Η κακή συμπεριφορά της έφηβης κόρης μου με ανησυχεί. Τι να κάνω;

Η κακή συμπεριφορά της έφηβης κόρης μου με ανησυχεί. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Η κόρη μου είναι 13 ετών και όλο μου αντιμιλάει. Κλείνει την πόρτα στο δωμάτιό της, έχει πρόβλημα στο σχολείο (συγκεκριμένα με τους βαθμούς), αργεί να γυρίσει το βράδυ και κάνει παρέα με παιδιά που έχουν προβλήματα με ναρκωτικά. Πώς πρέπει να την αντιμετωπίσω;
Απάντηση:

 

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η εφηβεία είναι μια υπέροχη περίοδος, καθώς πέρα από τη δυσκολία της, δίνει πολλές αφορμές για ανάπτυξη της σχέσης γονέων – παιδιών. Έτσι λοιπόν, καθώς οι έφηβοι καλούνται να μεταβούν από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή, την ίδια μετάβαση χρειάζεται να περάσει και η σχέση με τους γονείς προκειμένου να ακολουθεί την αναπτυξιακή φάση. Όπως ο έφηβος έμαθε πράγματα σαν παιδί που τώρα στην εφηβεία δεν του είναι το ίδιο χρήσιμα, με τον ίδιο τρόπο η σχέση που είχατε βρει με το παιδί σας και ο τρόπος επικοινωνίας μαζί του δεν μπορεί να είναι ο ίδιος σε όλες τις φάσεις.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό στη συμπεριφορά των εφήβων είναι η αμφισβήτηση. Οτιδήποτε σε προηγούμενη φάση θεωρούταν δεδομένο επειδή το είχε πει κάποιος «σημαντικός άλλος», σε αυτή τη φάση αμφισβητείται. Γνώμες, απόψεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, συμπεριφορές, πολιτικές απόψεις, ιδεολογίες, όλα περνάνε εκ νέου από εξέταση. Αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη και υγιής διαδικασία που κάνει ο έφηβος προκειμένου να βρει τη δική του άποψη, τη δική του αλήθεια. Όσο αυτό δεν επιτρέπεται από τους γονείς, τόσο περισσότερο οι έφηβοι αντιδρούν με επιθετική συμπεριφορά. Στο παράδειγμά σας, το γεγονός ότι η κόρη σας σας αντιμιλάει και ζητά να απομονώνεται στο δωμάτιο της, είναι στα πλαίσια του μεγαλώματός της και χρειάζεται να της επιτρέψετε να διαφοροποιηθεί. Η εμπιστοσύνη και η τρυφερότητά σας είναι πολύ σημαντική καθώς ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, αλλά το μεγάλωμα της κόρης σας.

Ένας γονιός καλείται να σταθεί κοντά στο παιδί του σε αυτή τη φάση, αλλά παράλληλα να του επιτρέψει να αυτονομηθεί. Επομένως χρειάζεται τόση καθοδήγηση όση και ανεξαρτησία. Αυτά τα δύο δεν είναι αντικρουόμενα. Αντιθέτως, όσο πιο καλά υποστηρίζεται το καθένα, τόσο πιο εύκολα οδηγεί στο άλλο. Ο γονιός χρειάζεται να παραμείνει σταθερός στις απόψεις και στις αξίες που υπερασπίζεται και ταυτόχρονα να μην κλονιστεί από την αμφισβήτηση του παιδιού του. Η συζήτηση και η αναγνώριση των περισσότερων ελευθεριών που δικαιούται σε αυτήν τη φάση θα την καθησυχάσει ότι την καταλαβαίνετε κι ότι δεν είστε εναντίον της.

Τέλος, το να μη συμφωνείτε με τις παρέες της κόρης είναι ένα θέμα που επίσης έχετε να της διδάξετε πολλά. Τι σημαίνει φιλία, ποιο είναι το όφελος, πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος πραγματικός λόγω ουσιών θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που εμπιστεύεστε προκειμένου να πλαισιωθεί καλύτερα η δική σας προσπάθεια και να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της κόρης σας. Αν υπάρχει κίνδυνος μην το αμελείτε.  

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v