Πώς διαχειρίζεται την ματαίωση ένα παιδί;

Πώς διαχειρίζεται την ματαίωση ένα παιδί;
Ερώτηση:
Ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί την ματαίωση του ένα παιδί;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το ερώτημα σας. Αγγίζετε ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον και πολυεπίπεδο. Η απάντηση, όπως πιθανά υποψιάζεστε, δε μπορεί να είναι απλή.

Εάν χρειαζόταν ωστόσο να σας δώσω μία σύντομη και περιεκτική απάντηση στο ερώτημα σας θα σας έλεγα ότι το εργαλείο σας είναι η σχέση. Η σχέση είναι εκείνη που θα επιτρέψει στο παιδί να καταλάβει τα όρια και να κατανοήσει ότι οι γονείς τα θέτουν για να το ελευθερώσουν να κινηθεί με ασφάλεια, κι όχι για να το περιορίσουν.

Η σχέση είναι εκείνη που θα φροντίσει τη ματαίωση και θα ενδυναμώσει ώστε να συνεχίσει το παιδί να προσπαθεί. Η σχέση θα απαλλάξει από την απογοήτευση και θα ανοίξει ξανά τον ορίζοντα στη ζωή. Η σχέση αγάπης είναι εκείνη που θα καλοδεχθεί και θα ευνοήσει το επόμενο βήμα! 

Μέσα στη σχέση το παιδί θα παρηγορηθεί, θα εκφράσει θυμό, θα δοκιμάσει απεριόριστες φορές τα όρια, θα ησυχάσει, θα εμπιστευτεί. Όσο πιο αγαπητική η σχέση, τόσο πιο σταθερή, τόσο πιο εύφορη.

Η σχέση θεραπεύει.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v