Φοβάμαι ότι ο γιος μου θα θέλει μόνο τον μπαμπά του. Τι να κάνω;

Φοβάμαι ότι ο γιος μου θα θέλει μόνο τον μπαμπά του. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Γεια σας, είμαι μαμά δύο υπέροχων, υπέροχων αγοριών 5 και 2,5 χρόνων. Δεν ξέρω πού αλλού να στραφώ, αλλά ελπίζω πως με την πείρα σας θα με βοηθήσετε λιγάκι. Ο άντρας μου κάνει 2 δουλειές και επιπλέον σπουδάζει. Ο χρόνος του σπίτι είναι σχεδόν μηδαμινός, άρα τα κάνω όλα μόνη μου. Ο μικρός μου γιος που πάντα ήταν κολλημένος μαζί μου και τον λάτρευε, μπήκε στη φάση των "terrible two" και αναγκαστικά κάποιες φορές θυμώνω. Όταν θυμώσω, κλαίει και θέλει τον μπαμπά του και όταν αυτός έρθει, μένει κολλημένος πάνω του. Δεν με ενοχλεί αυτό γιατί χρειάζονται και οι 2 χρόνο μαζί. Ο άντρας μου δεν παίρνει το μέρος του μωρού όταν του θυμώνω, αντίθετα με υποστηρίζει, το ίδιο κάνω κι εγώ. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, επειδή σαφώς περνώ περισσότερη ώρα μαζί του και σαφώς θυμώνω περισσότερο, είναι το εξής: θα με μισήσει κάποτε και θα θέλει μόνο τον μπαμπά του; Παρακαλώ βοηθήστε με να καταλάβω, κάνω και θα κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου. Ευχαριστώ πολύ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι σίγουρα μια ευχάριστη αλλά συνάμα απαιτητική διαδικασία. Αυτό δεν αφορά μια συγκεκριμένη ηλικία. Κάθε αναπτυξιακή φάση εκτός από το προχώρημα, φέρει και κάποια δυσκολία για τους γονείς. Παρόλα αυτά, το να χαίρεστε τη σχέση με τα παιδιά σας, είναι πάντα στόχος, σε όποια ηλικία.

Για να χαρείτε λοιπόν τη σχέση με τα παιδιά, χρειάζεται πρωτίστως να χαρείτε τη σχέση μέσα στην οποία αυτά γεννήθηκαν, δηλαδή τη συντροφική. Η δυσκολία του χρόνου που αναφέρετε είναι απολύτως κατανοητή. Είναι υπέροχο που τα παιδιά σας μπορούν να αναζητήσουν και τους δυο γονείς και εσείς τα φροντίζετε ο καθένας με τον τρόπο του. Δεν είναι ανταγωνιστική θέση, αντιθέτως είστε μαζί σε αυτή την όμορφη αποστολή.

Η αγωνία σας λοιπόν για το ποιον θα διαλέξουν, δεν μπορεί να έχει απάντηση, διότι το ερώτημα τίθεται λάθος. Και τους δυο γονείς, και μάλιστα όχι για τους ίδιους λόγους. Θέλω να πω πως διαφορετικά πράγματα κερδίζουν τα παιδιά στη σχέση τους μαζί σας και διαφορετικά στη σχέση με τον πατέρα τους και αυτός είναι ο πλούτος της οικογένειας που έχετε: να τον χαρείτε κι όχι να τον περιορίσετε!

Δεν είστε απλώς η μητέρα, δεν είναι απλώς ο πατέρας για να συναγωνίζεστε ως προς αυτό. Είστε ζευγάρι, που το προχώρημα του άλλου είναι και δικό σας κέρδος. Ο γιος σας δεν θα σας μισήσει. Ίσως όμως γίνει η αφορμή να αναζητήσετε κι εσείς τον άντρα σας!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v