Ο 9χρονος γιος μου είδε μια ταινία τρόμου και από τότε φοβάται τα πάντα

Ο 9χρονος γιος μου είδε μια ταινία τρόμου και από τότε φοβάται τα πάντα

Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 9 χρονών, αλλά φοβάται πολύ. Δεν κοιμάται στο κρεβάτι του και έρχεται στο δικό μας. Ακόμη, κάποιες φορές στην τουαλέτα παίρνει μαζί του τη δίχρονη αδερφή του ή αν βγω στην αυλή έρχεται μαζί μου. Κάποια στιγμή, σε ένα συγγενικό σπίτι, είδα μία ταινία τρόμου και μου λέει ότι δεν μπορεί να την ξεχάσει, ενώ έχει περάσει από τότε ενάμισης χρόνος. Σας παρακαλώ, συμβουλέψτε με, τι πρέπει να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Θα χρειαστεί να μιλήσετε πολύ με το παιδί σας για τους φόβους του, τι τον τρομάζει, αν υπάρχει κάτι στο περιβάλλον σας που του διακινεί αγωνία, πού βρίσκει να απειλείται, τι θα τον ανακούφιζε, και κατά πόσο νιώθει ασφαλής μαζί σας. Η προσέγγιση σας χρειάζεται να είναι σε ψυχικό επίπεδο και όχι σε λογικό τύπου "μα ήταν ψέμα αυτά που είδες στην ταινία". Επίσης εξετάστε τις προσλαμβάνουσες του, δηλαδή, τι παιχνίδια παίζει, τι βλέπει, και πόσο επιθετικά είναι. Χρειάζεται διερεύνηση και για συμπεριφορές ανθρώπων απέναντι του που πιθανόν να τον έχουν τρομάξει με κάποιο τρόπο. Μιλήστε με το παιδί σας. Ακούστε την αγωνία του, καθησυχάστε το και σε περίπτωση που όλο αυτό συνεχιστεί, απευθυνθείτε σε παιδοψυχολόγο. Καλό θα ήταν να μην υποτιμήσετε την αγωνία του.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v