Η 10 ετών κόρη μου νιώθει κόμπλεξ με τα κιλά της. Τι να κάνω για να το ξεπεράσει;

Η 10 ετών κόρη μου νιώθει κόμπλεξ με τα κιλά της. Τι να κάνω για να το ξεπεράσει;
Ερώτηση:
Η κόρη μου, δέκα χρόνων, έχει 5 κιλά πάνω από το κανονικό. Είναι όμως το πιο ψηλό παιδί στην τάξη της. Είναι πολύ δυνατός χαρακτήρας και κοινωνικός. Τον τελευταίο καιρό νιώθει κόμπλεξ με τα κιλά της και δεν θέλει να μιλάει γι’ αυτό με άλλους ανθρώπους εκτός από ΄μένα. Ποια είναι ή πιο σωστή αντιμετώπιση ώστε μεγαλώνοντας να μην της μείνει αυτό το κόμπλεξ;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η ανάπτυξη είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία κατά την οποία τα παιδιά καθημερινά βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους, τόσο στην εξωτερική τους εμφάνιση όσο και τις εσωτερικές λειτουργίες. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν μεγάλη αναστάτωση καθώς όταν δεν εναρμονίζονται με την ιδεατή εικόνα, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και έντονη δυσφορία.

Στο ερώτημά σας ωστόσο μοιάζει να υπάρχει λόγος που το κορίτσι σας ενοχλείται. Αναφέρετε κάποια παραπάνω κιλά και ένα ύψος μεγαλύτερο από τα παιδιά της ηλικίας της. Τα στοιχεία αυτά μας υποψιάζουν ώστε να σκεφτούμε ότι η ανάπτυξή της ίσως προχωρά πιο γρήγορα και αυτό τη δυσκολεύει και σε συναισθηματικό επίπεδο. Για να προχωρήστε σωστά και να τη βοηθήσετε με τον καλύτερο τρόπο, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε έναν παιδοενδοκρινολόγο. Η ειδικότητα αυτή είναι η πιο κατάλληλη για να σας ενημερώσει σε επίπεδο ανάπτυξης που βρίσκεται το κορίτσι σας και εάν χρειάζεται να κάνετε κάποια παρέμβαση. Είναι σημαντικό να το φροντίσετε άμεσα καθώς όσο η ανάπτυξη προχωρά, τόσο τα περιθώρια στενεύουν. Αφού φροντίσετε αυτό, εάν προχωρά καλά αλλά εξακολουθεί να δυσκολεύεται με την εικόνα του εαυτού της, τότε θα τη φροντίσετε και σε ψυχολογικό επίπεδο απευθυνόμενη σε κάποιον ειδικό.

Το μεγάλωμα είναι μια υπέροχη διαδικασία, που έχει όμως και δυσκολίες και χρειάζεται φροντίδα. Είναι υπέροχο που μπορεί να μοιραστεί μαζί σας την ανησυχία της.  Προχωρήστε την!

Σας ευχαριστώ. 

 *Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v