Η 4,5 ετών κόρη μου ισχυρίζεται ότι ο σύντροφός μου της έπιασε το «πιπί». Τι να κάνω;

Η 4,5 ετών κόρη μου ισχυρίζεται ότι ο σύντροφός μου της έπιασε το «πιπί». Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 4,5 χρονών. Ο μπαμπάς της απεβίωσε την επομένη που την γέννησα. Γνώρισα ένα παλικάρι έπειτα από 6 μήνες, αλλά τότε δεν τους έφερα κοντά. Έπειτα από ένα χρόνο ήρθαν κοντά και αφού είπαμε ότι πάμε σοβαρή (είμαστε μαζί 4 χρόνια τώρα). Πριν ένα χρόνο η μικρή μου πήγε στην γιαγιά της και της είπε ότι ο μπαμπάς (έτσι τον λέει) της έπιασε το πιπί ενώ έπαιζαν και η γιαγιά μού είπε ότι τον είδε. Πριν ένα μηνά ζήτησε η μικρή να παίξουν με τον μπαμπά της ότι την αλλάζει πάνα (δεν φορεί, την έχουμε βγάλει από τα 2). Την ώρα που «και καλά» της άλλαζε πάνα του είπε να την πλύνει, όπως κάνει η μαμά (εγώ), αλλά εκείνος αρνήθηκε και της είπε «όχι, μόνο η μαμά πρέπει να σε πλένει εκεί. Κανένας άλλος, ούτε ο μπαμπάς» και το έκανε μόνη της ότι πλένεται (όλα αυτά πάνω από τα ρούχα έγιναν). Εκείνη την ώρα μπήκε η γιαγιά μέσα και τους είπε ότι δεν κάνει να παίζουν τέτοια πράγματα, με πρόφαση ότι τώρα κόψαμε τις πιπίλες και να μην την γυρνάει πίσω. Έπειτα από 2 μέρες, όπως έπαιζε η μικρή με τις κούκλες της, είπε στην γιαγιά ότι εκείνη δεν μπορεί να τους αλλάξει πάνα, όπως έπαιζε με τον μπαμπά της, και είπε επίσης ότι ο μπαμπάς της την γαργάλησε στο πιπί της. Την ρωτήσαμε, και με τον μπαμπά της μπροστά, τι της έκανε και μας έδειξε ότι εκείνη ήταν ξάπλα, με ανοιχτά τα πόδια και μας έκανε την κίνηση. Η γιαγιά τον έδιωξε (όχι μπροστά στο παιδί, το πήρα και φύγαμε, εγώ και η μικρή, να την πάω να παίξει) και του είπε ότι τον θέλει μακριά από το παιδί. Η μικρή τώρα όλη την ώρα τον ζητάει και της λέω ψέματα ότι είναι η μαμά του άρρωστη και όταν γίνει καλά θα έρθει πάλι. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ.
Απάντηση:

Θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Ωστόσο, το ζήτημα τούτο καλύτερα θα είναι να το διερευνήσετε με παιδοψυχολόγο για να γίνει εμφανές το κατά πόσο υπάρχει διαστροφή από τον σύντροφό σας ή υπερβολική αντίδραση από την μητέρα σας. Το πώς έπιασε το πιπάκι της κορούλας, αν την χάιδεψε ή αν ήταν πάνω στο παιχνίδι μια τυχαία κίνηση χρειάζεται να ερευνηθεί. Είναι σοβαρή η ερώτηση σας και χρειάζεται ειδικό. Οφείλετε να βρείτε την δυναμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ όλων σας για να φανερωθεί το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος για το παιδί. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί να καθορίσετε τους ρόλους και να μπουν όρια στις σχέσεις. Η μητέρα σας φαίνεται να παίζει έναν πολύ καίριο ρόλο στην ανατροφή του παιδιού σας.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v