Ο γιος μου τελευταία έχει γίνει νευρικός και επιθετικός. Πρέπει να ανησυχήσω;

Ο γιος μου τελευταία έχει γίνει νευρικός και επιθετικός. Πρέπει να ανησυχήσω;

Ερώτηση:
Έχουμε ένα γιο 4 χρονών και μία κόρη 1 έτους. Ο μικρός πηγαίνει προνήπιο και τις τελευταίες μέρες δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος και νευρικός. Η νηπιαγωγός μας είπε ότι έδειρε 2 παιδάκια. Αυτή την περίοδο η μικρή κάνει τα πρώτα της βήματα και η παρουσία της είναι ιδιαίτερα έντονη. Όλο αυτό επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την συμπεριφορά του μεγάλου. Ωστόσο σκέφτομαι μήπως υπάρχει πρόβλημα επιθετικότητας στην συμπεριφορά του. Πρέπει να ανησυχήσω;
Απάντηση:

Περιστατικά σαν το δικό σας είναι πολύ συχνά σε αυτή την ηλικία και προβληματίζουν τους γονείς, που αναζητούν τα αίτια της αρνητικής συμπεριφοράς των παιδιών. Η συσχέτιση με την ανάπτυξη της μικρής αδελφής είναι μια πιθανή αιτία που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκνευρισμό στο μεγάλο αδελφάκι. Παρατηρούμε οτι ο ερχομός ενός μωρού αναστατώνει το μεγαλύτερο παιδί αλλά μετά από λίγους μήνες προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Η ευαίσθητη ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί καθώς το μωρό μεγαλώνει, τραβάει περισσότερο την προσοχή των ενηλίκων και κυρίως αρχίζει να κινείται και να εισβάλλει στο χώρο και τα παιχνίδια του μεγαλύτερου παιδιού: συχνά παρατηρείται αναζωπυρώση της ζήλειας, παρόλο που μπορεί να υπάρξουν μεγάλες περιόδοι ηρεμίας.

Ανεξάρτητα όμως από την αδελφική ζήλεια, παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών μπορεί να εκδηλώσουν τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές, όχι γιατί ζηλεύουν ή γιατί έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά γιατί πολύ απλά ακόμα δεν είναι σε θέση να έχουν πάντα τον έλεγχο στον τρόπο που εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Παρόλο που είναι πολύ ικανά να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και να βρουν λύσεις στη συνδιαλλαγή τους με τους συνομήλικούς τους, είναι αναμενόμενο ότι κάποιες φορές μπορεί να «χάσουν» τον έλεγχο και να παραφερθούν. Η διαχείριση τέτοιων εκδηλώσεων προϋποθέτει ότι οι ενήλικες παρατηρούν ποιες συνθήκες πυροδοτούν τη συμπεριφορά του παιδιού και μετά παρεμβαίνουν προληπτικά έτσι ώστε να μην εκτεθεί το παιδί στην κατάσταση που το οδηγεί στο να εκδηλώσει τον θυμό του με αυτόν τον τρόπο. Με άλλα λόγια προλαβαίνουμε την έκρηξη του παιδιού και του δίνουμε επί τόπου εναλλακτική λύση.

* Η 'Ελενα Γιουρούκου είναι Παιδοψυχολόγος στην Ευρωκλινική Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v