Η κόρη μου δεν θέλει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Να τη σταματήσω;

Η κόρη μου δεν θέλει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό. Να τη σταματήσω;
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Έχω 2 παιδάκια, 7 και 4 ετών. Ο άντρας μου έχει 6 μήνες που έφυγε στο εξωτερικό για δουλειά. Το καλοκαίρι του 2018 θα πάμε κι εμείς. Μιλάμε καθημερινά στο Skype. Η κόρη μου 4 ετών πάει στον παιδικό σταθμό. Έχει περίπου 15 μέρες που αρνείται έντονα να πάει και κλαίει κάθε πρωί. Πριν από αυτήν τη φάση ήταν μια χαρά, πηγαίναμε χαρούμενες. Ρώτησα στον παιδικό αν συνέβη κάτι και μου είπαν ότι δεν έγινε κάτι. Επίσης μ' ενημέρωσαν από το σχολείο της ότι κρύβεται κάτω από το τραπέζι και κλαίει και με ζητάει -όχι συνέχεια, ξεχνιέται και μόλις το θυμηθεί ξανά τα ίδια. Και δεν τρώει ούτε πρωινό ούτε μεσημεριανό ενώ πριν έτρωγε, διότι είναι κι ένα παιδί που τα πάει πολύ καλά με το φαγητό. Δεν ξέρω τι να κάνω! Μου είπαν, ότι φαίνεται σαν να την στεναχωρεί κάτι και σαν να την απασχολεί κάτι. Εγώ την ρώτησα αλλά δεν μου είπε κάτι. Πώς να το χειριστώ; Στεναχωριέμαι που είναι κάθε μέρα έτσι στο σχολείο. Την υπόλοιπη μέρα, αφού φύγει από το σχολείο, είναι μια χαρά με όλους- και παίζει κανονικά! Τι να κάνω; Να την σταματήσω θα ήταν καλή ιδέα ή θα ήταν χειρότερο;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: huffingtonpost.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το θέμα που αναφέρετε είναι μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς. Η αιτιολογία μπορεί να ποικίλλει, αυτό σημαίνει ότι διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν το παιδί να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο. Περίοδοι αλλαγών, όπως αυτή που διανύετε, θα μπορούσαν να συμβάλλουν. Ο αποχωρισμός των παιδιών από τους γονείς είναι μια συνθήκη έντονου στρες. Το γεγονός ότι έχει αποχωριστεί αρκετό καιρό τον πατέρα της θα μπορούσε να την κάνει πιο ευαίσθητη στο να μη μπορεί εύκολα να αποχωριστεί εσάς.

Τονίζω ωστόσο πως αυτή είναι μια πιθανότητα, που ενδεχομένως ισχύει, ωστόσο φορτίζεται επιπλέον και από άλλους παράγοντες που συμβάλλουν κάνοντας πιο έντονη τη δυσκολία της. Αυτό που έχει νόημα είναι να είστε ιδιαίτερα «παρούσα», τόσο όσο υπάρχει φυσική παρουσία, όσο κι όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να είστε εκεί, όπως τις ώρες του σχολείου. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με το να είστε πολύ στοργική και τρυφερή μαζί της. Ρωτήστε την ξανά με σκοπό να την ακούσετε, να την καταλάβετε και να την καθησυχάσετε για ό,τι κι αν την φοβίζει. Είναι σημαντικό να νιώσει ότι μπορεί να μοιραστεί το φόβο της μαζί σας, γιατί τότε θα σταματήσει να κάνει υποθέσεις και θα έχει συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματά της. Η σχέση σας είναι πολύτιμη και μέσα από αυτήν μπορείτε να την μεγαλώνετε όμορφα φροντίζοντας τους φόβους και την αγωνία που έχει αλλά και αυτή που θα΄ρθει.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v