Πώς να ξεχωρίσω στο μυαλό του 10χρονου παιδιού μου ότι η θρησκεία δεν συμφωνεί πάντα με την επιστήμη;

Πώς να ξεχωρίσω στο μυαλό του 10χρονου παιδιού μου ότι η θρησκεία δεν συμφωνεί πάντα με την επιστήμη;
Ερώτηση:
Πώς εξηγείς σε ένα 10χρονο ότι η θρησκεία είναι κάτι στο οποίο είναι καλό από πολλές απόψεις να πιστεύουμε, αλλά η δημιουργία του κόσμου καθώς και η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες έχει διαφορές;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ηλικία του γιου σας είναι πράγματι μια ηλικία που επιτρέπει την επεξεργασία. Φαντάζομαι, σχετικά με τον προβληματισμό που αναφέρετε, ότι ήδη από το σχολείο θα έχει αρκετή πληροφορία για αυτό το θέμα και θα έχει κάνει τον διαχωρισμό στο μυαλό του. Αυτός λοιπόν ο διαχωρισμός και οι διαφορές υπάρχουν, ωστόσο δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να «διαλέξει» ανάμεσα στα δύο. Αν έχει αυτή την αίσθηση, πιθανώς να δυσκολεύεται καθώς, ειδικά σε αυτήν την ηλικία, η απόδειξη είναι προαπαιτούμενο και για την κατανόηση και για την επιλογή των παιδιών. Επομένως ας μην περιοριστείτε σε ένα διλημματικό ερώτημα: θρησκεία ή επιστήμη. Και τα δύο! Για διαφορετικούς και κοινούς λόγους είναι κέρδος και τα δύο να συνυπάρχουν, συμπληρώνοντας και εμπλουτίζοντας το ένα το άλλο! Το παράδειγμα σας σίγουρα θα τον βοηθήσει να κάνει μια καλή σύνθεση των δύο.

Θα κλείσω το θέμα όπως ξεκίνησα. Η ηλικία του γιου σας επιτρέπει την επεξεργασία. Και τι άλλο; Την αμφισβήτηση! Αλίμονο αν δεν επιτραπεί, αλίμονο εάν δεν ακουστεί. Υπέροχο μεγάλωμα και η υπέροχη η αγωνία σας σε αυτό!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v