Όταν το μωρό μου δεν κάνει το δικό του, τρέμει από τα νεύρα του

Όταν το μωρό μου δεν κάνει το δικό του, τρέμει από τα νεύρα του

Ερώτηση:

Το μωρό μου είναι 13 μηνών και όταν δεν γίνεται το δικό του τρέμει από τα νεύρα του, κρατάει την αναπνοή του και κλαίει. Όταν το κάνει αυτό, δεν του δείχνω ότι φοβάμαι κι έτσι ξεσπάει σε κλάματα. Πώς να συμπεριφερθώ ώστε να το σταματήσει σιγά-σιγά;

Απάντηση:

Θα χρειαστεί να το βοηθήσετε όταν του συμβαίνει αυτό με το να μιλήσετε μαζί του και να δείξετε ψυχραιμία και κατανόηση. Το παιδί σας βιώνει την ματαίωση και δεν μπορεί να την διαχειριστεί όπως είναι και φυσιολογικό για την ηλικία του. Μπορείτε να του πείτε ότι θα γίνει αυτό που θέλει ίσως σε έναν  δεύτερο χρόνο, ίσως κάπως αλλιώς, δηλαδή δίνοντάς του εναλλακτικές προτάσεις χωρίς να του λέτε ένα απόλυτο “όχι”. Αυτό θα τον ηρεμήσει. Σε περίπτωση που θα επιμείνει ζητήστε του να σας δείξει εμπιστοσύνη και κρατήστε τον λόγο σας έτσι ώστε να μάθει ότι μπορεί κάποια πράγματα που θέλει να γίνουν αλλά όχι στο “τώρα”. 

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v