Single μαμά: Αποτελεσματικές συμβουλές για καλύτερη ζωή

Single μαμά: Αποτελεσματικές συμβουλές για καλύτερη ζωή

Το πιθανότερο είναι ότι δεν είχατε ποτέ φανταστεί τη ζωή σας ως single μαμά. Έγινε, όμως, και πλέον καλείστε να αντιμετωπίσετε ένα σωρό ζητήματα, με τα οποία δεν είχε χρειαστεί μέχρι σήμερα να ασχοληθείτε. Και θα τα αντιμετωπίσετε.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που βρεθήκατε να μεγαλώνετε μόνη τα παιδιά σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι είστε αρκετά δυνατή για να τα καταφέρετε –και μάλιστα καλύτερα από ό,τι πιθανώς πιστεύετε. Πάρτε βαθιά ανάσα και δείτε μία προς μία τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε από ειδικούς και άλλους γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους, για να γίνει η ζωή σας και η ζωή του παιδιού σας λίγο -έως πολύ- πιο εύκολη.

Χρησιμοποιήστε κάθε πιθανή βοήθεια

Μην διστάσετε να δεχθείτε τη βοήθεια που απλόχερα θα σας προσφέρουν η οικογένεια και οι φίλοι σας. Είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν με όλη τους την αγάπη προς εσάς και το παιδί σας. Σταδιακά, όσο θα αρχίσετε να πατάτε όλο και πιο καλά στα πόδια σας, θα ανακαλύψετε πού πραγματικά χρειάζεστε βοήθεια και πότε τα καταφέρνετε και μόνη σας, όμως μέχρι τότε το δίκτυο των ανθρώπων σας θα αποδειχτεί σπουδαίος αρωγός.

Πιστεύετε στον εαυτό σας

Θα έρθουν σίγουρα στιγμές που θα αγχωθείτε ή και θα πανικοβληθείτε ότι δεν θα τα καταφέρετε ως single μαμά, αλλά και στιγμές που οι υποχρεώσεις, τα άγχη αλλά και τα ίδια τα παιδιά θα σας φέρουν στα όριά σας. Τις στιγμές εκείνες πάρτε μία βαθιά ανάσα, μετρήστε μέχρι το 10, βάλτε λίγη μουσική ή τηλεφωνήστε στην κολλητή σας. Κάντε οτιδήποτε σας χαλαρώνει και μην ξεχνάτε: Υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι γονείς στον κόσμο που μεγαλώνουν μόνοι τα παιδιά τους. Δεν είστε μόνες. Και μπορείτε να το κάνετε. Είναι λίγο κουραστικό, αλλά μπορείτε!

Πρόγραμμα και οργάνωση

Αν μέχρι πρόσφατα οι δουλειές του σπιτιού και οι υποχρεώσεις μοιράζονταν ανάμεσα σε εσάς και τον πρώην σύντροφό σας, το γεγονός ότι τώρα πρέπει να κάνετε εσείς τα πάντα μόνη σας σίγουρα σας αγχώνει.
Η λύση είναι μία: Πρόγραμμα και οργάνωση. Βάλτε το ξυπνητήρι μισή ώρα νωρίτερα το πρωί για να ετοιμάσετε τα παιδιά και να προγραμματίσετε τις δουλειές της ημέρας, σημειώνετε στην ατζέντα σας όσα δεν πρέπει ξεχάσετε (π.χ. πληρωμή λογαριασμών, ψώνια στο super market, συνάντηση γονέων στο σχολείο), υπολογίστε -βάσει του μηνιαίου budget σας- αν έχετε τη δυνατότητα να αποφύγετε κάποιες δουλειές εξαγοράζοντάς τις (π.χ. θα μπορούσε να έρχεται κάποια γυναίκα για να σας καθαρίζει ή πόσο συχνά μπορείτε να τρώτε έξω για να μην μαγειρεύετε;).

Επίσης, είναι σημαντικό, για την ψυχική ισορροπία των παιδιών, να μην αλλάξει ιδιαίτερα το δικό τους πρόγραμμα: Να κοιμούνται την ίδια ώρα, ακόμα κι αν δεν σας είδαν τόσο πολύ μέσα στη μέρα, να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και να διασκεδάζουν όπως πάντα! Η αγάπη και η σταθερότητα στο περιβάλλον τους είναι ό,τι ακριβώς χρειάζονται για να μπορούν να είναι ευτυχισμένα.

