Ο 12χρονος γιος μας φοβάται μήπως πάθει επιληψία, όπως η μαμά του. Πώς να τον βοηθήσουμε;

Ο 12χρονος γιος μας φοβάται μήπως πάθει επιληψία, όπως η μαμά του. Πώς να τον βοηθήσουμε;

Ερώτηση:
Γεια σας. Ο γιος μου είναι 12 χρονών και αντιμετωπίζει φοβίες του τύπου «δεν είμαι καλά, θα λιποθυμήσω». Επίσης, φοβάται για αρρώστιες και γενικά είναι ανήσυχος, μάλιστα κάποιες φορές φοβάται να μείνει μόνος στο σπίτι ή θέλει να κοιμόμαστε μαζί του. Η γυναίκα μου πάσχει από επιληψία τα τελευταία 6 χρόνια και μερικές φορές έπαθε κρίση όταν εκείνος ήταν μόνος στο σπίτι μαζί της. Την τελευταία φορά που έπαθε κρίση, έπεσε μέσα στα χέρια της, κάτι που τον σόκαρε. Ακόμα, η γυναίκα μου αρκετές φορές, όταν είναι κουρασμένη ή άυπνη, λέει ότι θα λιποθυμήσει, κάτι που εξίσου τον αγχώνει. Το παιδί μας έχει εκμυστηρευτεί πως φοβάται ότι θα πάθει και αυτός επιληψία. Σας παρακαλώ να με συμβουλεύσετε πώς να το χειριστούμε. Χρειάζεται να τον δει κάποιος ειδικός;
Απάντηση:

Το παιδί σας έχει φοβηθεί από τις κρίσεις επιληψίας της συζύγου σας, καθώς ήταν μόνος μαζί της. Η σύζυγός σας θα ήταν σκόπιμο να μην λέει ότι θα λιποθυμήσει μπροστά στο παιδί, διότι εκείνο φοβάται. Η συμπεριφορά της μητέρας του καλλιεργεί αγωνία και φόβους. Θα χρειαστεί η ίδια να το διαχειριστεί επαρκέστερ -ίσως να μπορεί να ρυθμίσει τα φάρμακά της καλύτερα. Δεν μπορείτε να αξιολογείτε τον γιο σας ως ενήλικα και να περιμένετε να βοηθήσει ή να κατανοήσει την μητέρα του.

Φρόνιμο είναι να επισκεφθείτε παιδοψυχολόγο για να του μιλήσει ο γιος σας, αλλά και για να μπορέσει να κατευθύνει εσάς ως γονείς μέσα από τις συμβουλές του/της. Επίσης, θα χρειαστεί να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μην μένει μόνος στο σπίτι με την μητέρα του, αλλά να υπάρχει κι άλλος ένας ενήλικας. Είναι δυσβάσταχτο για ένα παιδί να διαχειριστεί ψυχικά την κατάσταση της μητέρας του. Χρειάζεται στήριξη.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v