5 απίθανες γλυκόξινες συνταγές!

5 απίθανες γλυκόξινες συνταγές!

Σήμερα ετοιμάστε τους κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο: Ένα γλυκόξινο γεύμα! Επιλέξτε κάποια από τις παρακάτω συνταγές, συνοδεύστε τις με ρύζι, λαχανικά ή πουρέ και ενθουσιάστε τους με τις ιδιαίτερες γεύσεις τους!

Γλυκόξινο χοιρινό (το γνήσιο)

Υλικά:

500 γραμ. χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 μικρή κονσέρβα ανανά
4 κ.σ. ντοματοπελτέ
4 κ.σ. σόγια σος
1 κ.σ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. ρυζόξιδο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. σησαμέλαιο
κορν φλάουρ και λάδι για το τηγάνισμα του κρέατος
αλάτι

Εκτέλεση:

Κόβετε το κρέας σε μικρούς κύβους. Καθαρίζετε και κόβετε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια, όλα στο ίδιο μέγεθος.

Αλατίζετε το κρέας και «το περνάτε» από το κορν φλάουρ για να καλυφθεί από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνετε το λάδι για τηγάνισμα και τηγανίζετε τα κομμάτια του χοιρινού. Ζεσταίνετε το σησαμέλαιο και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Τα αφήνετε σε δυνατή φωτιά για αρκετά λεπτά και τα ανακατεύετε για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Ανοίγετε την κονσέρβα του ανανά, κόβετε 3 φέτες σε μικρότερα κομμάτια και μετράτε μισό φλιτζάνι από το σιρόπι της κονσέρβας. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα σοταρισμένα λαχανικά και προσθέτετε το τηγανισμένο κρέας, τη σόγια σος, τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη και το ρυζόξιδο, και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 25-30 λεπτά. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει το φαγητό και προσθέτετε λίγο βραστό νερό αν μειωθεί η σάλτσα.

Ανακατεύετε το κορν φλάουρ με 2 κουταλιές νερό και το ρίχνετε στο φαγητό. Ανακατεύετε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά και σερβίρετε.

Συνταγή: www.driskas.com

Γλυκόξινο κοτόπουλο με σαμιώτικο κρασί

Υλικά:

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή 4 μπούτια κοτόπουλου χωρισμένα στα δύο
1/2 κούπα Σαμιώτικο κρασί γλυκό (Vin Doux)
1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
Λίγο χυμός λεμονιού ή ξύδι balsamico
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 κ. γ. μέλι
1/4 κούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε σε ταψί, αφού το ραντίσετε πρώτα καλά με το λεμόνι ή το balsamico. Σε μπολ ανακατεύετε το λάδι, το κρασί, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μέλι, και τα μπαχαρικά και περιχύνετε το κοτόπουλο.

Ψήνετε σε αέρα και grill, σε μέτρια θερμοκρασία, γυρίζοντάς το ανά διαστήματα μέχρι να κάνει κρούστα. Σερβίρετε είτε με πουρέ είτε με ρύζι.

Συνταγή: kouzinoskalismata.blogspot.gr

Κεφτέδες με γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά:

800 γρ κιμά από φιλέτο ή πλευρά χοιρινού άπαχου
1 κουτί ανανά με σιρόπι
3 μικρά καρότα φρέσκα
1 πιπεριά
1 κ.σ. κορν-φλάουερ
1 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. ξίδι
5 αγγουράκια τουρσί
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. κονιάκ
100 γρ αλεύρι

Εκτέλεση:

Σουρώνετε τον ανανά, τον κόβετε σε κομμάτια και κρατάτε το σιρόπι. Κόβετε λεπτά τα καρότα και την πιπεριά.

Σε κατσαρόλα βράζετε τα καρότα, την πιπεριά και το σιρόπι από τον ανανά για 5 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές σάλτσα σόγιας, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατοπιπερώνετε. Αδειάζετε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά.

Κόβετε τα αγγουράκια σε ροδέλες και τα ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα, καθώς και τον ανανά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το σκόρδο με τον κιμά. Προσθέτετε το κονιάκ, την υπόλοιπη σάλτσα σόγιας, αλάτι και πιπέρι. Φτιάχνετε με αυτό το μείγμα κεφτέδες μεγάλους σαν καρύδια και τους αλευρώνετε.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι μέσα σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τους κεφτέδες για 6-8 λεπτά. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τους βάζετε σε πιατέλα.

