Πρώτες βοήθειες για τα μικροατυχήματα των διακοπών

Πρώτες βοήθειες για τα μικροατυχήματα των διακοπών

To καλοκαίρι μπορεί να είναι μια περίοδος χαλάρωσης, ωστόσο είναι και μια εποχή όπου συμβαίνουν διάφορα μικροατυχήματα. Τσούχτρες και αχινοί παραμονεύουν στην θάλασσα, εγκαύματα από τον ήλιο μπορεί να σας κάνουν να υποφέρετε, η ναυτία από το ταξίδι με το πλοίο είναι ανυπόφορη, η θερμοπληξία από την έντονη ζέστη είναι έως και επικίνδυνη. Συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά ατυχήματα και σας δίνουμε τις πιο άμεσες λύσεις για να τα αντιμετωπίσετε στην εξοχή!

Πάτημα αχινού

Αν πατήσετε αχινό, τοποθετήστε λίγο λάδι ή baby oil στο σημείο του δέρματος όπου έχουν εισχωρήσει τα αγκάθια. Ακόμα και το λάδι μαυρίσματος για την παραλία μπορεί να μαλακώσει το δέρμα, ώστε να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια προς τα έξω. Με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχει απολυμανθεί πριν με οινόπνευμα, πιάστε όσα αγκάθια προεξέχουν. Σε περίπτωση που ο πόνος είναι αρκετά έντονος γιατί τα αγκάθια βρίσκονται βαθιά στο δέρμα... καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιο ιατρικό κέντρο.

Εγκαύματα 

Aν το έγκαυμα είναι ήπιο μπορείτε να κάνετε επαλείψεις με γιαούρτι ή κομπρέσες με χαμομήλι. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην βάλετε πάνω βαζελίνη, βούτυρο, ή λάδι καθώς αυτό θα εντείνει την δερματική βλάβη από το έγκαυμα. Εξυπακούεται ότι η καμένη περιοχή χρειάζεται απόλυτη προστασία από τον ήλιο. Μπορείτε να αγοράσετε και αλοιφές από ένα φαρμακείο. Δείτε εδώ πώς θα αντιμετωπίσετε εύκολα τα εγκαύματα με σπιτικές συνταγές!

Ναυτία 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν το πλοίο γιατί τους προκαλεί ναυτία και ζάλη, ενώ εξίσου υποφέρουν κάποιοι και με ταξίδι στο αυτοκίνητο! Κατ' αρχάς, έχει σημασία να μην ταξιδεύετε ποτέ με άδειο στομάχι, αλλά έχοντας καταναλώσει ένα γεύμα ελαφρύ. Σημαντικό, επίσης, είναι να μην διαβάζετε την ώρα του ταξιδιού και να κοιτάτε κατά προτίμηση μακριά, προς τον ορίζοντα. Το τζίντζερ, ο δυόσμος και η μέντα σε φαγητά ή και τσίχλες μπορούν να βοηθήσουν, καθώς και ειδικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Αναφυλαξία / Αλλεργική αντίδραση

Η αναφυλαξία εκδηλώνεται με δερματικό εξάνθημα ή δύσπνοια, μέσα σε 15-30 λεπτά από την έκθεση στην αλλεργιογόνα ουσία ή τροφή. Για να την αποφύγετε, πρέπει να έχετε μαζί σας την ειδική ένεση αδρεναλίνης που χορηγείται στους αλλεργικούς, καθώς και κορτιζονούχο και αντισταμινικό φάρμακο. Αν η αλλεργία σας βρει απροετοίμαστους, κατευθυνθείτε επειγόντως σε έναν γιατρό.
 
Δείτε εδώ πώς να προστατευτείτε από τροφικές αλλεργίες.

Θερμοπληξία

Αν εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα θερμοπληξίας (ζάλη, ναυτία, εφίδρωση, ταχυπαλμία, υπόταση), μεταφέρετέ τον σε σκιερό μέρος, αφαιρέστε τα ρούχα του, ξαπλώστε τον με τα πόδια ανυψωμένα, δώστε του δροσερό νερό και βάλτε του κρύα επιθέματα. Σε λίγη ώρα θα αισθανθεί πολύ καλύτερα. Αν όχι συμβουλευτείτε γιατρό.

Ρινορραγία

Αν «ανοίξει» η μύτη σας, σταθείτε όρθιοι και πιέστε την με τον δείκτη και τον αντίχειρα για λίγα λεπτά. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε ένα σακουλάκι με πάγο στην βάση της μύτης. Πηγαίνετε στον γιατρό αν η αιμορραγία διαρκεί αρκετά ή αν είναι συνέπεια από τραυματισμό στο κεφάλι.

Πνιγμός

Αν κάποιος κοντέψει να πνιγεί, ξαπλώστε τον στο πλάι για να βγάλει το νερό. Αν δεν έχει τις αισθήσεις, ξαπλώστε τον ανάσκελα, κλείστε τη μύτη του με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας, πάρτε βαθιά ανάσα και εκπνεύστε δυνατά στο στόμα του. Στη συνέχεια, κάνετε 3-4 καρδιομαλάξεις ακριβώς κάτω από το στέρνο. Όταν αρχίσει να συνέρχεται, ξαπλώστε τον στο πλάι για να βγάλει το νερό. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε στην παραλία γιατρό. 

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον δευτερεύοντα πνιγμό.

Τσιμπήματα στη θάλασσα

Aν σας τσιμπήσει τσούχτρα μέσα στην θάλασσα, βγείτε από το νερό, πάρτε άμμο και τρίψτε σχολαστικά την περιοχή. Μην αγγίξετε το δέρμα με τα χέρια σας και οπωσδήποτε μην τα βάλετε στα μάτια. Αλείψτε μετά το δέρμα με ειδική αντισταμινική αλοιφή, την οποία καλό είναι να έχετε πάντα στο τσαντάκι σας από ένα φαρμακείο. 

Μπορείτε να δείτε και εδώ πώς θα αντιμετωπίσετε τα υπόλοιπα καλοκαιρινά τσιμπήματα!
v