Παραμένετε το αφεντικό

Αναπόφευκτα στη μονογονεϊκή οικογένεια τα παιδιά αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στο σπίτι και, ειδικά αν είναι μεγάλα, χρήσιμο για όλους είναι να σας βοηθούν με κάποιες δουλειές. Μιλήστε μαζί τους για το τι θα μπορούσαν να κάνουν για να γίνει η ζωή όλων λίγο πιο εύκολη, π.χ. να βάζουν τα πιάτα τους στο νεροχύτη μετά το φαγητό ή να στρώνουν το κρεβάτι τους το πρωί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα αποκτούν και παραπάνω δικαιώματα ή ότι μπορούν να έχουν το «πάνω χέρι» στο σπίτι. Εξηγήστε τους ότι έχουν κάθε δικαίωμα -μάλιστα είναι απαραίτητο- να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις και τις επιθυμίες τους, ότι τις λαμβάνετε υπ΄όψιν, όμως τις τελικές αποφάσεις για τη ζωή τους συνεχίζετε να τις παίρνετε εσείς. Μην ξεχνάτε ότι τα όρια υπάρχουν για να δίνουν ασφάλεια στο παιδί.

Μην ανακατεύετε τα παιδιά στη σχέση σας

Είτε πρόκειται για την σχέση σας με τον πρώην άνδρα σας είτε με κάποιον νέο σύντροφο, προσπαθήστε όσο μπορείτε να την κρατάτε μακριά από τα παιδιά. Αν η σχέση σας με τον πρώην άνδρα σας είναι κακή, προσπαθήστε όταν επικοινωνείτε να μη σας ακούν τα παιδιά, γιατί δεν θέλετε να σχηματίσουν κακή εικόνα για τον πατέρα τους. Τις στιγμές που νιώθετε θυμό για εκείνον προσπαθήστε να σκεφτείτε «τι είναι καλύτερο για τα παιδιά;».

Όσο για τον νέο σας σύντροφο φροντίστε, όταν μπει στη ζωή σας, να έχετε κάνει σαφές στα παιδιά ότι ο χωρισμός σας με τον πρώην άνδρα σας είναι οριστικός (δηλαδή ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επανασύνδεσης) και η σχέση σας ξεκάθαρη: Δεν είστε ζευγάρι, αλλά είστε πάντα οι γονείς τους.

Μην αντιμετωπίζετε τα παιδιά ως ενήλικες

Είναι γεγονός πως μέσα από ένα διαζύγιο τα παιδιά ωριμάζουν ταχύτερα. Δεν παύουν, όμως, να είναι παιδιά. Ένα από τα συχνότερα λάθη που κάνουν πολλοί γονείς, και κυρίως μαμάδες, που μένουν μόνοι είναι ότι στρέφονται στα παιδιά τους για συναισθηματική υποστήριξη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το βάρος που τους μεταφέρουν και το πόσο πολύ τα πληγώνουν. Αναζητήστε την υποστήριξη ενός ενήλικα ή ενός ειδικού και μεταφέρετε στα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά και αισιόδοξα συναισθήματα που θα τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια μαζί σας και θα τους δημιουργούν αισθήματα θαυμασμού για εσάς.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ναι, το παιδί είναι η προτεραιότητά σας, όμως αν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, την υγεία αλλά και την ψυχολογία σας, το παιδί σας δεν θα είναι καλά. Μην περιμένετε να έρθει η στιγμή που θα νιώθετε να καταρρέετε για να πάτε μία βόλτα ή να πιείτε έναν καφέ με τη φίλη σας. Βάλτε το στο πρόγραμμά σας: Βρείτε μία ασχολία που σας δίνει χαρά και προγραμματίστε την εβδομαδιαίως. Είτε πρόκειται για μαθήματα yoga είτε για την αγαπημένη σας αμερικανική σειρά, είτε για καφέ με τις φίλες σας, οτιδήποτε σας γεμίζει πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής σας. Ακόμα, καλύτερα, βέβαια, η ασχολία αυτή να είναι κάποια που σας τονώνει, πέρα από την διάθεση, και την αυτοπεποίθηση, όπως π.χ. η γυμναστική.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Φυσικά και θα κάνετε λάθη. Φυσικά και θα έρθουν μέρες που δεν έχετε χρόνο ή κουράγιο για να ασχοληθείτε με τα παιδιά, με το σπίτι, με τον εαυτό σας. Επικεντρώστε την προσοχή σας σε αυτά που κάνετε σωστά. Βάλτε προτεραιότητες ανάλογα με το τι είναι σημαντικό για όλους σας. Συζητήστε με τα παιδιά σας για τα «θέλω» όλων σας. Δώστε χρόνο σας όλους να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα. Και μην ξεχνάτε ότι όχι μόνο έχετε δικαίωμα αλλά και επιβάλλεται να είστε ευτυχισμένοι! Θα δείτε ότι με τον καιρό όλα, μα όλα, θα γίνουν καλύτερα!

* Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα Singleparent.gr που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε μέρος του υλικού της.

v