Life & Style Magazine

8 τροφές που δεν θα έτρωγε ποτέ ένας διαιτολόγος!

Ενώ κάποιες τροφές μας προσφέρουν απόλαυση και είναι πολλές οι φορές που αισθανόμαστε ανακούφιση όταν τις βρίσκουμε στο ψυγείο μας, δυστυχώς κάνουν κακό τόσο στη σιλουέτα, όσο και στην υγεία μας. Δείτε ποιες είναι μερικές από τις τροφές που δεν θα συνέστηνε ποτέ ένας διαιτολόγος σε κάποιον πελάτη του, αλλά δεν θα έτρωγε και ο ίδιος.

8 τροφές που δεν θα έτρωγε ποτέ ένας διαιτολόγος!

Αλλαντικά



Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν, σαλάμι… περιέχουν άφθονο κορεσμένο λίπος, που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και αλάτι, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου επίσης έχει συσχετιστεί με την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις νεφρικές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Γι’ αυτό συστήνονται κυρίως άπαχα αλλαντικά ή από κοτόπουλο ή γαλοπούλα, βραστά και με όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι.

Κατεψυγμένα γεύματα



Μπορεί να είναι εύκολα στη χρήση, ακόμη και γευστικά, αλλά εκτός του ότι είναι επιβαρυμένα με πολλές θερμίδες, περιέχουν αρκετό λίπος και trans λιπαρά. Ακόμα και με τη διαιτητική τους εκδοχή, μπορεί να γλιτώνετε θερμίδες, αλλά η επεξεργασία τους ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, συν του ότι είναι πλούσια σε νάτριο, ανεβάζοντας την αρτηριακή πίεση.

Προτιμήστε τα γεύματά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, με επιλεγμένα υλικά και περιορίστε τα έτοιμα, κατεψυγμένα γεύματα στο ελάχιστο.

Έτοιμες Σαλάτες/Dressing



Τα περισσότερα έτοιμα dressing περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Πιθανώς μία τέτοια σάλτσα να περιέχει και ωμό αυγό, το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων. Τα περισσότερα έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά -π.χ. μπέικον- κρέμα γάλακτος κ.λπ. Όλα τα παραπάνω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας, αλλά όχι και την θρεπτική της αξία

Επιλέξτε την αγαπημένη σας σαλάτα προσθέτοντας λαδολέμονο, ξύδι ή δοκιμάστε τη δική σας «μαγιονέζα» με βάση το αβοκάντο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και μυρωδικά/μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

Κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες



Όσο λαχταριστές κι αν μοιάζουν, δεν αποτελούν μια καλή λύση για να σερβίρετε πατάτες στο τραπέζι σας. Τα περισσότερα προϊόντα κατεψυγμένης πατάτας είναι συνήθως προτηγανισμένα και το λίπος και νάτριο που περιέχουν είναι υψηλότερο από τη home made εκδοχή. Και μην ξεχνάτε πως οι πατάτες αυτές μπορούν εύκολα να χαλάσουν τη σιλουέτα σας, ειδικά αν τις καταναλώνετε συστηματικά.

Εναλλακτικά: Κόψτε τις πατάτες σας και τηγανίστε τες μόνοι σας μέσα σε ελαιόλαδο και ελάχιστο αλάτι. Αν θέλετε, διατηρήστε τις με τη φλούδα τους, αφού σε αυτή βρίσκουμε περίπου 60 είδη φυτοχημικών και βιταμινών.

Γλυκά ροφήματα



Ένας ζεστός ή κρύος καφές με σιρόπι, σαντιγί ή άλλα ενισχυτικά γεύσης μπορεί να μας «φορτώσει» με περισσότερες από 400 θερμίδες και 15 κουταλιές ζάχαρης. Σε αντίθεση με τα φυτικά σάκχαρα (π.χ. στέβια), η επεξεργασμένη ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Ο Αμερικανικός Σύλλογος για την Καρδιά προτείνει η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά τις έξι με εννιά κουταλιές (100 με 150 θερμίδες).

Λευκή Σοκολάτα



Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 50% μιας μπάρας λευκής σοκολάτας αποτελείται από ζάχαρη, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό, ακόμα και σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, της οποίας η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αγγίζει το 50%. Περιέχει, επίσης, όχι μόνο πολλά λιπαρά, αλλά πολλά λιπαρά κακής ποιότητας και χοληστερόλη, αποδίδοντας υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο. Επιπλέον, για την παρασκευή της δε χρησιμοποιούνται  ολόκληροι κόκκοι κακάο, συνεπώς, από τη λευκή σοκολάτα απουσιάζουν τα ωφέλιμα φλαβονοειδή του κακάο, όπως η θεοβρωμίνη. 

Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα και λιγότερο συχνά τη σοκολάτα γάλακτος, που πέρα από τη γευστική απόλαυση, ωφελούν και τον οργανισμό.

Γαριδάκια



Έχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Ενώ, δηλαδή, δίνουν την ίδια ενέργεια με άλλα τρόφιμα, δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά επίσης τρόφιμα με χαμηλή ικανότητα κορεσμού. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιότητάς τους, είναι η αυξημένη όρεξη μετά από μικρό χρονικό διάστημα. 

Καλό θα ήταν να προτιμάμε τροφές  με μεγαλύτερη θρεπτική αξία όπως  ανάλατους ξηρούς καρπούς,  ποπ κορν και σπιτικά πατατάκια.

Αναψυκτικά με ζάχαρη



Τα αναψυκτικά μας γεμίζουν περιττές, κενές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κανένα απολύτως θρεπτικό συστατικό και καμία αίσθηση κορεσμού. Εάν σκεφτούμε δε, ότι ένα κλασικό κουτάκι αναψυκτικού (330ml) περιέχει 8-9 κουταλάκια ζάχαρη, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να συμβάλλει τόσο στην αύξηση του βάρους όσο και σε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα όπως εμφάνιση διαβήτη, αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπερκατανάλωση. Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε στα αναψυκτικά, προτιμήστε τη light εκδοχή τους.