4 εκπλήξεις που θα δώσουν μεγάλη χαρά στα παιδιά

4 εκπλήξεις που θα δώσουν μεγάλη χαρά στα παιδιά

Όσο κλισέ κι αν είναι, όσες φορές κι αν έχει ειπωθεί, παραμένει γεγονός: τα παιχνίδια δεν αντικαθιστούν την αγάπη και την παρουσία μας. Κάθε γονιός νιώθει την ανάγκη να κάνει το παιδί του να χαμογελά. Όμως, καμιά φορά, οι υποχρεώσεις και ο διαρκής αγώνας δρόμου της καθημερινότητας, δεν μας επιτρέπουν να προσφέρουμε εμπειρίες –κι έτσι, συχνά, προκειμένου να τους δώσουμε χαρά, καταφεύγουμε στη λύση των παιχνιδιών.

Λέμε «ναι» στα παιχνίδια, γνωρίζοντας ωστόσο, ότι δεν είναι υποκατάστατο των κοινών εμπειριών. Οι παρακάτω τέσσερις ιδέες υπογράφουμε ότι είναι καλύτερες απ’ το ακριβότερο δώρο. Εμπνευστείτε, προσαρμόστε τις στα μέτρα της δικής σας οικογένειας και χαρίστε χαμόγελα και τρυφερές αναμνήσεις.

Έκπληξη μετά το σχολείο

Τα παιδιά προσαρμόζονται στη ρουτίνα που τους επιβάλλουμε, την υιοθετούν και την αναπαράγουν χωρίς ευτράπελα. Το να σπάσουμε αυτήν τη ρουτίνα, λοιπόν, προσφέροντάς τους μια πιο διασκεδαστική εναλλακτική είναι μια συνταγή με εγγυημένη επιτυχία!

Την ερχόμενη Παρασκευή, λοιπόν, πηγαίνετε στο σχολείο να πάρετε τα παιδιά, αλλά αντί για το σπίτι κατευθυνθείτε απευθείας στον πρώτο σταθμό της μικρής σας έκπληξης. Μπορείτε να πάτε πρώτα για φαγητό (επιτρέποντας μερικές παρασπονδίες) μετά στις κούνιες και στο τέλος σινεμά. Οι απρόοπτες βόλτες είναι οι καλύτερες.

Κάντε ένα μίνι πιτζάμα πάρτι… χωρίς λόγο

Καλέστε στο σπίτι τους δυο-τρεις στενότερους φίλους του παιδιού, χωρίς να το ξέρει. Κάντε του έκπληξη, φορέστε πιτζαμάκια, φτιάξτε πίτσα και ποπ κορν ή σπιτικά πατατάκια σε αυτοσχέδια χωνάκια... 

...στήστε ένα μίνι σινεμά στο σαλόνι κι αφήστε τους να κοιμηθούν όλοι  μαζί στρωματσάδα.

Πραγματοποιήστε ένα «άπιαστο» όνειρο του παιδιού

Όταν ακούμε «όνειρο» σκεφτόμαστε κάτι μη πραγματοποιήσιμο. Μήπως, όμως… να το επανεξετάζαμε; Όταν είσαι μαμά, πρέπει να βρίσκεις έξυπνους τρόπους να δίνεις σάρκα και οστά στις επιθυμίες των μικρών σου –ακόμα και σ’ αυτές που μοιάζουν άπιαστες. Η ιστορία του μικρού Στάθη και της μαμάς του, που τελευταία «κυκλοφορεί» πολύ, επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς τη… μητρική τάση για εκπλήρωση ονείρων. Ο μικρούλης αγαπούσε από μωρό τους δεινόσαυρους, γι’ αυτό η μαμά του έψαξε και βρήκε τον τρόπο να τον κάνει χαρούμενο: πήρε μέρος στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Amita #apoagapi, κληρώθηκε και έκανε δώρο στον γιο της μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (το οποίο του διατέθηκε αποκλειστικά για μία μέρα!) αλλά και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου (εδώ, μπορείτε να δείτε περισσότερες ευχές που πραγματοποιήθηκαν μέσα απ’ αυτήν την πρωτοβουλία). 

Όλα τα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν κάποιου είδους «κόλλημα». Λογικά, έχετε ήδη εντοπίσει την εμμονή του δικού σας παιδιού, αλλά αν δεν είστε σίγουροι, παρατηρήστε το, δείτε τις ζωγραφιές του, εντοπίστε ποια παραμύθια προτιμάει και τι παιχνίδια ζητάει συνήθως και βρείτε το μεγαλύτερό του «θέλω». Αν, για παράδειγμα, αγαπάει ιδιαίτερα το διάστημα, μπορείτε να πάτε στο Πλανητάριο, αν περνάει τη φάση αυτοκινητάκια, να πάτε για καρτ κ.ο.κ. (δείτε εδώ μερικές πρωτότυπες ιδέες). 

Η καλή η έκπληξη απ’ το πρωί φαίνεται

Ξυπνήστε το με τον πιο χαρούμενο, τον πιο τρελό, τον πιο διασκεδαστικό τρόπο που μπορείτε να σκεφτείτε. «Κατεβάστε» την αποκριάτικη στολή του, φουσκώστε μπαλόνια, φτιάξτε pancakes, λουκουμάδες ή ό,τι άλλο μπορεί να το ενθουσιάσει και αφήστε την ημέρα να κυλήσει (για μια φορά) χαλαρά. Επιτρέψτε λίγη περισσότερη τηλεόραση, αυξήστε τις αγκαλιές και παίξτε ό,τι αυτό θέλει.

v