Πώς θα μάθει να παίζει μόνος του;

Πώς θα μάθει να παίζει μόνος του;

Ερώτηση:

Καλησπέρα. Το παιδί μου είναι 3 χρόνων περίπου. Είναι ένα κινητικό παιδί (αγοράκι), με πολλή ενέργεια και καθόλου ήρεμος (από πολύ μικρός ακόμα ήταν κάπως έτσι). Μια κατάσταση πολύ δύσκολη για’μένα να αντιμετωπίσω είναι το γεγονός ότι δύσκολα να κάθετε και να παίζει μόνος του με οτιδήποτε. Αν θα καθίσει, αυτό θα είναι μόνο για 15 λεπτά και σπάνια. Εάν κάποιος καθίσει μάζα του, τότε παίζει με τις ώρες. Δυστυχώς η σημερινή καθημερινότητα των γονέων είναι πολύ φορτωμένη και δεν μπορώ συνεχώς να κάθομαι μαζί του και να παίζω. Αφού καθίσω για λίγο δεν με αφήνει να φύγω και γκρινιάζει. Τι μπορώ να κάνω; Τι δραστηριότητες μπορώ να του δημιουργήσω για να μάθει να παίζει και μόνος του; Θα περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ.  

Απάντηση:

Ο γιος σας χρειάζεται την παρουσία σας για να μην νιώθει μόνος του. Ενδεχομένως να έχετε υπάρξει ανυπόμονη μαζί του και έτσι να θέλει να ηρεμήσει την αγωνία του για το κατά πόσο τον θέλετε μέσα από το να σας αισθάνεται δίπλα του. Σημασία έχει να είστε ουσιαστική στην επαφή σας και να μην έχει την εντύπωση πως θέλετε να "ξεμπερδεύετε" από εκείνον διότι τότε ανοίγει ένας φαύλος κύκλος όπου εσείς θα βιάζεστε να κάνετε κάτι άλλο με αποτέλεσμα να διογκώνει αυτή η ψυχική εκπομπή σας την αγωνία του παιδιού, με συνέπεια να σας ζητάει περισσότερο κι εσείς να χάνετε την υπομονή σας. 

Φροντίστε να έχετε ψυχική επαφή με το παιδί, να νιώθει ότι είστε χαρούμενη μαζί του, να τον κοιτάζετε στα μάτια όταν μιλάτε και να αφιερώνετε χρόνο στην σχέση σας. Όσο πιο ψυχικά παρούσα είστε τόσο πιο ασφαλής θα αισθάνεται.

Μια τεχνική λεπτομέρεια η οποία μπορεί να συνοδεύσει τα παραπάνω είναι ότι το παιδί σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να μείνει μόνο του για παραπάνω από λίγη ώρα. Φροντίστε λοιπόν να είναι σε έναν χώρο όπως το σαλόνι ή όπου είστε κι εσείς και να μην είναι περιορισμένος να μένει μόνος του να παίξει σε ένα δωμάτιο. Το παιδί σας ζητάει κάτι απολύτως φυσιολογικό. Φροντίστε να του κάνετε χώρο και να του δώσετε χρόνο στην μέρα, στο σπίτι και στην ψυχή σας.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v