Η κόρη μου τρίζει τα δόντια της όταν κοιμάται. Μπορεί αυτό να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες;

Η κόρη μου τρίζει τα δόντια της όταν κοιμάται. Μπορεί αυτό να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 5 1/2 χρονών και τρίζει πολύ έντονα τα δόντια της στον ύπνο της. Κάνουμε τεχνικές χαλάρωσης πριν τον ύπνο, όπως διάβασμα βιβλίου και τώρα τελευταία και χαλαρωτική μουσική. Δεν έχει δείξει να έχει αποτέλεσμα. Στο σπίτι υπάρχουν εντάσεις αλλά όχι καθημερινές και σε ακραίο βαθμό. Την στέλνω γυμναστική αλλά έχει πολλή ενέργεια και πάλι. Πιστεύω ότι υποφέρει από στρες και την έχω ρωτήσει αν νιώθει κάτι στο στομαχάκι της ή ενδιάμεσα από τα στηθάκια της αλλά μου απαντάει «όχι». Όταν ήμουν έγκυος, είχα πάθει μια κρίση υστερίας. Μπορεί αυτό να της το προκάλεσε; Τι άλλο να κάνω; Μήπως χρειάζεται παιδοψυχολόγο; Πιστεύετε στην θεραπεία μέσω ύπνωσης και αν ναι, γίνεται και σε παιδιά;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: cerezen.eu

Αγαπητή αναγνώστρια,

Πολλές μπορεί να είναι οι συμπεριφορές που εκδηλώνονται με αφορμή ένα έντονο άγχος. Μία από αυτές μπορεί σαφώς να είναι και το τρίξιμο των δοντιών. Είναι όμορφο εκ μέρους σας που προσπαθείτε να το διαχειριστείτε προσφέροντας στην κόρη σας αφορμές χαλάρωσης. Ωστόσο, αν μιλούμε για στρες, η διαχείριση απλά δεν είναι αρκετή. Η πιο λειτουργική λύση είναι να αντιμετωπίσετε τους λόγους που δημιουργούν το στρες κι όχι το στρες αυτό καθαυτό.

Αναφέρετε, λοιπόν, στο ερώτημά σας ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν εντάσεις στο σπίτι σας. Οι εντάσεις αυτές σίγουρα έχουν επηρεάσει όλα τα μέλη της οικογένεια σας, κι όχι μόνο την κόρη σας. Καθένας από εσάς λοιπόν εκφράσει αυτήν την ένταση με διαφορετικό τρόπο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για εσάς να απευθυνθείτε σε έναν οικογενειακό ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, έτσι ώστε να βοηθηθείτε όλοι από αυτή τη διαδικασία, αλλά και να δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε την κόρη σας. Μην αμελήσετε να κινητοποιηθείτε. Εάν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να την έχετε.

Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, θα ήταν επίσης χρήσιμο να απευθυνθείτε σε έναν παιδοδοντίατρο για να σας συμβουλεύσει με ποιους τρόπους μπορείτε να προφυλάξετε τα δοντάκια της από τη φθορά που προκαλεί το τρίξιμο.

Μοιάζει να έχετε κι εσείς αρκετή αγωνία, η οποία μάλιστα ξεκινά από πολύ νωρίτερα. Φροντίστε λοιπόν να κερδίσετε όλοι από την διαδικασία που θα ακολουθήσετε.

Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v