Φτιάξτε με τα παιδιά απίθανα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

Φτιάξτε με τα παιδιά απίθανα χριστουγεννιάτικα μπισκότα!

H μαγειρική με τα παιδιά είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί και οι γιορτινές ημέρες ενδείκνυνται για δημιουργία φαγητών και γλυκών που θα τα ενθουσιάσουν. Βρήκαμε πέντε συνταγές με υπέροχα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τη θέρμη και τη λάμψη της γιορτινής ατμόσφαιρας!

Πολύχρωμα μπισκότα

Υλικά:

200 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κ.γ. γάλα
2 κ.γ. άρωμα βανίλιας
300 γρ.αλεύρι
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Έξτρα άχνη για πασπάλισμα 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Eτοιμάζετε τη ζύμη: Bάζετε το βούτυρο σε μπολ και το ανακατεύετε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Ανακατεύετε μαζί τη ζάχαρη, για να ενωθεί και να έχετε ένα μαλακό μίγμα. Ρίχνετε τη βανίλια και το γάλα. Προσθέτετε κοσκινισμένο το αλεύρι, αναμιγνύετε καλά και χωρίζετε τη ζύμη σε 3 τμήματα, στα οποία προσθέτετε τα αντίστοιχα χρώματα ζαχαροπλαστικής (π.χ. πράσινο, κόκκινο και μίγμα των 2 για το καφέ-μοβ).

Ετοιμάζετε τα μπισκοτάκια: Αλευρώνετε καλά τον πλάστη και ανοίγετε πάνω σε καθαρή επιφάνεια κάθε κομμάτι διαφορετικού χρώματος ζύμης σε φύλλο ύψους 0.5-0,8 εκατοστών. Χρησιμοποιήστε κοπτικά (κουπ-πατ) και κόψτε τη ζύμη σε σχήματα, τα οποία θα ξεκολλάτε από την επιφάνεια εργασίας με σπάτουλα. Τα απλώνετε σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Μαζεύετε τη ζύμη που περισσεύει, την κάνετε μπάλα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία, μέχρι να την αξιοποιήσετε πλήρως.

Ψήνετε τα μπισκοτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Κρύα πια, τα πασπαλίζετε με άχνη που έχετε κοσκινίσει.

Συνταγή: travelstyle.gr

Aστεράκια κανέλας

Υλικά:

3 ασπράδια αυγού
1 "τσιμπιά" αλάτι
300 γρ. ζάχαρη άχνη
2 δόσεις βανίλιας
350 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
1 κ.γ. κανέλα
Φιλέ αμυγδάλου για την βάση

Εκτέλεση:

Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μάζα. Προσθέτετε σίγα σιγά τη ζάχαρη. Το 1/3 του μείγματος το αφήνετε στην άκρη. Προσθέτετε βανίλιες, κανέλα και την μισή δόση αμύγδαλου στο μείγμα ανακατεύοντάς το προσεκτικά.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα αμύγδαλα ώσπου η ζύμη να μην "κολλάει". Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130 βαθμούς. Απλώνετε τη ζύμη σε πάχος ενός πόντου, σε μια επιφάνεια όπου έχετε στρώσει το φιλέ αμυγδάλου. Με φόρμα (κουπ-πατ) σε σχήμα αστεριού κόβετε τα αστέρια και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόχαρτο.

Τα αλείφετε με το μείγμα από τα ασπράδια και την ζάχαρη που είχατε αφήσει στην άκρη. Αφήνετε τα αστέρια να ψηθούν για περίπου 30 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου. Πρέπει να είναι λίγο μαλακά στην κάτω πλευρά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Συνταγή: sheblogs.eu

Χριστουγεννιάτικα cookies

Υλικά:

1 και 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/8 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
1/2 φλ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλ. άσπρη ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κ. γ. βανίλια υγρή

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε ελαφρά μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Αφήστε το στην άκρη. Στο μπολ του μίξερ σας χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπήστε για 2 λεπτά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε έως ότου έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.