Ζεσταίνετε ξανά τη γλυκόξινη σάλτσα, ρίχνετε πάνω στους κεφτέδες και τους σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε, μάλιστα, να τους περάσετε σε καλαμάκια και να τους σερβίρετε ως σουβλάκια.

Συνταγή: www.gourmed.gr

Γλυκόξινες γαρίδες με λαχανικά

Υλικά:

400 gr. γαρίδες μετρίου μεγέθους καθαρισμένες
5 κολοκυθάκια μικρά
150 gr. φασολάκια πράσινα στρογγυλά
1 κρεμμύδι ξερό κόκκινα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 μεγάλο καρότο
2 πράσινες πιπεριές κέρατο γλυκές
2 ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντερ τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού σχοινόπρασο αποξηραμένο
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Χυμό ενός λάιμ
1 φλιτζανάκι του καφέ καστανή ζάχαρη
3/4 φλιτζανάκι του καφέ λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι χυμό ανανά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλαόυρ
2 φλιτζάνια ζωμό από τις γαρίδες
Σογιέλαιο

Εκτέλεση:

Βάζετε τις γαρίδες να πάρουν 1-2 βράσεις μαζί με 2 φλιτζάνια νερό, τις στραγγίζετε, περνάτε τον ζωμό τους από τρυπητό και τον αφήνετε μέχρι να τον χρησιμοποιήσετε.

Κόβετε το καρότο σε ζουλιέν (λωρίδες), τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια στην μέση κατά μήκος και κατόπιν σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά. Κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και μετά στην μέση. Βγάζετε από τις ντομάτες τα σπόρια και τις κόβετε σε κύβους.

Σε γουόκ βάζετε το σογιέλαιο να κάψει, σωτάρετε το σκόρδο και προσθέτετε τα λαχανικά εκτός από την ντομάτα ανακατεύοντας 3-4 λεπτά.

Χαμηλώνετε τη φωτιά προσθέτετε το τζίντζερ, την σόγια σως και τον ζωμό από τις γαρίδες. Τα βράζετε για 5-6 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτετε τον κόλιανδρο, το τσίλι, το σχοινόπρασο, τις ντομάτες, τις γαρίδες. Αφήνετε να πάρει μία βράση και προσθέτετε τον χυμό λάιμ και πορτοκαλιού, τον χυμό ανανά, το ξύδι, την ζάχαρη, το αλάτι, και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά.

Λίγο πριν κατεβάσετε από την φωτιά, διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νερό, το προσθέτετε, ανακατεύετε, αφήνετε να δέσει και σερβίρετε.

Συνταγή: www.funkycook.gr

Γλυκόξινη μαρμελάδα από κόκκινες πιπεριές

Υλικά:

500 gr. κόκκινες πιπεριές
1 μήλο κόκκινο ή πράσινο
250 ml. μηλόξυδο
200 gr. ζάχαρη
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλένετε και καθαρίζετε τις πιπεριές από τους σπόρους και αν θέλετε και την φλούδα. Στο multi πολτοποιείτε τις πιπεριές.

Καθαρίζετε το μήλο, κρατώντας τις φλούδες και το εσωτερικό του, τα οποία κλείνετε σε ένα τουλπάνι και το δένετε καλά. Τρίβετε το μήλο στον τρίφτη, στο χοντρό μέρος του.

Σε κατσαρόλα βάζετε τον πολτό πιπεριάς, την ζάχαρη, το ξύδι, το αλάτι, το τριμμένο μήλο και το τουλπάνι που κλείσατε τα υπολείμματα του μήλου.

Βράζετε τη μαρμελάδα αρχικά σε ζωηρή φωτιά και μόλις πάρει 1-2 βράσεις χαμηλώνετε και σιγοβράζετε. Ανακατεύετε τακτικά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να στέκεται στην κουτάλα. Θέλετε η μαρμελάδα να βγάλει ένα παχύρευστο σιρόπι. Αν είναι λίγο ρευστή δεν πειράζει, μόλις κρυώσει θα πήξει!

Αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μοιράζετε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Αναποδογυρίζετε τα βάζα και μόλις κρυώσει αποθηκεύετε σε δροσερό μέρος!

Συμβουλές: Aν θέλετε μπορείτε να αφαιρέσετε τις φλούδες από τις πιπεριές, είτε βουτώντας τις σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα είτε ψήνοντας τις ελαφρά στον φούρνο. Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε μερικές καυτερές πιπεριές τσίλι.

Ακόμα, πιέζετε συχνά με την κουτάλα το τουλπάνι με το μήλο, ώστε να βγάλει τα υγρά που περιέχουν πηκτίνη!

Συνταγή: www.funkycook.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v