10 σύγχρονες γυναίκες-μούσες

10 σύγχρονες γυναίκες-μούσες

Λατρεύτηκαν από τους σχεδιαστές, υπήρξαν η επιτομή του στιλ και επηρέασαν εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο που ήθελαν να είναι σαν αυτές. Ακολουθούν 10 ξεχωριστές γυναίκες που μας εμπνέουν διαχρονικά.

Πριγκίπισσα Diana (1961 – 1997)

Όταν η νεαρή Diana Spencer έγινε μέλος της βασιλικής οικογένειας, το 1981, είχε συμβούλους που επέλεγαν τα ρούχα της και καθόριζαν την εικόνα της. Καθώς, όμως, αποκτούσε μεγαλύτερη συνείδηση του ρόλου της, άρχισε να δημιουργεί το προσωπικό της στιλ που αντανακλούσε την προσωπικότητά της. Έτσι, επέλεγε ρούχα και αξεσουάρ κομψά αλλά μοντέρνα, που την έκαναν να δείχνει προσιτή και φιλική. Αγαπούσε το χρώμα, τις πατέντες με πουά και φλοράλ σχέδια, και τα φαρδιά μανίκια.

Brigitte Bardot (1934 -)
Brigitte Bardot

Το 1970, ο γλύπτης Alain Gourdon την χρησιμοποίησε ως μοντέλο για την προτομή της Marianne (το σύμβολο της Γαλλίας), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ο Andy Warhol την φωτογράφισε για ένα pop art πορτρέτο. Η χυμώδης ξανθιά με το γατίσιο βλέμμα δεν ήταν απλώς μούσα, ήταν αυτή που έφτιαχνε τις τάσεις. Ήταν αυτή που έκανε δημοφιλές το μπικίνι και τα πουλόβερ με τους ώμους έξω, ενώ ως πρώην μπαλαρίνα ήταν αυτή που ζήτησε από τη σχεδιάστρια Rose Repetto να μετατρέψει τις πουέντ σε κανονικά παπούτσια. Κάπως έτσι, οι μπαλαρίνες έγιναν το πλέον casual και ευκολοφόρετο παπούτσι για γυναίκες.

Jane Birkin (1946 -)
Jane Birkin

Οι ίσες αφέλειες, το ήρεμο βλέμμα, τα αραιά δόντια… Δεν είναι τυχαίο που το όνομα της νωχελικής και cool πιτσιρίκας της εποχής των mod στο Λονδίνο και των yeh-yeh στο Παρίσι της δεκαετίας του ’60 και του ’70, επιλέχθηκε για την πιο διάσημη -και μία από τις πιο ακριβές- τσάντα παγκοσμίως, την Hermes Birkin. Πρωταγωνίστησε σε σπουδαίες ταινίες της εποχής (όπως το Blow-Up του Antonioni και το Slogan του Grimblat), ενώ μαζί με τον άντρα της ζωής της, Serge Gainsbourg, ερμήνευσε ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια όλων των εποχών, το  "Je T'Aime Moi Non Plus". Η κόρη τους, Charlotte Gainsbourg, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τον δρόμο της μητέρας της, αποτελώντας style icon.

Farrah Fawcett (1947 – 2009)
Farrah Fawcett

Όταν οι σχεδιαστές επικαλούνται για έμπνευση τη δεκαετία του 1970, έρχεται αναπόφευκτα στο μυαλό τους η Farrah Fawcett, ως μία από τις ηθοποιούς που καθόρισε το στιλ της εποχής (τουλάχιστον κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας). Στο ντεμπούτο της, ως η αθλητική της γυναικοπαρέας από τους τηλεοπτικούς Αγγέλους του Τσάρλι, δημιούργησε αίσθηση με τα ογκώδη, κατάξανθα μαλλιά της και τις χαλαρές μπούκλες. Ωστόσο, ήταν η μανία με της με τα στενά, ψηλόμεσα τζιν και η πλήρης απουσία σουτιέν στις εμφανίσεις της που την έκαναν σύμβολο του σεξ, όπως φυσικά και η φωτογράφισή της με το κόκκινο ολόσωμο μαγιό που έγινε το πόστερ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Zelda Fitzgerald (1900-1948)
Zelda Fitzgerald

Η βασίλισσα της εποχής της Jazz αποτέλεσε έμπνευση τόσο για τη μόδα τόσο όσο και για το στυλ γραφής τού συζύγου της, F. Scott Fitzgerald: σταθερά και άγρια. Με τα μπομπέ μαλλιά της, τις κοντές φούστες και την άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, η νεαρή Zelda σημάδεψε τη δεκαετία του ’20, καθώς ανέβαινε σταδιακά τις σκάλες της κοινωνικής ελίτ σε Νέα Υόρκη και Παρίσι. Ωστόσο, χρειάστηκε πολλές φορές να εισαχθεί σε ψυχιατρικές κλινικές για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές ψυχολογικές της μεταπτώσεις. Πέθανε το 1948, όταν ξέσπασε φωτιά στην κλινική στην οποία νοσηλευόταν, αφήνοντας πίσω της όσο καμία άλλη το στίγμα της εποχής με τον αψήφιστο, απερίσκεπτο και λαμπερό χαρακτήρα της.

