Τα οφέλη της κανέλας για τον οργανισμό

Τα οφέλη της κανέλας για τον οργανισμό

Κάπου στα πάνω ντουλάπια της κουζίνας σας υπάρχει ένα μπαχαρικό που είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια (αναφέρεται ακόμα και στη Βίβλο). Η φήμη του όμως για την νοστιμάδα του είναι πιο μεγάλη από αυτήν για τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Κακώς!

Ρυζόγαλο χωρίς κανέλα δεν γίνεται! Η κανέλα ωστόσο δεν έχει μόνο να "παινεύεται" για τη γεύση της, έχει επίσης και πολλά οφέλη στην υγεία. Ας δούμε μερικά από αυτά.

Τα οφέλη της κανέλας περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του σακχάρου στο αίμα
  • Καταπολέμηση βακτηρίων
  • Μείωση της φλεγμονής
  • Βελτίωση της πέψης
  • Επιτάχυνση της ροής του αίματος και καλύτερη κυκλοφορία
  • Καταπολέμηση τη νόσου του Alzheimer
  • Μείωση της χοληστερόλης

Μπορεί η κανέλα να γιατρέψει το διαβήτη;

Από μόνη της, μάλλον όχι. Ωστόσο η κανέλα περιέχει ενώσεις που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο VIT στην Ινδία εξέτασε την επίδραση κανέλα σε διαβητικούς αρουραίους και κατάληξε στο ότι η φλούδα κανέλας είναι αποτελεσματική στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μετά τα γεύματα. Μια μετα-ανάλυση κλινικών ερευνών σχετικά με την κανέλα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicinal Food συμπέρανε ότι η κανέλα μειώνει τα προ-γευματικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου II.

Ακόμα μία έρευνα, που διεξήχθη από το τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ και στο οποίο συμμετείχαν 60 άτομα, υποδεικνύει ότι η κανέλα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης ορού, τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης σε άτομα με διαβήτη τύπου II. Επεσήμανε επίσης ότι η προσθήκη κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ θα μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ωστόσο, παρά αυτές τις έρευνες, δεν αντιμετωπίζουν όλοι την κανέλα ως πανάκεια για τις διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία από τις έρευνες για αποδειχθεί ότι συμπεριλαμβάνοντας κάποιος διαβητικός την κανέλα στην καθημερινή του διατροφή θα βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα».
Το ADA στάθηκε σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Νοσοκομείο Hartford, η οποία διαπίστωσε έλλειψη αποτελεσματικότητας στην ικανότητα της κανέλας να μειώνει τα σάκχαρα του αίματος και το λίπος.

Το Langone Medical Center του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για όπλο κατά του διαβήτη, αναφέροντας ότι «προς το παρόν θα ήταν πρώιμο να θεωρήσουμε την κανέλα τεκμηριωμένη θεραπεία για το διαβήτη τύπου ΙΙ ή για την υψηλή χοληστερόλη, αλλά σίγουρα δείχνει υποσχόμενη».

Τα άλλα οφέλη της κανέλας στον οργανισμό

Ισραηλινοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tel Aviv απομόνωσαν ένα τμήμα του φυτού της κανέλας, το οποίο είναι ικανό να καθυστερήσει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν σε έγκριτο online επιστημονικό περιοδικό

Η κανέλα καταπολεμά επίσης το βακτήριο E. coli σε μη παστεριωμένους χυμούς, σύμφωνα με έρευνα του Daniel Fung, καθηγητή Επιστήμης των Τροφίμων στο Kansas State University.

«Η κανέλα έχει τεράστια δύναμη στο να σκοτώνει και να ελέγχει κάποια μικρόβια», επισημαίνει ο ίδιος. «Βοηθά στη διατήρηση των τροφίμων για περισσότερο καιρό και σε ορισμένες περιπτώσεις σκοτώνει κακούς οργανισμούς».

Η κανέλα μειώνει τον πόνο που συνδέεται με την αρθρίτιδα, σύμφωνα με έρευνες του Department of Internal Medicine, Kangnam Korean Hospital, καθώς μειώνει τις κυτοκίνες που συνδέονται με τον πόνο στις αρθρίτιδες.

Χωρίς να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, έρευνα του Πανεπιστημίου του Texas, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Cancer, δείχνει ότι η κανέλα ενδέχεται να μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων.

Ακόμη, αποτελεί φυσικό αναλγητικό για τους πόνους περιόδου, σύμφωνα με το Drugs.com.

Τέλος, αποτελεί όπλο κατά της υπογονιμότητας, αφού περιέχει την φυσική χημική ουσία, κινναμαλδεΰδη, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, αυξάνει την ορμόνη προγεστερόνη και μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στις γυναίκες, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ορμονών.

 

v