Σπιτικές "συνταγές" για να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα από το ήλιο

Σπιτικές συνταγές για να αντιμετωπίσετε το έγκαυμα από το ήλιο

Η ηλιοθεραπεία έχει πολλά οφέλη, ωστόσο μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το δέρμα αν δεν προστατευτείτε σωστά. Συμβαίνει, ωστόσο, συχνά το αντηλιακό να μην έχει απλωθεί ομοιόμορφα και, επιστρέφοντας από την παραλία να αντιλαμβανόμαστε ότι σε κάποιο σημείο... καήκαμε! Αν θέλετε να ανακουφίσετε αποτελεσματικά το έγκαυμα με φυσικό τρόπο, δοκιμάστε τις παρακάτω... εγγυημένες σπιτικές συνταγές!

Αγγούρι σε φέτες ή στο μπλέντερ

Το αγγούρι είναι αντιοξειδωτικό, ενυδατικό και έχει αναλγητικές ιδιότητες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους (σε φέτες ή λιωμένο στο μπλέντερ) και η ερεθισμένη επιδερμίδα θα μαλακώσει αρκετά γρήγορα.

Συνταγή:

1 ή 2 αγγούρια
Ένα μπλέντερ ή ένα μαχαίρι

Αν θέλετε να απαλύνετε άμεσα τον πόνο και τον ερεθισμό τοποθετήστε απλά κομμένες φέτες από αγγούρι πάνω στο δέρμα. Ύστερα από λίγη ώρα, γυρίστε τις φέτες από την άλλη πλευρά. Για να έχετε πιο άμεσο αποτέλεσμα, βάλτε 2 αγγούρια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλοιφή. Μπορείτε να προσθέσετε και φυσική αλόη βέρα. Απλώστε το μείγμα πάνω στο έγκαυμα και αφήστε το για λίγη ώρα. 

Πατάτες σε ροδέλες ή στο μπλέντερ

Οι πατάτες είναι... διάσημες για την ιδιότητά τους να μαλακώνουν το ερεθισμένο κόκκινο δέρμα καθώς επίσης και να απαλύνουν ήπια καψίματα. Κάποιοι θεωρούν πως ο χυμός της πατάτας λειτουργεί καλά, ενώ άλλοι θεωρούν πως οι φέτες πατάτας και μόνο είναι επαρκείς. 

Συνταγή: 

2 πατάτες
Ένα μπλέντερ ή μαχαίρι
Μπατονέτα ή μαντηλάκια

Πλύνετε τις πατάτες και στην συνέχεια κόψτε τις σε κομμάτια και βάλτε τις σε ένα μπλέντερ. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τις φλούδες. Αφήστε τις στο μπλέντερ μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους. Αν είναι πολύ στεγνές, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό. Βγάλτε το μείγμα και βρέξτε με αυτό μπατονέτες ή μαντήλια. Τοποθετήστε το πάνω στο έγκαυμα και θα δείτε πως γρήγορα θα επουλωθεί. 

Κομπρέσες με γάλα

Μια κομπρέσα με γάλα είναι ίσως ο πιο γρήγορος τρόπος για να θεραπεύσετε ένα έγκαυμα. Η δροσιά του γάλακτος θα απαλύνει την ζέστη, ενώ θα δημιουργήσει ένα στρώμα πρωτεΐνης για να προστατέψει το δέρμα και να το βοηθήσει να θεραπευτεί πιο γρήγορα. 

Συνταγή:

Δροσερό γάλα
Μια πετσέτα ή γάζα

Ρίξτε αρκετό γάλα σε ένα μπολ, τόσο ώστε να μπορείτε να βουτήξετε μέσα μια πετσέτα. Αφού τη μουσκέψετε, στεγνώστε τη για να φύγει το περίσσιο γάλα. Τοποθετήστε την πετσέτα (ή την γάζα) πάνω στο έγκαυμα και κρατήστε την εκεί όσο περισσότερο γίνεται. Επαναλάβετε το ίδιο, αρκεί το γάλα να παραμείνει δροσερό. 

