Η 2,5 ετών κόρη μου ξαφνικά άρχισε να φοβάται τα πάντα

Η 2,5 ετών κόρη μου ξαφνικά άρχισε να φοβάται τα πάντα

Ερώτηση:
Η 2,5 χρονών κόρη μου εδώ και 1 εβδομάδα εκδηλώνει φόβους παράλογους. Δεν πάει ούτε από το ένα δωμάτιο στο άλλο μέσα στο σπίτι χωρίς να μου πιάνει το χέρι. Όταν τη ρωτάω τι φοβάται μου απαντάει διάφορα: Φοβάμαι το πάτωμα. Φοβάμαι μην έρθει η αράχνη. Φοβάμαι μην έρθει κανείς. Φοβάμαι που είμαστε μόνες μας (όταν λείπει ο πατέρας της βράδυ από το σπίτι). Φοβάμαι τα φώτα που καθρεφτίζονται στο πάτωμα. Φοβάμαι το ασανσέρ (όχι να μπει μέσα μόνο -ακόμα και να περάσει από έξω). Θέλει να με πιάνει έστω από τα ρούχα για να πάει κάπου. Φοβάται ακόμα και να ανέβει στη τσουλήθρα που μέχρι πριν μια βδομάδα δεν κατέβαινε.... Το βράδυ φοβάται τα πάντα περισσότερο. Να ανησυχώ; Και πώς να το αντιμετωπίσω; «Γιατί φοβάσαι μωρό μου; - Γιατί φοβάμαι. Μη με αφήνεις μαμά, φοβάμαι». Και κλαίει σπαραχτικά μέχρι να την πιάσω από το χεράκι -συνέχεια όμως. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Προφανώς υπάρχει μια αιτία που το παιδί σας έχει έναν γενικευμένο φόβο και θα χρειαστεί να την βρείτε για να την ανακουφίσετε. Σκεφτείτε τι συνέβη τις μέρες πριν ξεκινήσει αυτή η αλλαγή στην συμπεριφορά της και προσπαθήστε να συνδέσετε πράγματα. Έμεινε η κόρη σας χωρίς την επίβλεψή σας εκείνες τις ημέρες; Με ποιους ανθρώπους συναναστρεφόσασταν τότε; Αν δεν βρείτε μια αιτία που να σας νοηματοδοτεί τον φόβο του παιδιού σας θα είναι καλύτερα να επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο άμεσα για να μπορέσει να λειτουργήσει ανακουφιστικά και καταπραϋντικά για το παιδί σας διότι υποφέρει.

*Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v