Ο γιος μου είπε ότι θέλει να πεθάνει επειδή τον μαλώνω. Τι να κάνω;

Ο γιος μου είπε ότι θέλει να πεθάνει επειδή τον μαλώνω. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου μόλις μπήκε στα 7. Είναι πάρα πολύ ζωηρός και πανέξυπνος, όμως δεν ακούει καθόλου όταν του μιλάμε εγώ και η γυναίκα μου. Το κακό είναι ότι είμαι πάρα πολύ νευρικός και του φωνάζω έντονα. Είπε στην μητέρα του, ότι επειδή του φωνάζω και τον μαλώνω (όχι με ξύλο βέβαια), θέλει να πεθάνει. Σας παρακαλώ, αν μπορείτε να με βοηθήσετε! Και επίσης, με ρωτά πολύ συχνά αν τον αγαπώ. Έχουμε και έναν μικρότερο γιο 18 μηνών, τον οποίο ζηλεύει πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Τα παιδιά, λόγω του ότι δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις, παρά να ακολουθούν τους γονείς, όταν δυσκολεύονται το εκφράζουν με έναν έντονο τρόπο, αφενός για να σας δείξουν την ένταση των συναισθημάτων τους, αφετέρου για να είναι σίγουρα ότι θα ακουστούν.

Η φωνή σας λοιπόν φαίνεται ότι δεν βοηθάει. Η ηλικία του, αλλά και ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού στο σπίτι είναι αρκετά στρεσογόννα γεγονότα που έχουν επηρεάσει και εκείνον. Ο γιος σας, λοιπόν, σας κοιτά με αγωνία προκειμένου να δει με ποιον τρόπο αντιμετωπίζετε εσείς, ειδικά εσείς λόγω φύλου, αυτές τις καταστάσεις. Αν εσείς υψώνετε τη φωνή σας, θα την υψώσει και εκείνος. Αν όχι στη ένταση, τότε στο περιεχόμενο.

Επομένως, η δήλωση αυτή δεν είναι από μόνη της ανησυχητική, ωστόσο ας γίνει η αφορμή για αλλαγή. Μια άλλου είδους επικοινωνία θα φροντίσει διαφορετικά τη σχέση σας και θα δράσει προληπτικά προκειμένου να μην ακούσετε δυσκολότερα πράγματα στο μέλλον. Αν δνε γνωρίζετε πώς να το κάνετε ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Η συμμετοχή όλων στην αλλαγή είναι πάντα βοηθητική. Και ναι, τον αγαπάτε. Πείτε το πριν σας ρωτήσει. Μπορείτε να τον προλάβετε;

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v