Η 12χρονη κόρη μου δεν κάνει πολύ παρέα με άλλα παιδιά. Μήπως ευθύνομαι εγώ;

Η 12χρονη κόρη μου δεν κάνει πολύ παρέα με άλλα παιδιά. Μήπως ευθύνομαι εγώ;

Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 12 ετών και δεν κάνει παρέα με άλλα παιδιά γενικά, γιατί λέει ότι αυτά ασχολούνται όλο με τα κινητά τους και είναι σαν να μην υπάρχει στη παρέα. Θέλει κινητό, άλλα είμαι αρνητική και κάθετη στο να της πάρω σε αυτή την ηλικία, αφού δεν το χρειάζεται. Ζούμε σε μικρό μέρος και μπορεί να βρεθεί με τις φίλες της στο πάρκο, γενικά είναι ένα παιδί που έχει μάθει να έχει σχεδόν τα πάντα και απαιτεί συνεχώς πράγματα. Θεωρώ τον εαυτό μου αυστηρό σαν μαμά, αλλά πιστεύω ότι μεγαλώνω ένα σωστό παιδί. Και κάτι ακόμα, έχω θέμα με το διάβασμά της, αν δεν φωνάξεις, αν δεν μαλώσεις, δεν λέει να καθίσει να διαβάσει και αυτό προκαλεί συνεχώς εντάσεις στο σπίτι. Φέτος θα πάει γυμνάσιο και δεν ξέρω τι θα γίνει. Νιώθω συνεχώς αγχωμένη. Γενικά είναι ένα παιδί που πάει κατασκήνωση, κοινωνικοποιείται εύκολα, περνάει καλά, απλά τη βλέπω συνεχώς μόνη της ή με το σκυλί που έχουμε υιοθετήσει και έχει κολλήσει μαζί του. Προτιμάει να είναι μαζί με το σκυλί, παρά να βγει μια βόλτα και να βρει τις συμμαθήτριές της. Γενικά, έχει ένα θέμα και μια μεγάλη αγάπη στα ζώα, αλλά δεν με ενοχλεί αυτό. Στο σπίτι υπάρχει και μια μικρότερη αδερφή, 5 ετών, που εγώ σαν μάνα, νομίζω ότι είναι ο μεγάλος της εχθρός, έχουν κόντρα σε όλα και μαλώνουν συνεχώς. Νομίζω ότι για όλα φταίω εγώ. Σας παρακαλώ, δώστε μου κάποιες απαντήσεις.
Απάντηση:

Αρχικά να συμφωνήσουμε ότι είστε αυστηρή όπως παραδέχεστε. Το να μην επιτρέπετε στην κόρη σας να έχει κινητό την "βγάζει" εκτός ομάδας από την στιγμή που υπάρχει η τεχνολογία παντού στην ζωή όλων. Ο τρόπος που επικοινωνούν οι νέοι σήμερα είναι μέσω αυτής. Χρειάζεται να επιτρέψετε στην κόρη σας την προσαρμογή στην κοινωνία που ζούμε, όπως πρόσβαση στο ίντερνετ και χρήση κινητού τηλεφώνου. Είμαστε στην εποχή που όλα γίνονται με μηνύματα. Στερώντας από την ίδια αυτή την επιλογή μοιάζει να συμβάλλετε στον αποκλεισμό της από την αποδοχή της στην ομάδα των φίλων της. Στον τρόπο που μιλάτε για την προσέγγιση στην σχέση σας, ακούγεται να έχετε μια άκαμπτη στάση και αυτό δυσκολεύει την επαφή μαζί της. Θα χρειαστεί να μην θεωρείτε πως μόνο εσείς έχετε δίκιο και πως τα πράγματα πρέπει να γίνουν όπως λέτε εσείς. Δείτε τις ψυχικές ανάγκες του παιδιού σας και επαναπροσδιορίστε την συμπεριφορά σας. Θα ήταν σκόπιμο να συμβουλευτείτε ψυχολόγο με σκοπό να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους επικοινωνίας, να γίνετε πιο ευέλικτη και να μπορείτε να μπαίνετε στην θέση του άλλου.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v