Όλα όσα πρέπει να μάθετε για τη διατροφή του παιδιού!

Όλα όσα πρέπει να μάθετε για τη διατροφή του παιδιού!

Η σωστή διατροφή από τα πρώτα κιόλας χρόνια του παιδιού μπορεί να ενισχύσει τις καλές διατροφικές συνήθειες για την υπόλοιπη ζωή του, αλλά και να θωρακίσει την συνολική του υγεία, χτίζοντας γερά θεμέλια. Ωστόσο, οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν την διατροφή του παιδιού με ακραίους τρόπους, είτε πιέζοντάς το να φάει περισσότερο είτε αδιαφορώντας για την θρεπτική αξία των τροφών του. Είναι, λοιπόν, σημαντικό όχι μόνο να βρείτε την ισορροπία στην διατροφή του παιδιού σας, αλλά και να γνωρίζετε από τι πρέπει αυτή να αποτελείται σε κάθε ηλικιακό στάδιο.

Ταΐζοντας το μωρό σας

Όσο κι αν το τάισμα του μωρού ακούγεται απλή υπόθεση, η αλήθεια είναι ότι οι γονείς έχουν πολύ σημαντικές αποφάσεις να πάρουν αναφορικά με την διατροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο. Η πρώτη είναι: Θηλασμός ή ξένο γάλα. Το οφέλη του πρώτου έναντι του δευτέρου είναι αναμφισβήτητα, όμως αν αναγκαστεί κανείς να δώσει ξένο γάλα ποιο θα πρέπει να είναι αυτό; Ο παιδίατρος θα σας βοηθήσει να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουν οι γονείς πως ένα μωρό συνήθως δεν χρειάζεται να πίνει νερό ή χυμούς μέχρι να γίνει 6 μηνών. Στο ηλικιακό αυτό στάδιο το μωρό ξεκινά και τις στέρεες τροφές.

Τα SOS της διατροφής του παιδιού μετά τον 1 χρόνο

Γάλα

Αποτελεί την πληρέστερη τροφή για τα παιδιά και πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται στην καθημερινή τους διατροφή. Το πόσο γάλα χρειάζεται ένα παιδί έχει να κάνει με το ηλικιακό του στάδιο:

  • Από 1 έως 3 ετών χρειάζεται τουλάχιστον δύο ποτήρια γάλα την ημέρα (σε συνδυασμό με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Από 4 έως 8 ετών χρειάζεται 3 ποτήρια γάλα την ημέρα (σε συνδυασμό με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Από 9 έως 18 ετών χρειάζεται 4 ποτήρια γάλα την ημέρα (σε συνδυασμό με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ωστόσο, από τα 2 χρόνια και μετά είναι προτιμότερο να προσφέρουν οι γονείς στο παιδί γάλα χαμηλών λιπαρών.

Οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να αποφεύγουν το σοκολατούχο γάλα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, εκτός κι αν προσφέρετε στο παιδί γάλα με κακάο χωρίς ζάχαρη.

Προσοχή όμως: Παρόλο που το γάλα είναι ωφέλιμο για το παιδί, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, αύξηση του βάρους ή ακόμα και σε σιδηροπενική αναιμία.

Χυμοί

Παρόλο που πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό γάλα, τα περισσότερα πίνουν πολλούς συσκευασμένους χυμούς. Καθώς οι χυμοί αυτοί συνήθως περιέχουν ζάχαρη ή επιπλέον σάκχαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία, στην φθορά των δοντιών, σε διάρροιες και σε άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, αέρια και πονόκοιλους.

Σημαντικό είναι, λοιπόν, οι γονείς να γνωρίζουν ότι οι ιδανικοί χυμοί για το παιδί είναι οι φυσικοί. Εναλλακτικά, θα πρέπει να προτιμάτε μόνο τους 100% παστεριωμένους χυμούς φρούτων και όχι τα φρουτοποτά.

Παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 115-150ml χυμού ημερησίως. Μεγαλύτερα των 6 ετών παιδιά δεν χρειάζονται περισσότερο από 200-250ml χυμού ημερησίως.

Τέλος, είναι πάντα προτιμότερο το παιδί να φάει ένα φρέσκο φρούτο, παρά να πιει έναν χυμό.

Σίδηρος

Οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι τα παιδιά τους δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής τους επειδή δεν τρώνε αρκετό κρέας, ωστόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μικρά παιδιά που πίνουν υπερβολικά πολύ γάλα και οι έφηβοι που δεν ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή.

Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά να τρώνε ποικίλες τροφές που περιέχουν σίδηρο (όπως κόκκινο κρέας, ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και δη φακές και ρεβίθια, δημητριακά ολικής άλεσης και ρύζι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά). Ταυτόχρονα, τα παιδιά πρέπει να λαμβάνουν και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Αν συνεχίζετε να ανησυχείτε ότι το παιδί δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο, συζητήστε με τον παιδίατρο για το κατά πόσο θα χρειαστεί να λάβει βιταμίνες με σίδηρο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι σπουδαίο συστατικό της παιδικής διατροφής, καθώς βοηθά τα παιδιά να χτίζουν γερά και υγιή κόκαλα. Αν το παιδί σας λαμβάνει επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών καθημερινά δεν έχετε λόγους ανησυχίας.

Αν, όμως, δεν τρώει γαλακτοκομικά, υπάρχουν άλλες πηγές ασβεστίου που μπορείτε να του προσφέρετε, όπως σολομός, σαρδέλες, σπανάκι, όσπρια, μπρόκολο, σουσάμι, αμύγδαλα. Ο παιδίατρος θα κρίνει αν το παιδί χρειάζεται να λάβει ασβέστιο μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Φυτικές ίνες

 

Τα παιδιά που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά και ακολουθούν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, έχουν την τάση να υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα υγείας στο μέλλον. Το πόσες φυτικές ίνες χρειάζεται ένα παιδί καθημερινά έχει να κάνει με την ηλικία του. Για να το υπολογίσετε θα χρειαστεί να προσθέσετε 5 γραμμάρια φυτικών ινών στην ηλικία του παιδιού (π.χ. ένα παιδί 7 ετών χρειάζεται, 7+5=12 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως).

Για να εξασφαλίσετε, λοιπόν, ότι το παιδί λαμβάνει αρκετές φυτικές ίνες παροτρύνετέ το να τρώει φρούτα και λαχανικά καθημερινά, καθώς και όσπρια, δημητριακά και ψωμί και αποφύγετε να του προσφέρετε τροφές με πολλά λιπαρά.

Θερμίδες

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους και δεν ασκούνται αρκετά είναι συνήθως και τα παιδιά που μέσω της διατροφής τους λαμβάνον πολλές θερμίδες. Αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο είναι σημαντικό να υπολογίσετε, με την βοήθεια του παιδιάτρου σας ή κάποιου διατροφολόγου, πόσες θερμίδες αλλά και τι θερμίδες λαμβάνει καθημερινά. Παράλληλα, αποφύγετε να του προσφέρετε καθημερινά πλούσιες σε θερμίδες τροφές (π.χ. γλυκά, τηγανιτά, fast food, τυριά με πολλά λιπαρά) και μειώστε την κατανάλωση χυμών και αναψυκτικών. Τέλος, δώστε προσοχή στις ποσότητες τροφής που καταναλώνει το παιδί, ώστε να μην είναι πολύ μεγάλες.

Ένας γενικός κανόνας, για να ελέγξετε αν ένα τυποποιημένο τρόφιμο που θα δώσετε στο παιδί έχει πολλές ή λίγες θερμίδες, είναι να παρατηρήσετε στην ετικέτα των συστατικών του τις θερμίδες ανά μερίδα. Έτσι, π.χ. 40 θερμίδες ανά μερίδα είναι μικρή ποσότητα θερμίδων, 100 θερμίδες ανά μερίδα είναι μέτρια ποσότητα θερμίδων, όμως 400 θερμίδες ανά μερίδα είναι πολλές, ειδικά για ένα παιδί.

Τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γονείς στην διατροφή του παιδιού

1. Του δίνουν πλήρες παστεριωμένο γάλα πριν ακόμα γίνει 1 έτους.
2. Δεν του δίνουν αρκετό γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά.
3. Του δίνουν φρουτοποτά, αντί για φυσικούς χυμούς.
4. Επιτρέπουν στο παιδί να πίνει αναψυκτικά, τσάι ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη.
5. Επιτρέπουν στο παιδί να λαμβάνει υπερβολικά πολλές θερμίδες μέσω των ροφημάτων που πίνει, ακόμα κι αν αυτά είναι χυμοί, και δεν παροτρύνουν το παιδί να πίνει αρκετό νερό.
6. Του προσφέρουν πολύ μεγάλες μερίδες φαγητού, που είναι και η βασική αιτία που το παιδί λαμβάνει πολλές θερμίδες.
7. Του επιτρέπουν να τρώει συχνά fast food.

*Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

v