Audrey Hepburn (1929-1993)
Audrey Hepburn

Η αγγλική λέξη gamine σημαίνει γυναίκα με λεπτή, σχεδόν αγορίστικη σιλουέτα, μεγάλα μάτια, παιχνιδιάρικη διάθεση και sex appeal. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Wikipedia, την περιγραφή του λήμματος συνοδεύει μία φωτογραφία της Audrey Hepburn. Δεν υπήρξε ταινία στην οποία να μην γοήτευσε τον κοινό με τις μεταμορφώσεις της. O Hubert de Givenchy ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε το ιδιαίτερο στιλ της και αυτός που σχεδίασε σχεδόν όλα τα ρούχα που η μεγάλη σταρ φορούσε στις ταινίες αλλά και στην προσωπική της ζωή.

Jacqueline Kennedy Onassis (1929-1994)
Jacqueline Kennedy Onassis

Δεν υπήρξε ποτέ απλώς η σύζυγος του Προέδρου και μία Πρώτη Κυρία. Ήταν αυτή που συμβόλισε το σοφιστικέ στιλ της Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1960, με τα κομψά, άψογα κοστούμια και φορέματά της, τα ντελικάτα γάντια και τις τρεις σειρές μαργαριταριών στον λαιμό. Όχι μόνο έφερε τη μόδα στην πολιτική, αλλά και ενέπνευσε τις γυναίκες παγκοσμίως να υιοθετήσουν το κλασικό Jackie Look. Και παρόλο που όλα τα ρούχα της θεωρούνται εικονικά, ήταν το ροζ Chanel κοστούμι που φορούσε την ημέρα της δολοφονίας του συζύγου της, το οποίο θα μείνει για πάντα στην Ιστορία. Ωστόσο, μετά τον γάμο της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, το στιλ της άλλαξε και έγινε πιο casual χωρίς όμως να χάσει την κομψότητά της.

Grace Kelly (1929 – 1982)
Grace Kelly

Με την πορσελάνινη ομορφιά και την τρομερή αίσθηση του στιλ, η Grace Kelly χάριζε απρόσμενη λάμψη ακόμα και στις πιο απλές ενδυματολογικές επιλογές. Στάθηκε ο ορισμός της κομψότητας τη δεκαετία του ’50, με τα προσεκτικά χτενισμένα μαλλιά της, τα μεσάτα φορέματα και τις στενές ζακέτες, αλλά και τα καλοραμμένα σακάκια, τις φαρδιές φούστες και τις σατέν βραδινές τουαλέτες. Σε συνδυασμό με τη στάση του σώματός της και την αυτοπεποίθησή της, δημιούργησε μία εικόνα που επηρέασε οίκους όπως οι Hermès (δόθηκε το όνομά της σε μία από τις τσάντες), Tommy Hilfiger και Mad Men. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι το νυφικό της Kate Middleton σχεδιάστηκε σύμφωνα με το νυφικό της Grace Kelly στον γάμο της με τον Πρίγκιπα Rainer του Μονακό, το 1956.

Madonna (1958 - )
Madonna

Υπάρχουν τραγουδιστές και υπάρχουν και superstars. Και η Madonna ανήκει στη δεύτερη κατηγορία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν έγινε γνωστή στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Η εμφάνισή της στο video-clip του Holiday, φορώντας σκισμένο μαύρο t-shirt, μαύρη φούστα, κοντό κολάν και πάρα πολλά αξεσουάρ, δημιούργησε αίσθηση στο κοινό. Κατοχύρωσε τον τίτλο της ως trend-setter φορώντας νυφικά, σουτιέν σε σχήμα κώνου, αντρικά ρούχα και υιοθετώντας το ασιατικό στιλ. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με την 14χρονη κόρη της, Lourdes, στη γραμμή κοριτσίστικων ρούχων που η δεύτερη σχεδιάζει με το brand-name Material Girl.

Lady Gaga (1986 - )
Lady Gaga

Η Lady Gaga δεν είναι απλά διάσημη για τα τραγούδια της που γίνονται αμέσως χιτ, αλλά και για το κραυγαλέο στιλ της. Δημιουργεί ρούχα από πλαστικές φούσκες, από κούκλες του Kermit του βάτραχου και από… ωμό κρέας. Ωστόσο, δεν έχει πει όχι και σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες, όπως ο Giorgio Armani, ρούχα του οποίου φορά στις τουρνέ της, ενώ διατηρεί και μία στήλη μόδας στο V Magazine.

Πηγή: Time

 

v