Διαιρέστε τη ζύμη στη μέση και τυλίξτε κάθε μισό με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Αφαιρέστε τη μίση ζύμη από το ψυγείο και ανοίξτε το φύλλο (επάνω σε λαδόκολλα κατά προτίμηση) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκ. περίπου. Χρησιμοποιώντας κουπ πατ, κόψτε τα μπισκοτάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί, στο όποιο έχετε απλώσει λαδόκολλα. Καλό είναι να βάλετε το ταψί στο ψυγείο για ακόμη 10 λεπτά έτσι ώστε να μην απλώσουν τα μπισκότα κατά το ψήσιμο.

Επαναλάβετε τα παραπάνω και με τη δεύτερη ζύμη. Ψήστε τα μπισκότα για περίπου 10 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) ή έως ότου αρχίζουν να έχουν χρυσαφί χρώμα στις άκρες. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν πριν τα στολίσετε. Τα μπισκότα θα είναι φρέσκα για αρκετές ημέρες εάν τα τοποθετήσετε σε ένα αεροστεγές κουτί/τάπερ.

Συνταγή: sweetsbytina.blogspot.gr

Mπισκότα με μαρμελάδα

Υλικά:

120 γρ βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό, μόνο ο κρόκος
1/2 κ.γ. βανίλιας
150 γρ. αλεύρι
Αλάτι 
1/2 φλ. μαρμελάδα 
1/3 φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και τη βανίλια. Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθετείτε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε μέχρι να αναμιχθεί. Σκεπάζετε τη ζύμη και την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 και στρώνετε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο ψησίματος.

Παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και φτιάχνετε μπαλάκια. Τα πατάτε πολύ ελαφρά να πλατύνουν λίγο και τα βάζετε στο ταψί. Όταν τελειώσετε, πιέζετε με το δάκτυλό σας στο κέντρο και κάνετε μια μικρή λακκούβα.

Βάζετε σε κάθε λακουβίτσα 1/2 κουταλάκι μαρμελάδα. Ψήνετε τα μπισκότα για 15 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή: ntrimy-oisydagesthsgiagias.blogspot.gr

Μπισκότα με τζίντζερ

Υλικά:

Για τα μπισκότα:

2 3/4 φλ. αλεύρι
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
3/4 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 φλ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλ. ζάχαρη (άσπρη ή και καστανή)
1/2 φλ. μέλι
1 μεγάλο αυγό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Για το γλάσο:

1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά γλυκόζη
2 κουταλιές της σούπας νερό
λίγη βανίλια ή άρωμα πικραμύγδαλο (σε υγρή μορφή)
χρώματα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση:

Κοσκινίζετε τα 5 πρώτα υλικά όλα μαζί σ'ένα μεγάλο μπολ. Σ'ένα άλλο μπολ χτυπάτε το βούτυρο και τη μαργαρίνη μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει το μείγμα μου αφράτο. Ύστερα προσθέτετε το μέλι και έπειτα το αυγό και σταδιακά, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Με μια σπάτουλα βάζετε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 ή 3 μέρη, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ανοίγετε τη ζύμη με ένα πλάστη, 1 1/2 πόντο περίπου, και κόβετε σε σχηματάκια με τα χριστουγενιάτικα κουπ πατ. Τα τοποθετείτε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου. Θα πάρουν ένα όμορφο καφετί χρώμα και θα μοσχομυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!

Αφού ψηθούν, τα αφήνετε να κρυώσουν και φτιάχνετε το γλάσο. Σ'ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με το σύρμα ανάδευσης. Αν επιθυμείτε παραπάνω από ένα χρώμα στο γλάσο απλά χωρίζετε το μίγμα σε πολλά μπολ. Βάζετε λοιπόν το γλάσο σε σακούλες ειδικές (κορνέ) με πολύ λεπτή μύτη. Αφήνετε ελεύθερη τη φαντασία και διακοσμείτε τα μπισκότα!

Συνταγή: rozacuisine.blogspot.gr

v