Η 5,5 ετών κόρη μου λέει ότι δεν την αγαπάει κανείς. Είναι χειριστική ή κάνω κάτι λάθος;

Η 5,5 ετών κόρη μου λέει ότι δεν την αγαπάει κανείς. Είναι χειριστική ή κάνω κάτι λάθος;
Ερώτηση:
Τον τελευταίο καιρό, η κόρη μου που είναι 5,5 χρονών, όταν αρνηθώ να της κάνω κάποιο χατίρι αντιδρά λέγοντάς μου ότι «κανείς δεν με αγαπά εδώ», «εύχομαι να κάνεις ένα παιδάκι που να το αγαπάς», «θα φύγω από το σπίτι να πάω κάπου που να με αγαπάνε». Μάλιστα μια φορά άνοιξε την πόρτα να φύγει πραγματικά. Αρχικά σοκαρίστηκα και σκέφτηκα μήπως κάτι άλλο θέλει να εκφράσει. Όμως έχω καταλήξει ότι προσπαθεί να χειριστεί τις καταστάσεις, ώστε να γίνεται πάντα το δικό της. Εγώ από την πλευρά μου τι μπορώ να κάνω, ώστε αφενός να επιβεβαιώσω τις υποψίες μου και από την άλλη να της δώσω να καταλάβει ότι την αγαπάω ό,τι και να γίνει; Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: typeset-beta.imgix.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά έχουν πολύ ανάγκη από αγάπη! Η αγάπη όταν δίδεται απλόχερα δεν μπορεί να προκαλέσει ζημία και αυτό γιατί η αληθινή αγάπη εμπεριέχει το μέτρο, τη φροντίδα δηλαδή που η υπερβολή μπορεί να στερεί. 

Τα λεγόμενα της κόρης σας ακούγονται συχνά σε αυτές τις ηλικίες και αυτό γιατί ο λόγος έχει αναπτυχθεί αρκετά και η επιθυμία για ανεξαρτησία επίσης! Το σημαντικό λοιπόν στοιχείο στο ερώτημά σας, δεν είναι τα λεγόμενα της κόρης σας αλλά η δική σας αντίδραση σε αυτά. Αν στο άκουσμα αυτών των λεγομένων πληγώνεστε και υποκύπτετε στο δικό της προκειμένου να αναγνωρίσει την αγάπη σας, τότε άθελά σας της δημιουργείτε αυτή τη γνώση, ότι δηλαδή εάν χρησιμοποιήσει αυτά τα λόγια θα καταφέρει να κάνει το δικό της. Έτσι, εάν αυτό επαναληφθεί μπορεί να το χρησιμοποιήσει και αργότερα σαν τρόπο. Η δική σας αντίδραση λοιπόν είναι εκείνη που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των λεγομένων της. Η συμπεριφορά ενός παιδιού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως χειριστική καθώς είναι στη φύση και στην ηλικιακή ανάπτυξη να δοκιμάζουν συμπεριφορές για να δουν εάν «πιάνουν» ή όχι. Δεν υπάρχει αρνητική πρόθεση σε αυτό και είναι εντελώς εντός της εξελικτικής διαδικασίας.

Έτσι λοιπόν, σε κάθε αφορμή που σας δίνει εκφράζετε την αγάπη σας και την καθησυχάζετε. Όταν διαπιστώσει ότι δεν απειλήστε αλλά αντίθετα στέκεστε σταθερή στη θέση σας και της προσφέρετε την αγάπη σας παρά τη διαφωνία σας, τότε θα έχετε επιτύχει το στόχο σας- δηλαδή να της δείξετε εμπράκτως ότι την αγαπάτε ό,τι και να γίνει!

Δεν είναι στόχος να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας γιατί σας υπενθυμίζω, εσείς ορίζετε τους κανόνες! Αλλάξτε τους εάν νιώθετε ότι δεν σας συμφέρουν.

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v