικη ζωή; Δείτε τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται να λαμβάνουν από την διατροφή τους, καθώς και σε ποια τρόφιμα βρίσκονται, ώστε να τους τα προσφέρετε.

Βιταμίνη Α

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την καλή όραση των παιδιών, ειδικά αναφορικά με το χρώμα και τη νυχτερινή όραση. Επίσης, ενισχύει αρκετά και το ανοσοποιητικό τους σύστημα, προστατεύοντάς τα από λοιμώξεις.
Πού βρίσκεται: Γεμίστε τα πιάτα τους με καρότα και άλλα πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα, όπως οι γλυκοπατάτες και τα αργίτικα πεπόνια- και τα ποτήρια τους με εμπλουτισμένο γάλα.

Βιταμίνη Β

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Τα παιδιά χρειάζονται τη βιταμίνη Β (ή σύμπλεγμα αυτής της ομάδας βιταμινών), η οποία περιέχει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, Β6, Β12 και βιοτίνη, για να παράγουν και να καταναλώνουν ενέργεια. Χωρίς αρκετή ποσότητα Β βιταμινών τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αναιμία.
Πού βρίσκεται: Τέτοιες βιταμίνες βρίσκονται σχεδόν σε κάθε διατροφική ομάδα. Στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο κρέας, στα πράσινα λαχανικά και στα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Η ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης C διώχνει το συνάχι και το φτάρνισμα, καθώς βοηθά τον οργανισμό των παιδιών να πολεμά τις μολύνσεις. Επίσης, επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και των υπόλοιπων «βαβά».
Πού βρίσκεται: Τα παιδιά μπορούν να πίνουν ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα ή, ακόμα καλύτερα, να τρώνε ένα ολόκληρο πορτοκάλι. Άλλα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C είναι οι φράουλες, οι τομάτες, τα πεπόνια και οι γλυκές κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη D

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Για γερά κόκαλα και δόντια. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο και να «χτίζει» γερά οστά.
Πού βρίσκεται: Το δέρμα δημιουργεί βιταμίνη D κάθε φορά που εκτίθεται στον ήλιο. Αλλά, καθώς οι ακτίνες UV που τροφοδοτούν τη βιταμίνη D μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο, η έκθεση στον ήλιο πρέπει να είναι περιορισμένη. Αντίθετα, το εμπλουτισμένο γάλα, τα δημητριακά, ο τόνος ή τα αυγά είναι επίσης καλές πηγές αυτής της βιταμίνης.

Ασβέστιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Τα παιδιά χρειάζονται το ασβέστιο για να «χτίσουν» γερά κόκαλα και πόδια. Η μικρή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο οστικών προβλημάτων, αργότερα στη ζωή τους.
Πού βρίσκεται: Τα γαλακτοκομικά είναι η βασική πηγή ασβεστίου. Δύο με τρις μερίδες γάλακτος και γιαουρτιού ημερησίως θα διατηρήσουν τα κόκαλα των παιδιών γερά και υγιή.

Χολίνη

Γιατί την χρειάζονται τα παιδιά: Η χολίνη δεν είναι βιταμίνη, αλλά είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό. Τα κύτταρα του οργανισμού την χρειάζονται για να διατηρούν το σχήμα τους και το νευρικό σύστημα για να επιταχύνει τα μηνύματα που στέλνει σε όλο το σώμα.
Πού βρίσκεται: Ο οργανισμός των παιδιών δεν δημιουργεί από μόνος του χολίνη, γι'αυτό θα πρέπει να προσλαμβάνεται από τα αυγά, το ψάρι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το μπρόκολο.

Σίδηρος

Γιατί τον χρειάζονται τα παιδιά: Ο σίδηρος δεν χρειάζεται απλά για να διακρίνονται τα παιδιά στη γυμναστική, αλλά και για την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Ο σίδηρος εντοπίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Πού βρίσκεται: Στο μοσχάρι και το άπαχο κρέας. Μπορείτε επίσης να δίνετε στα παιδιά τροφές εμπλουτισμένες με σίδηρο, όπως τα φασόλια, τα σκουρόχρωμα λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Μαγνήσιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Το μαγνήσιο είναι αυτό που «χτίζει» με τον καλύτερο τρόπο τα κύτταρα στο σώμα των παιδιών και είναι σημαντικό στην παραγωγή ενέργειας. Διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο βοηθά την καρδιά τους να χτυπά πιο δυνατά και να θωρακίζεται καλύτερα για την ενήλικη ζωή.
Πού βρίσκεται: Στα δημητριακά με πίτουρο, στο μαύρο ρύζι, στο τόφου, τα φασόλια, τα αμύγδαλα και άλλους καρπούς.

Κάλιο

Γιατί το χρειάζονται τα παιδιά: Σχεδόν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος χρειάζεται κάλιο για να δουλέψει σωστά. Το κάλιο είναι, επίσης, σημαντικό για την αρτηριακή πίεση, καθώς βοηθά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την κίνηση των μυών, όταν τα παιδιά τρέχουν γύρω-γύρω.
Πού βρίσκεται: Οι μπανάνες είναι γεμάτες κάλιο, αλλά αυτό περιέχεται ακόμα στις γλυκοπατάτες, στα λευκά φασόλια, στο αποβουτυρωμένο γάλα και στο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Ψευδάργυρος

Γιατί τον χρειάζονται τα παιδιά: Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει τα κρυολογήματα των παιδιών, τονώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ώστε να πολεμά τους ιούς και άλλα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.
Πού βρίσκεται: Στο κοτόπουλο, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο δημητριακά που τρώνε στο πρωινό τους.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά λαμβάνουν τις θρεπτικές ουσίες που έχουν ανάγκη, είναι προσφέροντάς τους ποικιλία τροφίμων. Οι εμπλουτισμένοι χυμοί, τα διάφορα ψωμιά και τα δημητριακά μπορούν επίσης να ενισχύσουν μία καλή διατροφή. Κι αν το παιδί σας είναι ιδιότροπο με κάποιες τροφές, ζητήστε την άποψη του παιδιάτρου σας για το ποιες, άλλες, θα μπορούσαν να τις αντικαταστήσουν ή για το αν θα μπορούσε το παιδί σας να πάρει κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων.

Πηγή: Webmd

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v