Είμαι 12 χρονών και νιώθω άχρηστη. Προτιμώ να πεθάνω.

Είμαι 12 χρονών και νιώθω άχρηστη. Προτιμώ να πεθάνω.

Ερώτηση:
Είμαι ένα παιδί 12 ετών και νιώθω άχρηστη, πως δεν αξίζω και ήρθα κατά λάθος σε αυτή τη ζωή. Ακούω τα μεγαλύτερα αδέλφια μου να με κατηγορούν και να με βρίζουν. Επίσης με κατηγορούν και οι γονείς μου και αυτό δεν το αντέχω. Νιώθω συνέχεια αδικημένη και δεν μπορώ άλλο να το κρατήσω μέσα μου. Δεν αντέχω να ζω άλλο, προτιμώ πεθαμένη και ευτυχισμένη παρά ζωντανή και όλη μέρα να κλαίω και να χτυπιέμαι. Δεν αντέχω. Γιατί είναι τόσο άδικη αυτή η ζωή; Επίσης, στο σχολείο φοβάμαι να μιλήσω στην ψυχολόγο γιατί θα με κοροϊδεύουν όλα τα παιδιά. Δεν έχω πολλές φίλες και ξέρω πως αυτές που έχω δεν με θέλουν. Τι μπορώ να κάνω; 
Απάντηση:

Καλό μου κορίτσι, μιλάς για μια μοναξιά ψυχική, η οποία προέρχεται από την έλλειψη κατανόησης στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η επικοινωνία φαίνεται να απουσιάζει και έτσι νιώθεις απομονωμένη και απροστάτευτη. Αυτή την στιγμή το ζητούμενο είναι να βρεις άνθρωπο να μιλήσεις και να σε καταλάβει ο οποίος με την σειρά του θα μπορέσει να μιλήσει με τους γονείς σου και από ό,τι γράφεις υπάρχει ψυχολόγος που μπορείς να απευθυνθείς στο σχολείο και αυτό είναι ευλογία. Ο ειδικός στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να σε βοηθήσει τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στην επικοινωνία με τους γονείς όταν θα νιώσεις έτοιμη.

Χρειάζεται να τολμήσεις και να πας χωρίς καμία ντροπή και φόβο. Εμείς οι ψυχολόγοι χωράμε, κατανοούμε και θέλουμε να ανοίξουμε δρόμους για τους ανθρώπους που μας μιλούν. Το να ζητήσεις στήριξη σε μια δύσκολη στιγμή της πορείας σου είναι ό,τι καλύτερο για να αλλάξει το βαρύ συναίσθημά σου και να πάψεις να νιώθεις μοναξιά. Το τι θα σκεφτούν οι τρίτοι για σένα δεν έχει καμία σημασία μπροστά στο πώς νιώθεις μέσα σου. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι υπάρχει το απόρρητο και κανείς δεν θα ξέρει αν πήγες να μιλήσεις και τι συζήτησες. Στην ζωή να διεκδικείς πάντα αυτό που θα σε βγάζει σε καλύτερα συναισθήματα διότι εσύ ξέρεις τι χρειάζεσαι και καλείσαι να το σεβαστείς για να νιώθεις ότι είσαι σύμμαχος με τον εαυτό σου.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v