Γιαούρτι με προβιοτικά

Το λεγόμενο "ζωντανό" γιαούρτι περιέχει προβιοτικά και ένζυμα που βοηθούν το δέρμα να επουλώνεται πιο γρήγορα. Απλά βεβαιωθείτε πως θα χρησιμοποιήστε αυτού του είδους το γιαούρτι και όχι άλλα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και δεν προσφέρουν ουσιαστική λύση.

Συνταγή:

Μισό φλιτζάνι "ζωντανό" γιαούρτι με προβιοτικά

Η πιο απλή συνταγή! Πλύνετε τα χέρια σας και βάλτε κατευθείαν το γιαούρτι πάνω στο έγκαυμα (εναλλακτικά μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι). Αφήστε το για πέντε περίπου λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. 

Πράσινο τσάι με μέντα

H μέντα ανακουφίζει, μεταξύ άλλων, και τα εγκαύματα. Επίσης το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο από το δέρμα και να το θεραπεύσουν πιο γρήγορα. 

Συνταγή:

Μερικά φρέσκα φύλλα μέντας
Μπατονέτες ή καθαρές πετσέτες
5 σακουλάκια πράσινο τσάι
1/4 φλ. βραστό νερό

Βράστε το νερό και ρίξτε το σε ένα κατσαρολάκι, στο οποίο έχετε τοποθετήσει τα σακουλάκια από το πράσινο τσάι καθώς και τα φύλλα μέντας. Σκεπάστε με ένα καπάκι και αφήστε το για ένα μισάωρο τουλάχιστον. Όταν το μείγμα θα έχει γίνει χλιαρό, βρέξτε με αυτό μπατονέτες ή μικρές πετσέτες και τοποθετήστε τις πάνω στο έγκαυμα. Θα ανακουφιστείτε άμεσα. 

Μαγειρική σόδα με νερό

Η μαγειρική σόδα είναι γνωστή για τις ιδιότητές της να απαλύνει τα εγκαύματα. Είναι υλικό που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι, οπότε ένα τέτοιο μείγμα φτιάχνεται πανεύκολα.

Συνταγή:

Μαγειρική σόδα
Δροσερό νερό

Πάρτε μια ποσότητα μαγειρικής σόδας και ρίξτε νερό (όχι κρύο) μέχρι να γίνει πάστα. Τοποθετήστε την πάστα πάνω στο έγκαυμα και αφήστε την για λίγη ώρα. Στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό. 

Μηλόξυδο σε σπρέι ή με βαμβάκι

Αν και επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί με ποιον τρόπο το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στα εγκαύματα, η αλήθεια είναι πως πολλοί το χρησιμοποιούν ως γιατροσόφι και ορκίζονται πως κάνει πολύ καλή δουλειά! Συνιστούν επίσης να εφαρμόζεται ύστερα από ένα δροσερό ντους. 

Συνταγή: 

1 φλιτζάνι μηλόξυδο
Ένα μπουκάλι σε μορφή σπρέι
Βαμβάκι

Μπορείτε να μουσκέψετε βαμβάκι με λίγο μηλόξυδο και με αυτό να ανακουφίσετε το έγκαυμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε ένα μπουκάλι σε μορφή σπρέι με μηλόξυδο και να βρέξετε την πονεμένη περιοχή. Θα "ηρεμήσει" πολύ πιο γρήγορα. 

Αλόη βέρα σε φύλλα

Η αλόη βέρα είναι ένα ευεργετικό φυτό με πολλές ιδιότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι καταπραϋντικές από καψίματα. Μπορείτε να αγοράσετε το φυτό σε γλάστρα και να το έχετε στο μπαλκόνι σας.

Συνταγή:

Φύλλα από φυτό αλόη βέρα

Αν έχετε το φυτό στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας, τότε μπορείτε να κόψετε μερικά φύλλα, να τα ανοίξετε στη μέση και να τα τοποθετήσετε απευθείας -με την πλευρά που βρίσκεται το διαφανές τζελ- πάνω στο έγκαυμα.

v